Debat

Rådgivende Ingeniører: Det er dyrt at bygge billigt

DEBAT: Billige byggerier ender som oftest med at blive dyrere i det lange løb. Derfor skal vi hellere tænke langsigtet og tænke driften ind i planlægningen, skriver Inge Ebbensgaard, informationschef i Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

Foto: Colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Inge Ebbensgaard
Informationschef i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI

For et par år siden var der en reklamekampagne i tv med nogle meget velhavende mennesker, der kommer ind i en hvidevarebutik. De beder om det dyreste. De bliver henvist til den billigste vaskemaskine – for den bliver dyrest i længden. Samme billede ser vi desværre ofte, når vi taler om offentligt byggeri eller offentligt reguleret byggeri.

FRI er på branchens vegne helt indforstået med, at man i det offentlige skal sikre mod overforbrug. Men som repræsentant for rådgiverbranchen er frustrationen, at man i det offentlige byggeri i sin søgen efter billigst muligt går på kompromis med sund økonomisk fornuft.

For billigt byggeri bliver dyrt i længden
Jovist kan rådgivende ingeniører sikre billigt byggeri i anlægsfasen. FRI’s medlemmer gør det også. Og de gør det med åbne øjne om at bygningen vil kræve større driftudgifter, mere vedligehold, flere og hyppigere udskiftninger. I værste fald er funktionen af byggeriet ikke optimal i forhold til sit formål.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Men hvis rammerne om byggeriet er for snævre eller forventningerne er for store, så er det desværre den eneste måde.

Totaløkonomi fungerer ikke i praksis
Totaløkonomiske vurderinger er i dag et krav i statsligt, regionalt og kommunalt byggeri. Hovedformålet med lovkravet er at undgå incitamenter til at minimere anlægsudgifterne på bekostning af senere forhøjede driftsudgifter.

Det offentlige kan få langt større værdi af offentlige byggeriinvesteringer ved at drosle ned for kassetankegangen og tænke driften langt mere ind i planlægningen.

Inge Ebbensgaard
Informationschef, Foreningen af Rådgivende Ingeniører

Det er sund fornuft.

I praksis får vi som samfund bare ikke den værdigevinst, som vi kunne få, hverken på de nye supersygehuse, eller når vi taler om almene boliger. Hos de offentlige bygherrer er der nemlig hermetisk lukkede kasser imellem budgettet til opførelse og budgettet til drift.

Driften udgør de største omkostninger
Det er politisk ufornuft. Anlægsomkostninger for byggerier udgør i størrelsesordenen 20-30 procent af byggeriets omkostninger. De resterende 70-80 procent er omkostninger til byggeriets drift- og vedligeholdelse i de mange år byggeriet skal bestå. Rådgiverbranchen må hver dag vælge sunde økonomiske beslutninger fra, fordi anlægsrammen er fast.

I FRI synes vi, at det offentlige kan få langt større værdi af offentlige byggeriinvesteringer ved at drosle ned for kassetankegangen og tænke driften langt mere ind i planlægningen.

Vi skal være bedre til udnytte værdipotentialerne. Det kræver også, at vi er kritiske i forhold til hvad vi har brug for. Hvad er de vigtigste behov vi skal opfylde?

Vær kritisk – vi skal bygge til fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00