Nye EU-regler betyder skrappere danske byggekrav

BÆREDYGTIGT BYGGERI: Private boligejere skal i fremtiden energirenovere, hvis de laver større moderniseringer af boligen. Samtidig skal alt nybyggeri være tæt på helt energineutralt efter 2020. Nye EU-regler presser de danske byggekrav.
Danske boligejere bliver om få år mødt med skærpede klimakrav, når de bygger om, som følge af nye EU-regler. V og SF er dog uenige om, hvorvidt reglerne for nybyggeriet også skal skærpes som følge af de nye EU-krav.
Danske boligejere bliver om få år mødt med skærpede klimakrav, når de bygger om, som følge af nye EU-regler. V og SF er dog uenige om, hvorvidt reglerne for nybyggeriet også skal skærpes som følge af de nye EU-krav. Foto: Colourbox.dk
Jørgen Skadhede

Vi skal jo ikke have et energipoliti. Men det er vigtigt, at der bliver sendt et signal om, at den her lovgivning skal overholdes.

Claus Bugge Garn
Direktør for public affairs hos Rockwool
Fakta
  Nye EU-krav
  • Efter 2020 skal alt nybbyggeri være "tæt på" energineutralt.
  • Energien i de nye bygninger skal i stor udstrækning komme fra vedvarende energi.
  • Samme regler kommer til at gælde for alt offentligt byggeri efter 2018.
  • Komponenter (Tag, vinduer etc.) brugt til renovering af eksisterende bygninger skal fremover leve op til EU's minimumstandarder for energieffektivitet.
  • Ved omfattende ombygning eller modernisering af eksisterende bygninger skal der som udgangspunkt laves en komplet energirenovering.
  • De nye EU-regler ventes endeligt vedtaget i foråret, og skal implementeres af medlemslandene senest to år senere.
Allerede i 2013 vil almindelige danske boligejere blive mødt med krav om at energirenovere efter alle kunstens regler, når de kaster sig ud i større ombygninger. Det bliver konsekvensen af nye EU-regler, som ventes vedtaget i løbet af foråret.

I øjeblikket gælder det krav i Danmark kun for offentlige bygninger og erhvervsejendomme, når de bliver renoveret for mere end 25 procent af bygningens værdi eller i mere end 25 procent af bygningens klimaskærm.

Men med revisionen af EU's bygningsdirektiv kommer den såkaldte 25 procents-regel også til at gælde for almindelige boligejere.

Samtidig bliver det et krav, når der skal bygges om, at nye komponenter som vinduer, tagmateriale og lignende lever op til nybyggeriets standarder.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00