Debat

Radikale: Vi skal tage en grøn kamp mod inflationen og den kolde vinter

Man kan i disse tider med en energikrise på sit højeste fristes til at proklamere om et energisind. Vi skal indstille os på nye tider, vi skal spare, hvor vi kan, og vi skal ikke have Putin, som vores primære energikilde, skriver Rasmus Helveg Petersen.

<span>Fremtiden er grøn, og vi skal ud af vores afhængighed af russisk gas. Men overgangen og vinteren kan
blive hård for danskerne og de danske virksomheder, hvis vi ikke sikrer en
retfærdig og effektiv omstilling,&nbsp;</span>skriver Radikales energiordfører.
Fremtiden er grøn, og vi skal ud af vores afhængighed af russisk gas. Men overgangen og vinteren kan blive hård for danskerne og de danske virksomheder, hvis vi ikke sikrer en retfærdig og effektiv omstilling, skriver Radikales energiordfører.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rasmus Helveg Petersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De galoperende gas- og elregninger underminerer husholdningernes økonomi. Vladimir Putin bruger vores afhængighed af russisk gas som et krigsvåben. Samtidig gør vinterens kulde gør kun presset større på danskerne. Situationen er uholdbar.

Vi har netop indgået en politisk aftale om vinterhjælp til danskerne, men vi skal fortsætte med en grøn kamp mod den hastig voksende inflation og Putins krigsførelse.

Den nye politiske aftale sikrer mange danskere på kort sigt, og aftalen har grønne tiltag i sig. Vi har fået fyldt puljerne for fjernvarme op, så der for resten af 2022 er tilført 150 millioner kroner, og for 2023 er der tilført 100 millioner kroner.

Temadebat

Hvad skal politikerne gøre for at hjælpe danskerne med varmeregningen i hjemmet? Nogle familier kan se frem til mere end en tidobling af varmeregningen i efteråret sammenlignet med tredje kvartal sidste år. Senest har regeringen foreslået at lægge et "loft" over danskernes energiregninger til vinter, så man gennem en låneordning skal kunne indefryse ekstraregninger og betale dem af over fem år, og Folketingets partier har vedtaget en "vinterhjælp" til danskerne.

Vinterhjælpen kommer oveni EU-Kommissionens forslag om at sætte et prisloft på 180 euro per kilowatttime strøm, hvilket svarer til det halve af prisen lige nu.

I denne forbindelse sætter vi i en kommende temadebat på Altinget By og Bolig fokus på boligejernes kommende varmeudgifter, når vi spørger en række aktører: 

Hvad skal politikerne gøre for at hjælpe danskerne med varmeregningen uanset boligtype?
Kan og bør der gøres mere, end hvad regeringen har foreslået?
Og er det en privat opgave at spare på energien, eller er nødvendigt, at det offentlige træder til med hjælp?

Om temadebatter:

Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Har du et vigtigt input til debatten og vil deltage? Kontakt Altingets debatredaktion på [email protected].
 

Det er et middel, som har vist sig meget effektivt mod afhængigheden af russisk gas, og vi bliver nødt til at accelerere denne udskiftning fra gas til fjernvarme yderligere. På kort sigt vil det sikre, at vi kan fortsætte udrulningen af fjernevarmenetværket. Det er en nødvendighed, hvis vi vil ud af vores afhængighedsforhold til Putin og hans gas.

Vi har endvidere sikret muligheden for nemmere at installere varmepumper i de områder, hvor fjernvarmen endnu ikke når ud. Dermed reduceres forbruget af gas. En varmepumpe kan give en besparelse for den enkelte husstand på omkring 5.000 kroner om året, hvilket samlet giver en reduktion på syv procent af det samlede danske gasforbrug til opvarmning.

Det vil være en effektiv metode på den korte bane til gradvist at udfase olie, gas og træpiller i Danmark.

Vi skal udvise energisind
Aftalen indeholder derfor grønne sejre, men aftalen kan ikke stå alene. Vi bliver nødt til at fortsætte vores grønne indsats og indstille os på en grøn fremtid. For vi skal ud af vores afhængighed af den russiske gas, og derfor må aftalen må suppleres af en kriseplan for energibesparelser i kommuner, regioner, stat og private virksomheder.

Vi har et kollektivt ansvar for at reducere vores unødige energiforbrug. Allerede nu er det tydeligt, at de små og mellemstore virksomheder kæmper for at holde hovedet oven vande, men de er kreative i forhold til at bespare mest muligt på deres energiforbrug.

Vi skal fortsætte med en grøn kamp mod den hastig voksende inflation og Putins krigsførelse

Rasmus Helveg Petersen (R)
Energiordfører

Da coronakrisen buldrede afsted i Danmark, så var vores slagord, om man vil, at vi alle skulle udvise samfundssind. Man kan i disse tider med en energikrise på sit højeste fristes til at proklamere om et energisind. Vi skal indstille os på nye tider, vi skal spare, hvor vi kan, og vi skal ikke have Putin, som vores primære energikilde.

Har vi derfor et energisyn, hvor vi anerkender tidernes udfordringer og tør tage kampen mod inflationen, de stigende energipriser og Putins krigsførelse, så vil vores fremtid være mindre omkostningstung og mere grøn. Vi skal derfor tage en grøn kamp mod inflationen og den kolde vinter.

En grøn fremtid
Men vi er ikke færdige. Aftalen er en start, og vi er nødt til at løfte ambitionsniveauet yderligere for den grønne omstilling, og selv under krisetider er det muligt. Vi i Radikale Venstre vil derfor fortsætte det grønne arbejde for at give bedre betingelser for især solceller i kommunerne, så vi hurtigt får mere grøn strøm til fjernvarme og varmepumper.

Det vil øge udbuddet af grøn strøm og imødegå den stigende efterspørgsel. Derudover vil vi fortsætte arbejdet for vedtage regler, der gør det lettere for eksempelvis gartnerier at få hjælp til at skifte gassen ud med fjernvarme. At få en grøn varmekilde er givetvis en forudsætning for at kunne drive gartneri i Danmark i fremtiden.

De grønne energikilder er fremtiden. Fremtiden er grøn, og vi skal ud af vores afhængighed af russisk gas. Men overgangen og vinteren kan blive hård for danskerne og de danske virksomheder, hvis vi ikke sikrer en retfærdig og effektiv omstilling.

For at komme igennem energikrisen skal vi ikke lave lappeløsninger. Vi skal have øje for det lange seje træk, og derfor har vi ambition om at få 50.000 husstande over på fjernvarme inden vinteren 2023/2024. Tør vi tænke nyt og slås for klimaet, så er Danmarks fremtid grøn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Helveg Petersen

Kommunikationschef, Vattenfall Danmark, fhv. MF (R), klima- og energiminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00