Rapport: EU-milliarder til energieffektivisering fordeles ikke ud fra effekt, men først til mølle

ENERGIRENOVERING: Offentlig finansiering af energioptimering af bygninger tildeles efter først-til-mølle-princippet frem for grundige evalueringer. Derfor kan man ikke være sikker på, at man får mest mulig energieffektivisering for pengene, konkluderer ny rapport.

Foto: Colourbox
Maria Neergaard Lorentsen

Vi har en mangeårig manglende prioritering af boligrenovering, hvor man har forsømt energieffektivisering af bygningsmassen i Danmark. Vi stoppede med at fokusere på det, og lige pludselig ser vi stigende energiforbrug.

Brian Vad Mathiesen
Professor, Build

EU og medlemslandene har i årene 2014-2020 afsat i alt knap 20 milliarder euro til energioptimering af europæiske bygninger.

Men investeringernes omkostningseffektivitet – sparet energi per euro – er ikke blevet opgjort, og derfor er det svært at vurdere, hvor meget energi investeringerne reelt har bidraget til at spare.

Det viser en ny rapport fra Den Europæiske Revisionsret.

Dokumentation

Om rapporten

Forfatterne bag rapporten har undersøgt EU-finansierede programmer i fem medlemsstater – Bulgarien, Den Tjekkiske Republik, Irland, Italien og Litauen – der tilsammen bevilgede 2,9 milliarder euro til projekter for at øge bygningers energieffektivitet.

Typiske EU-medfinansierede projekter inkluderer isolering af bygninger, energieffektive vinduer, termiske kontrolsystemer og opgraderinger til varmesystemer.


Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00