Debat

R: Pengene er i byerne

DEBAT: Der bliver skabt værdier for milliarder og atter milliarder af kroner på boligmarkedet. Men ikke på landet. Det understreger nødvendigheden af at se på boligskatterne, mener Andreas Steenberg (R).

Jeg gad godt vide, hvor mange milliarder der er opbygget i boligformue i de fire universitetsbyer og omegn kontra det øvrige Danmark. Det skriver Andreas Steenberg (R).
Jeg gad godt vide, hvor mange milliarder der er opbygget i boligformue i de fire universitetsbyer og omegn kontra det øvrige Danmark. Det skriver Andreas Steenberg (R).
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Andreas Steenberg (R)
Landdistrikts- og øordfører

For nogen tid siden mødte jeg en mand fra Skive, hvor jeg er valgt. For godt 40 år siden blev han færdig på universitet, og han rykkede til Skive og købte et hus til 1 million. I dag er det måske 2,5 mio. kr. værd. Hvis det altså kan sælges.

Hans studiekammerat købte et tilsvarende på Frederiksberg til godt 2 mio. kr. Han havde lige solgt det til 10 mio. kr. Altså en fortjeneste på 8 mio. kr. over for 1,5 mio. kr. Tallene er frit efter hukommelsen, men forskellen var meget markant.

Her taler vi om personer, som begge to nok skal klare sig. Forskellen er alligevel interessant. Og urimelig. For eneste forskel er, hvor man købte et hus. Havde den ene arbejdet mere, været dygtigere, skabt en stor virksomhed, så havde det for mig været noget andet.

Fakta
Fra 26. januar og en måneds tid frem sætter By og boligdebatten fokus på udviklingen i landets udkantsområder.

Boligdebatten på Altinget: by og bolig har til formål at fokusere og styrke den boligpolitiske debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget: by og bolig derfor eksperter, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for boligområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]

Men her handler det om held, om geografi og om en samfundsudvikling. Ikke flid. Jeg har venner, der tjener flere hundrede tusinde på at eje en lejlighed i Aarhus på få år. Som en sagde om en gevinst på 600.000 kr. på 3 år – tænk, hvor mange år jeg skulle arbejde for at få så mange penge i hånden!

Nødvendigt at se på boligskatterne
Der bliver skabt værdier for milliarder og atter milliarder af kroner på boligmarkedet. Men ikke på landet. Jeg ved ikke, om man kan lave en sådan opgørelse, men jeg gad godt vide, hvor mange milliarder der er opbygget i boligformue i de fire universitetsbyer og omegn kontra det øvrige Danmark. Det vil være hundreder hvis ikke tusinder af milliarder, tror jeg. Det er helt ekstremt.

Det er urimeligt at tjene så meget mere ved at sove i en bolig end ved at arbejde.

Andreas Steenberg (R)
Landdistrikts- og øordfører

Det kan ikke undre, at der er flere cafeer, butikker, restauranter, nybyggerier osv. osv. i de her byer end på landet. Selvfølgelig, for det er i byerne, pengene er. Fordi vi siden 2002 ikke har brugt skattesystemet til at dæmpe og regulere boligmarkedet.

Radikale Venstre bliver tit skældt ud for, at vi fastholder at se på boligskatterne. Jeg mener, at det er bydende nødvendigt. Det er urimeligt at tjene så meget mere ved at sove i en bolig end ved at arbejde. Danskerne er blandt de folk i verden, som har allermest boliggæld – det er ikke sundt for vores banker og vores samfund, at så mange penge er ude at flyde i gæld. Og for det tredje har det – efter min mening – revet landet helt skævt. Jeg håber, vi igen på et tidspunkt kan diskutere boligskatter i stedet for, at det er lagt på is. Som efterlønnen var det i godt 15 år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

0:000:00