Ny salgslov for almene boliger vedtaget

NY SALGSORDNING: Med støtte fra LA og R har VKO nu fået vedtaget en ny salgslov for almene boliger, der i højere grad fokuserer på de udsatte boligområder. S og SF stemte blankt, fordi de kræver et forbud mod salg i ikke-udsatte områder.
Med vedtagelsen af den nye salgslov kan Brabrand Boligforening nu forsøge at finde en køber til den blok, som efter planen skal sælges i Gellerupparken.
Med vedtagelsen af den nye salgslov kan Brabrand Boligforening nu forsøge at finde en køber til den blok, som efter planen skal sælges i Gellerupparken.Foto: brabrandbolig.dk
Jørgen Skadhede

Jeg har jo også ved en tidligere lejlighed lovet rødvin til forligskredsen, hvis eller når der bliver solgt mere end ti boliger.

Morten Østergaard (R)
Finansordfører
Nu bliver det nemmere at sælge hele blokke af almene boliger til en ekstern køber i udsatte boligområder, mens det bliver væsentligt sværere for almene lejere at købe deres egen bolig.

Det er konsekvensen af den nye salgslov for almene boliger, som blev vedtaget af partierne V, K, DF, R og LA i Folketinget i sidste uge.

Med den nye salgslov har regeringen imødekommet størstedelen af boligselskabernes kritikpunkter. Derfor har Boligselskabernes Landsforening (BL) også udtrykt en overordnet tilfredshed med den nye salgslov, som betyder, at boligselskaberne ikke længere er forpligtet til at give lejerne en rabat på 30 procent, hvis de vil købe deres bolig.

Sværere for lejerne at købe
Desuden bliver det i praksis meget svært at sælge almene boliger uden boligselskabets billigelse. Med den gamle ordning kunne det ske med et simpelt flertal blandt de fremmødte til en ekstraordinær generalforsamling i boligafdelingen. Nu skal der være to tredjedeles flertal blandt alle beboere i hele afdelingen, før der kan sælges boliger mod boligselskabets vilje.

Dokumentation
Ny salgsordning

Hovedpunkter i den nye salgsordning:

Muligheden for at få godkendt salg af hele blokke eller afdelinger til en ekstern køber i udsatte boligområder bliver lempet.

Almene lejere har ikke længere ret til at få et rente- og afdragsfrit lån på 30 procent af købssummen. Kommunen og boligorganisationen har dog fortsat mulighed for at beslutte, at boligafdelingen skal give lånet.

Som udgangspunkt skal der være enighed om salg mellem beboere, kommune og boligorganisation. Salg uden om boligorganisationen kan fortsat ske, hvis to tredjedele af samtlige beboer stemmer for at sælge.

Lex Gellerup. Nettoprovenu fra grundsalg i et udsat boligområde kan bruges til at finansiere en godkendt helhedsplan for området.

Socialministeriet forventer, at der bliver solgt 100 almene boliger om året med den nye ordning. 50 til lejere og 50 ved salg af hele ejendomme til tredjemand i udsatte boligområder.

Lovforslaget skal efter planen træde i kraft 1. juli 2011.


Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00