Planlov: Skuffet ejendomsbranche, jublende københavnere

REAKTIONER: Ejendomsforeningen Danmark er skuffet over planlovsaftalen, mens de københavnske borgmestre jubler. Få et overblik over reaktionerne her.

Foto: Jens Dresling/Polfoto
Mads Bang

Den nye aftale om en modernisering af planloven slår fast, at kommunerne må kræve op til 25 procent almene boliger i nye byområder.

De store private udlejere har gennem Ejendomsforeningen Danmark været de mest markante modstandere af reglen om, at private ejendomsejere kan tvinges til at sælge op til en fjerdedel af deres grunde til almene boliger.

Især de tre borgerlige partier, der med aftalen accepterede kravet fra Socialdemokraterne om, at reglen skulle bestå, skuffer ejendomsforeningen.

”Alle partierne gav klart udtryk for, at man ville rulle loven tilbage, hvis man fik et flertal efter valget. Derfor er det meget overraskende og skuffende, at Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti nu er vendt på en tallerken”, siger John R. Frederiksen, formand for Ejendomsforeningen Danmark i en pressemeddelelse om aftalen.

”Vi må naturligvis tage politikernes beslutning til efterretning, men vi opfordrer samtidig kommunerne til at bruge denne ret med stor forsigtighed, da en meget håndfast administration af denne regel kan reducere det private boligbyggeri til skade for dem, der gerne vil bo i byerne,” siger John R. Frederiksen.

LA: Holder valgløfter
Ind til det allersidste var Liberal Alliance med i forhandlingerne, men erhvervsordfører Joachim B. Olsen forklarer, at partiet ikke kunne acceptere kravet om 25 procent almene boliger i nye byområder.

Joachim B. Olsen fremhæver i en pressemeddelelse, at de borgerlige partier gik til valg på at fjerne reglen om, at kommunerne kan stille krav om, at 25 procent af alt nybyggeri skal være almene boliger.

Det løfte har Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti valgt at gå på kompromis med.

"Sådan fører vi ikke politik i Liberal Alliance," siger Joachim B. Olsen i pressemeddelelsen.

Jubel i København
De første og mest begejstrede reaktioner på aftalen kom fra København, hvor både overborgmesteren og teknik- og miljøborgmesteren jubler i hver deres pressemeddelelse over aftalen.

”Det er en kæmpe sejr for København og for alle os, der gerne vil have en blandet by, hvor der også er boliger til sygeplejersker, politibetjente og skolelærere. Som ikke ønsker, at København skal være forbeholdt de allerrigeste med rigtig store tegnebøger”, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Han suppleres af sin kollega i Teknik- og Miljøforvaltningen.

”Jeg er lykkelig for, at regeringen har fået ilt til hovedet og indset, hvor afgørende nødvendigt dette værktøj er for København og andre større byer, hvis de ikke skal deles op i rig og fattig,” siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL).

Kommuner og boligorganisationer tilfredse
Hos de almene organisationers landsorganisation, BL, er der tilfredshed med, at reglen får lov at bestå.

”Vi har jo hele vejen igennem forsøgt at argumentere for bevarelsen af 25 procents-reglen, og vi har dokumenteret fornuften i at sørge for at have blandede byområder. Det er der både store menneskelige og samfundsøkonomiske gevinster i. Det er et vigtigt forlig,” siger BL's formand, Palle Adamsen, i en pressemeddelelse om aftalen.

Også kommunernes organisation, KL, fremhæver reglen om almene boliger som en positiv del af aftalen.

”Det er væsentligt for at sikre en blandet befolkningssammensætning og en god sammenhængskraft i de større danske byer,” siger Jørn Pedersen (V), formand for KL's Miljø- og Teknikudvalg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00