Debat

Praktikpladser skal fortsat prioriteres højt

DEBAT: Den politiske opmærksomhed omkring behovet for praktik- og lærepladser har givet sikringen af fremtidens arbejdskraft et skub i den rigtige retning, men det er stadig nødvendigt med et stærkt fokus på problematikken, skriver direktør for Boligforeningen Himmerland.

En strategi for det sociale ansvar i beskæftigelse af fremtidens arbejdskraft bør i følge Ole Nielsen, Direktør for Boligforeningen Himmerland, være et helt centralt område i det kommende boligforlig.
En strategi for det sociale ansvar i beskæftigelse af fremtidens arbejdskraft bør i følge Ole Nielsen, Direktør for Boligforeningen Himmerland, være et helt centralt område i det kommende boligforlig.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ole Nielsen 
Direktør for Himmerland Boligforening

For ret præcist tre år siden, i forbindelse med ”Almene Boligdage 2011”, underskrev Dansk Byggeri og BL, Danmarks Almene Boliger, en partnerskabsaftale, der blev betegnet som historisk.

Og det var bestemt ikke uden grund, for aftalen knytter sig ikke mindst til de milliarder af kroner, som regeringen med støtte fra Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance har afsat i Landsbyggefonden til renovering af almene boliger i perioden 2011-16. I parentes bemærket en fremrykket investering af beboernes egne penge via låneoptagelse.

Ved underskrivelsen var forventningen, at aftalen ville skabe tusindvis af praktikpladser i byggebranchen. Baggrunden for denne forhåbning var, at der blev indgået en aftale om, at almene boligorganisationer og byggevirksomheder under Dansk Byggeri skulle opfordres til at gå i dialog om mulighederne for at oprette og bevare lære- og praktikpladser.

Erfaringerne viser allerede nu, at investeringer i renovering af almene boliger er lig med øget beskæftigelse samt ikke mindst flere lære- og praktikpladser. Vi håber - og forventer - at politikerne har viljen, modet og ambitionerne til at fortsætte renoveringstakten i den almene boligsektor.

Ole Nielsen
Direktør, Boligforeningen Himmerland

Samtidig blev man enige om, at der i forbindelse med bygge- eller renoveringsarbejder, der er et led i en helhedsplan for et udsat alment boligområde, skal sættes særligt fokus på mulighederne for at gøre brug af uudnyttet arbejdskraft i boligområdet, herunder til eksempelvis uddannelses- og praktikpladser, virksomhedspraktik eller løntilskudsjob.

Praktik- og lærepladser er en investering i fremtiden
Der er ingen tvivl om, at der blev taget et vigtigt skridt i den rigtige retning, dengang i september 2011. Der er heller ingen tvivl om, at der er kommet et godt konkret resultat ud af aftalen.

Så sent som i januar i år sagde ministeren for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen, da også, at det er godt at se, at investeringerne i renovering i den almene sektor, ud over at give beboerne bedre boliger, skaber arbejdspladser og praktikpladser til unge.

Og med ministerens ord: ”Netop flere praktikpladser er jo helt centralt, hvis vi skal sikre de unge en ordentlig fremtid med gode jobmuligheder. Erfaringerne viser med al tydelighed, at det betaler sig at sætte fokus på problemet med for få praktikpladser. Hvor der er vilje, er der vej, og det har vi set her. Jeg er glad for, at også entreprenørerne kan se værdien i at få unge ind på byggepladserne.”

Tilstrækkeligt med lære- og praktikpladser har gennem en årrække været et problem i byggebranchen, og krisetiderne har naturligvis ikke gjort tingene nemmere.

De seneste tal fra BL - Danmarks Almene Boliger viser imidlertid, at renoveringen inden for den almene boligsektor har skabt så mange lære- og praktikpladser, at 12 procent af de tilknyttede håndværkere ved renoveringen af de almene boliger nu er lærlinge. Altså et betragteligt højere antal end de 5-10 procent lærlinge, der ifølge BL - Danmarks Almene Boliger er på en gennemsnitlig dansk byggeplads.

Himmerland Boligforening tager ansvar
Med nybyggerier og gennemgribende renoveringer for omkring 4,5 mia. kr. frem mod 2020 er Himmerland Boligforening aktuelt Region Nordjyllands største bygherre. Det forpligter også, når det gælder beskæftigelse af lærlinge og praktikanter.

Vi er i gang med en stribe nybygnings- eller renoveringsprojekter, hvor vi til og med 2020 skaber flere end 5.400 arbejdspladser, hovedparten lokalt og regionalt.

I alt var der hos de virksomheder, der i efteråret 2013 arbejdede på vores byggepladser, beskæftiget 249 mand, hvoraf 46 var lærlinge eller praktikanter inden for byggefag eller rådgivning. Aktuelt beskæftiger de virksomheder, der har opgaver på vores byggepladser, 23 lærlinge eller praktikanter ud af en samlet stab på 156 mand.

De seneste mange måneder har der på vores byggepladser været mindst 15 procent lærlinge og praktikanter. Det er vi rigtig godt tilfredse med, for det er klart, at vi som den pt. vægtigste bygherre i regionen har et stort ansvar, når det gælder såvel vores egen som vores samarbejdspartneres indsats for uddannelse af kommende medarbejdere ikke mindst til byggeriet.

Reelt er procenttallet lidt højere, for vi har selv i øjeblikket 9 unge under uddannelse, blandt andet som ejendomsserviceteknikere. 

I øvrigt har vi siden 2008 sammen med offentlige og private partnere i Aalborg Øst formidlet fritidsjob til flere end 160 børn og unge fra bydelen. I 2013 alene drejer det sig om knap 40 lokale børn og unge, som af forskellige grunde ellers ville have vanskeligt ved at skaffe job efter skole.

Arbejdet er kun lige begyndt
Himmerland Boligforening vil naturligvis følge Aalborg Kommunes beslutning om anvendelse af klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i udbudte bygge- og anlægskontrakter.

Men vi vil også gerne gå videre end som så. Spørgsmålet om gode praktik- og uddannelsespladser til de unge er jo ikke noget, der kun skal anskues som en opgave, der skal løses her og nu. Det handler nok så meget om, at der også er både tilstrækkeligt mange og relevante uddannelsespladser langt ud i fremtiden.

Alene i vores regi vil der også være masser af arbejdsopgaver om fire, seks og otte år, så vi har en enorm interesse i, at der uddannelses flere dygtige håndværkere.

Vi har for nylig indledt arbejdet med udformning af en strategi for det sociale ansvar, og her spiller beskæftigelse af fremtidens arbejdskraft en meget væsentlig rolle. Det, mener vi også, er et helt centralt område, når Folketinget om kort tid skal i gang med at forhandle den kommende aftale på boligområdet.

Erfaringerne viser allerede nu, at investeringer i renovering af almene boliger er lig med øget beskæftigelse samt ikke mindst flere lære- og praktikpladser. Vi håber (og forventer) at politikerne har viljen, modet og ambitionerne til at fortsætte renoveringstakten i den almene boligsektor. Det skylder vi hinanden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00