Ny undersøgelse skal vise hvem huslejereguleringen gavner

HUSLEJEREGULERING: Boligøkonomisk Videncenter under Realdania stikker fingrene ned i en politisk hvepserede. De vil undersøge, hvem der har fordel af huslejereguleringen. Er det lavindkomsterne eller de i forvejen velbjergede?
Jørgen Skadhede

En omfattende undersøgelse af det private lejeboligmarked skal forsøge at skabe et mere oplyst grundlag i den betændte politiske diskussion om huslejereguleringen.

Det er Boligøkonomisk Videncenter, som finansieres af fonden Realdania, og den uafhængige forskningsinstitution DREAM, der også laver beregninger for Finansministeriet, der er gået sammen om at lave undersøgelsen. 

Undersøgelsen skal beregne størrelsen af lejernes gevinst ved huslejereguleringen og se på, hvilke grupper af lejere der især opnår en fordel af reguleringen. Projektet afsluttes i august 2012 og følger op på en undersøgelse fra Det Økonomiske Råd i 2001.

Behov for nye tal
"I de sidste ti år har boligmarkedet gennemgået store omvæltninger med først et boom i ejerboligpriserne og siden et kollaps. Samtidig er der sket en trinvis opblødning af dele af lejelovgivningen. Det er blandt andet af disse årsager, at det er interessant på ny at beregne reguleringsgevinsterne," siger Curt Liliegreen sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter.

Projektet gennemføres ikke ud fra en politisk stillingtagen til, om den gældende lovgivning skal ændres. Det er alene ønsket, at en diskussion om den nuværende lovgivning skal foregå på det bedst mulige grundlag, hvad angår tal om de faktiske forhold.

Curt Liliegreen
Sekretariatschef i Boligøkonomiske Videncenter

Med undersøgelsen stikker folkene bag undersøgelsen fingrene ned i en politisk hvepserede. I Folketinget har Liberal Alliance stillet forslag om afskaffe huslejereguleringen, der betyder, at mange lejere slipper biligere i husleje, end hvis der havde været tale om en husleje på markedsvilkår.

Oppositionen og Lejernes LO har skarpt kritiseret forslaget fra LA. Regeringen afviser at have planer om at afskaffe huslejereguleringen, men omvendt vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) her før valget ikke udstede nogen garanti for, at huslejereguleringen er fredet i næste valgperiode.

Hos Boligøkonomisk Videncenter understreger man, at undersøgelsen ikke skal forsøge at tage politisk stilling.

"Projektet gennemføres ikke ud fra en politisk stillingtagen til, om den gældende lovgivning skal ændres. Det er alene ønsket, at en diskussion om den nuværende lovgivning skal foregå på det bedst mulige grundlag, hvad angår tal om de faktiske forhold," siger Curt Liliegreen.

Opfyldes det boligsociale formål?
Oprindelig blev huslejereguleringen indført af boligsociale hensyn i en tid med store uligheder i befolkningens indkomster og mangel på boliger. Denne situation har ændret sig i de mere end 70 år, der er gået, siden reguleringen blev indført.

"Det er derfor relevant at se på, om reguleringen fortsat opfylder et boligsocialt formål, eller om de største gevinster ved reguleringen i stedet tilfalder personer med højere indkomster - stik imod det oprindelige formål," skriver Boligøkonomisk Videncenter i en pressemeddelelse.

Beregningen indebærer, at der bliver givet et bud på, hvordan huslejen ville ligge i en situation med en markedsbestemt husleje.

"Dette er et afgørende forhold for enhver politiker, der vil forholde sig til lejelovgivningen. Beregningerne fra Det Økonomiske Råd i 2001 pegede på, at en afregulering ville føre til kraftige relative stigninger i Hovedstadsregionen. Det er af stor boligøkonomisk og -politisk interesse at efterprøve disse beregninger på regionalt plan med helt ajourførte data," skriver Boligøkonomisk Videncenter.

Kritik fra LLO
Hos Lejernes LO (LLO) bliver undersøgelsen dog mødt med stor skepsis.

I det seneste nummer af LLO's blad "Vi Lejere" kritiserer LLO's formand Helene Toxværd, at boligpolitikken bliver privatiseret, når private fonde står for at lave undersøgelser på området.

Hun peger på, at når der eksempelvis skal laves undersøgelser af, hvordan regeringens boligpolitik virker, så sker det ikke i et Boligministerium, fordi det blev afskaffet af den borgerlige regering.

"I stedet ser vi private virksomheder og fonde i fremtrædende roller. En af Danmarks største pengetanke, Fonden Realdania, har i disse år stor indflydelse på, hvilke boligpolitiske emner, der skal forskes i, og hvem der via økonomiske tilskud kan lægge planer for fremtidens boligpolitik. Eksempelvis har fondens boligøkonomiske videnscenter netop sat sig for at undersøge, hvad der sker, hvis man sætter huslejen fri," siger Helene Toxværd til Vi Lejere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Curt Liliegreen

Projektdirektør, Boligøkonomisk Videncenter
cand.polit. (Københavns Uni. 1981)

Helene Toxværd

Landsformand, Lejernes Landsorganisation
boghandler (1989), ba i Socialvidenskab (RUC 2001), kandidatstudier i forvaltning

0:000:00