Ny rapport: Det går for langsomt med energirenoveringer

ENERGI: Der er et stort uudnyttet potentale i privates energirenoveringer, som bremses af komplicerede regler, mistillid og dårlig økonomi, lyder det i ny rapport fra Concito. Energibesparelser bør få en større rolle med ny energiaftale, mener Dansk Folkeparti.

Realdania opfordrer politikerne til at tage ejerskab og sætte mål for energirenoveringer på baggrund af Concito-rapport.
Realdania opfordrer politikerne til at tage ejerskab og sætte mål for energirenoveringer på baggrund af Concito-rapport.Foto: /ritzau/Erik Refner
Morten ØyenKasper Kaasgaard

Vi synes, at energibesparelser skal spille en større rolle i energipolitikken, og det tager vi med ind til forhandlingsbordet.

Mikkel Dencker (DF)
Energiordfører

Der bør skrues op for energirenoveringerne af de danske hjem. Der er et stort potentiale, og et reelt reduceret energiforbrug vil medvirke til, at det bliver lettere og billigere at realisere omstillingen til et CO2-neutralt energisystem.

Fakta
Analysen af bygningers rolle i energisystemet viser blandt andet følgende:
  • Besparelser i husholdningernes energiforbrug er i stort omfang blevet opvejet af øget arealforbrug og komfort samt stigende befolkning.
  • Det vil – uden medregning af værdien af forbedret indeklima, komfort osv. – være samfundsøkonomisk fordelagtigt at foretage energirenoveringer i eksisterende bygninger indtil varmeforbruget er sænket med ca. 40 procent som gennemsnit for boligmassen.
  • Volumenmæssigt er energisparepotentialet størst i parcelhuse og etageboliger opført før 1930 samt i parcelhuse opført i 1960’erne og 70’erne.
  • Takten i reduktion af varmeforbruget skal øges frem mod 2050 for at bidrage til klimamålene.
  • Der kan med fordel indføres et langsigtet mål for energi- effektivitet, som skal sigte mod en besparelse på 30-50 % frem mod 2050.
  • Livscyklusbetragtninger, ikke-energirelaterede fordele og overvejelser over størrelsen af boligerne kan med fordel indgå i vurderingen af bygningers bidrag til den grønne omstilling.
  • Både det offentlige og forsyningsselskaberne kan komme mere i spil i forhold til at fremme energirenovering. 

Kilde: "Energirenovering af den private boligmasse" af Concito for Readania

Det er den overordnede konklusion i en ny rapport, som tænketanken Concito har udarbejdet for Realdania.

Rapporten kortlægger, hvordan energirenovering af boligmassen har udviklet sig siden 2011 og indeholder også forslag til, hvilke veje man kan gå for at få skruet op for indsatsen.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00