Lejere forbigås: Får ingen rabat på grundskyld

GRUNDSKYLD: Godt en million boliger får ikke glæde af fastfrysningen af grundskylden. Leje- og andelsboliger er ikke med i aftalen. Enhedslisten raser over "asocial" boligpolitik. Liberal Alliance forklarer, at der ikke var råd til at hjælpe alle.

Både Liberal Alliances leder Anders Samuelsen og Det Konservative
Folkepartis leder Søren Pape Poulsen var begejstrede for at
have fået fastfrosset grundskylden næste år. I begejstringen
glemte de helt at nævne, at godt en million leje- og andelsboliger ikke er omfattet.<br>
Både Liberal Alliances leder Anders Samuelsen og Det Konservative Folkepartis leder Søren Pape Poulsen var begejstrede for at have fået fastfrosset grundskylden næste år. I begejstringen glemte de helt at nævne, at godt en million leje- og andelsboliger ikke er omfattet.
Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Mads Bang

Næste år stiger grundskylden med omkring 225 millioner kroner for landets leje- og andelsboliger. Og modsat boligejerne, så får lejerne ikke nogen fastfrysning til at køle den rødglødende grundskyld ned.

Aftalen om finanslov mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti gælder nemlig en "målrettet" fastfrysning af grundskylden næste år.

Og når man læser ned i aftalen fremgår det, at det altså er målrettet boligejere, der ejer deres hus eller lejlighed. Lejere i private og almene boliger samt i andelsboliger skal betale en skattestigning over deres husleje.

Den forskelsbehandling mener Enhedslistens boligordfører Søren Egge Rasmussen rammer helt skævt.

Fakta
Prisen for en fastfrysning

Fastfrysningen af grundskylden for ejerboliger næste år koster statskassen 755 millioner kroner.

Det havde kostet 225 millioner kroer mere, hvis leje- og andelsboligerne skulle være omfattet.

Kilde: Skatteministeriet

"Det er dybt asocial politik fra blå blok, når man fastfryser udgiften for ejere af store huse med haver, og rammer dem, der har mindst at leve for," siger Søren Egge Rasmussen.

Han peger på, at grundskylden ikke er lige så iøjnefaldende for lejere og andelsboliger, der betaler den over huslejen.

Det er dybt asocial politik fra blå blok, når man fastfryser udgiften for ejere af store huse med haver, og rammer dem, der har mindst at leve for.

Søren Egge Rasmussen (EL)
Boligordfører

"Det er nok lidt overset, at beboere i almene boliger og lejeboliger faktisk også betaler grundskyld," siger Søren Egge Rasmussen.

Beregninger fra Skatteministeriet viser, at fastfrysningen af grundskylden umiddelbart koster 755 millioner for ejerboligerne næste år. Det havde kostet 225 millioner kroner mere at inkludere lejere og andelshavere.

Liberal Alliance: Der var ikke råd
Hos Liberal Alliance forklarer finans- og boligordfører Ole Birk Olesen, at han gerne ville fryse grundskylden for alle. Men det var der ikke råd til i finanslovsforhandlingerne.

"Der var kun de penge, der var. Øvelsen var at få pengene brugt, der hvor folk især er ramt af grundskyldsstigningerne. Det er især i enfamilieshuse, man oplever meget stigende grundskyld," siger Ole Birk Olesen.

Han mener desuden, at de andre boformer er begunstiget på andre måder: De almene boliger med statsstøtte i etableringsfasen, de private lejere af huslejereguleringen, og andelsboliger betaler ikke ejendomsværdiskat.

Ole Birk Olesen fortæller, at Liberal Alliance helst vil have en fuldstændig sanering af ejendomsskatterne, så der ikke både betales ejendomsværdiskat og grundskyld.

Men samtidig mener han, at finansloven retter op på det værste problem: Grundskylden i en-familiehusene.

"Folk i ejerboliger og særligt i en-familiehuse bliver ramt rigtig hårdt af de her grundskyldsstigninger," siger Ole Birk Olesen.

Det argument køber Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten dog ikke.

"Det er jo, fordi lejeboliger er mere kompakte. Bare fordi man betaler skat for et mindre areal, er der ikke noget rimeligt i det," siger Søren Egge Rasmussen

Fastfrysningen af grundskylden er en del af finansloven, som skal andenbehandles på fredag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00