Debat

Nye regler sikrer oplyst og gennemsigtig andelshandel

DEBAT: Kritikken af de nye oplysningsregler ved andelskøb rammer helt ved siden af. Købere og andelshavere er bedre oplyst efter indførelsen af nøgleoplysningsskemaer i andelsboligforeningerne, skriver ABF-direktør Jan Hansen.

Ifølge direktør for ABF Jan Hansen har de nye regler og oplysningsskemaerne ved andelssalg været et vigtigt skridt i retning af en mere oplyst handel med andelsboliger.
Ifølge direktør for ABF Jan Hansen har de nye regler og oplysningsskemaerne ved andelssalg været et vigtigt skridt i retning af en mere oplyst handel med andelsboliger.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jan Hansen
Direktør i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation

Desværre har medieomtale om nogle enkelte nødlidende andelsboligforeninger de seneste år skygget for den store del af private andelsboligforeninger med god økonomi. 

Det har blandt andet medført utryghed for rigtig mange andelskøbere landet over. Utrygheden kunne kontant måles i svigtende efterspørgsel efter andelsboliger til ulempe for andelshavere, der gerne ville sælge, og til ulempe for andelsboligforeningen, der gerne ville have nye beboere på banen til at indgå aktivt i foreningens drift og fællesskab.

Nye oplysningsregler
Ved årsskiftet til 2014 trådte en række nye regler i kraft, der samlet havde til formål at øge gennemsigtigheden og trygheden ved køb af andelsbolig. Reglerne betyder, at sælgeren i dag skal levere flere informationer til en potentiel køber inden aftalens indgåelse. Ud over en række dokumenter skal der nu udleveres nøgleoplysninger om andelsboligforeningen og den konkrete bolig, der skal sælges.

I dag skal bestyrelserne ikke længere begive sig ud på dybt vand i besvarelse af spørgsmål om økonomi og jura fra potentielle købere, men kan i stedet udlevere nøgleoplysningsskemaer til en fraflyttende andelshaver og dermed slippe for den meradministration, der lå i besvarelse af alle andre forespørgsler. Det er en kæmpe lettelse for bestyrelsen i en andelsboligforening.

Jan Hansen
Formand for Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation

Forfejlet kritik
De nye regler er fra nogle sider blevet mødt med påstande om, at de er misvisende, besværlige for foreningerne og unødigt dyre for alle.

ABF mener, at kritikken er skudt helt ved siden af. 

Inden de nye regler så dagens lys, var både købere og pengeinstitutter klar over, at et køb måtte forudsætte et nærmere kendskab til den andelsboligforening, hvori boligen var beliggende. 

Dette betød blandt andet, at bestyrelserne i foreningerne blev belastet med alle mulige spørgsmål om økonomi og jura, som bestyrelsen ofte ikke havde kompetencer til at besvare. Spørgsmålene, bestyrelserne skulle besvare, kom fra potentielle købere, pengeinstitutter og mæglere. 

I dag skal bestyrelserne ikke længere begive sig ud på dybt vand, men kan i stedet udlevere nøgleoplysningsskemaer til en fraflyttende andelshaver og dermed slippe for den meradministration, der lå i besvarelse af alle andre forespørgsler. Det er en kæmpe lettelse for bestyrelsen i en andelsboligforening.

I forbindelse med udfyldelsen af nøgleoplysningsskemaer skal bestyrelsen alene besvare ganske få spørgsmål om ledige erhvervslejemål, vedligeholdelsesprojekter og energimærke. Spørgsmål, som hverken volder større problemer eller er tidskrævende for bestyrelsen. De resterende felter i skemaet udfyldes simpelthen direkte med oplysninger fra penge- og realkreditinstituttet eller fra foreningens årsrapport.

Stadig behov for justeringer
De nye regler har nu været i anvendelse i knap et år. Og det er ABF’s opfattelse, at de har bidraget til større gennemsigtighed og dermed givet køberne større tryghed og vished inden aftalens indgåelse. 

Erfaringerne har dog også vist, at der på nogle enkelte punkter er behov for at justere skemaerne, ikke mindst hvis en forening har et regnskabsår, der ikke følger kalenderåret. 

Jeg havde gerne set, at det problem var blevet løst tidligere, ved at realkreditinstitutterne havde indberettet statusoplysninger, også når en forening havde forskudt regnskabsår. Men jeg har måttet konstatere, at realkreditinstitutterne ikke ønskede dette. 

Jeg vil gerne igen opfordre institutterne til at tage ja-hatten på i stedet for at være afvisende.

Overkommelige omkostninger
I forbindelse med de nye reglers indførelse blev det fra Ejendomsforeningen Danmark nævnt, at administrationen af de nye skemaer ville koste landets andelsboligforeninger op imod 86 millioner kroner. 

Erfaringerne fra, hvad administratorerne så rent faktisk tager for at udfylde skemaerne, kan aldrig føre til omkostninger i den størrelse.

Godt tiltag med en sidegevinst
ABF mener derfor, at de nye regler og oplysningsskemaer har været et stort og rigtigt skridt i retning af en mere oplyst andelshandel.

Hertil kommer, at mange andelsboligforeninger også kan få stort udbytte af nøgleoplysningerne, ikke mindst dem, der vedrører ændringer i ydelserne på lån fremadrettet ved eksempel renteændringer og ophør af afdragsfrihed. Dermed har foreningerne fået et værdifuldt redskab i deres budgetstyring.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00