Regeringen vil give skatterabat til lejere

BOLIGSKAT: Konsekvenserne af regeringens skattereform for lejere og andelshavere er mere usikre end for parcelhusejerne. Regeringen lægger op til, at de samme rabatter gælder for lejeboliger og erhvervsudlejning.

Regeringen lægger i sit boligskatteudspil op til at også lejeboliger, andelsboliger og erhvervsejendomme skal omfattes af en skatterabat. Den bliver dog udfaset over tid, mens boligejere kan beholde rabatten, indtil huset sælges.

I regeringens oplæg vil de ejendomme, der falder under betegnelsen erhvervsejendomme, fortsat betale grundskyld og samme grundskyldspromille som ejerboliger.

Om to-tre år begynder der at dumpe nye grundvurderinger ind af postkassen hos de danske grundejere. I gennemsnit vil de formentlig være mere end 300 procent højere end de vurderinger, der gælder i dag. Særskilt i København vurderer Skatteministeriet, at der kan være tale om stigninger i grundværdierne på 450 procent for grunde med ejerlejligheder. Lignende stigninger kan forventes for grunde, hvor der er udlejningboliger, almene boliger og andelsboliger.

Stigningen sker fra et lavt niveau. Men alligevel er der tale om en betydelig stigning.

Rabatter til alle
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) præsenterede onsdag regeringens bud på en reform af skatten på ejerboliger. Essensen i planen er at få realistiske og i de fleste tilfælde højere vurderinger af ejendomme og grunde, for til gengæld at sænke skatten.

Det hele skal så glide ned med rabatter og mulighed for at udskyde stigende skattebetaling til man sælger sin bolig, en såkaldt indefrysning af skatten.

I forhold til grundskylden, der er relevant for udlejningsejendomme, almene boligorganisationer og andelsboligforeninger, vil regeringen lægge låg på kommunernes mulighed for at hæve grundskylden.

I praksis vil regeringen sænke loftet over grundskylden til 30 promille, og samtidig vil regeringen fastlåse grundskylden i 2021-2025. Kommunerne vil dog have mulighed for at sænke grundskyldspromillen, men skal så selv finansiere det.

De endelige grundskyldspromiller for kommunerne beregnes først i 2021, så man kan sikre, at den enkelte kommune kun får det samme beløb i grundskyldskassen, som under de gældende regler.

Vurderinger bag i køen
Mens regeringen og Skatteministeriet kunne præsentere detaljerede beregninger på, hvad der sker af ændringer i forhold til ejerboliger, så er Skatteministeriet endnu ikke så langt med det nye system, der skal vurdere værdien af erhvervsejendomme, som altså tæller erhvervsudlejning, almene boliger og private udlejningsboliger.

Det står dog klart, at det nye vurderingssystem for erhvervsejendommene kommer til at tage udgangspunkt i nogle af de metoder, der allerede bruges i ejendomsbranchen til at vurdere en ejendomsværdi. Det som kaldes markedskonforme metoder.

Erhvervsvurderingerne er kommet bag i køen, da de første vurderinger, der sendes ud, er til ejerboligerne. Samtidig skal Skatteministeriet indsamle flere og bedre data, inden erhvervejendommene kan vurderes.

Det kommer til at ske i en proces, hvor der også skal indsamles data fra ejendomsejerne. Der vil også være en manuel kontrol i en række tilfælde, når datagrundlaget ikke alene er godt nok til at vurdere ejendommen.

Forrige artikel Holstein: Timing af nyt boligudspil er elendig Holstein: Timing af nyt boligudspil er elendig Næste artikel Boligydelse splitter igen regeringen og DF Boligydelse splitter igen regeringen og DF
Rigsrevisionen kritiserer Niels Bohr-byggeriet

Rigsrevisionen kritiserer Niels Bohr-byggeriet

KRITIK: Manglende afklaring af brugernes krav og ændringer i planen, der ikke blevet skrevet kontrakter for, er de centrale punkter i en kritisk rapport om KU's Niels Bohr-bygning, der er blevet mere end dobbelt så dyrt som forventet og mere end fire år forsinket.