Regeringen indgår ny aftale: Skal bane vej for nye vindmøller

AFTALE: Regeringen og energiforligskredsen har indgået en ny aftale, der skal imødegå modstand fra naboer til fremtidens vindmølle- og solcelleprojekter. Naboerne får blandt andet en ret til at sælge deres bolig til anlægsejeren. Aftalen får blandet modtagelse.

Alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige er en del af den nye aftale.
Alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige er en del af den nye aftale.Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Vindmøller og solceller er helt afgørende for at indfri regeringens ambitiøse klimamål. Men de er ikke altid populære naboer. 

Dan Jørgensen (S)
Klima-, energi- og forsyningsminister

Hvis du i fremtiden bliver ufrivillig nabo til nye vindmøller eller solceller, er opstilleren forpligtet til at købe din bolig, hvis du ønsker at flytte.

Det er et af resultaterne i en ny aftale, som regeringen tirsdag har indgået med energiforligskredsen, der består af alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige.

"Vindmøller og solceller er helt afgørende for at indfri regeringens ambitiøse klimamål. Men de er ikke altid populære naboer. Derfor forbedrer vi nu forholdene for naboerne til fremtidens landvind- og solcelleprojekter," siger klima-, energi og forsyningsminister, Dan Jørgensen (S), i en pressemeddelelse.

Dokumentation

Det indeholder aftalen
Regeringen indgik tirsdag en aftale med energiforligskredsen, der skal forbedre forholdene for naboer til solcelleanlæg og vindmøller i fremtiden.

Aftalen indeholder følgende punkter.

1. Der oprettes en salgsordning for naboer til vedvarende energiprojekter. Boligen kan sælges til opstiller til værdien vurderet af den uafhængige taksationsmyndighed. Muligheden gælder boligejere i en afstand mellem fire til seks gange møllehøjde.

2. Der oprettes en bonusordning, hvor naboer til vedvarende energiprojekter inden for fire til otte gange møllehøjde for vindmøller og 0-200 meter for solcelleanlæg får en årlig kontant skattefri bonus. Bonussen svarer til cirka 5.000 kroner årligt for vindmøller og cirka 2.000 kroner for et solcelleanlæg. Ordningen erstatter den nuværende køberetsordning, som nedlægges fremadrettet.

3. Der oprettes en grøn pulje, hvor kommunerne får 88.000 kroner per opstillet MW i kommunen af den virksomhed, der opstiller projektet. Det svarer til 2,6 millioner kroner for et 30 MW landvindmølleprojekt. Beløbet er større for kystnære møller og mindre for solceller.

4. Der foretages mindre ændringer i værditabsordningen, blandt andet flyttes tidspunktet for værditabsvurderingen, og der laves en e-boksløsning for information til borgere.

5. Afstandskravet fra vindmøller til beboelsesejendomme fastholdes på fire gange møllehøjde.

6. De nye ordninger kommer til at gælde for nye projekter, der deltager i 2020-udbud samt støttefrie projekter, som ikke har opnået byggetilladelse inden ikrafttrædelse af loven.

Læs hele aftaleteksten her.

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.


Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00