Debat

S-rådmand: I kampen mod ulighed er tilbudspligten vigtig

DEBAT: Aarhus er den kommune, hvor der er størst forskel på det rigeste og fattigste sogn i landet. Tilbudspligten kan dog være et vigtigt værktøj i kampen for, at folk kan bo, hvor de har lyst, skriver rådmand for Teknik og Miljø og Aarhus Kommune, Kristian Würtz (S).

Foto: Pressefoto
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristian Würtz (S)
Rådmand for Teknik og Miljø, Aarhus Kommune

I Aarhus arbejder vi hårdt på at sikre, at alle har mulighed for at bosætte sig i den del af byen, som de ønsker. Ganske almindelige aarhusianere skal kunne bo i hele Aarhus. For at vi skal kunne indfri målsætningen har et flertal vedtaget, at vi i de kommende fire år skal bygge 1.600 almene familieboliger.

Men nybyggeri af boliger gør det ikke alene. Vi er også nødt til at have de eksisterende boliger med i vores overvejelser, når vi planlægger, hvordan vi ønsker, at byen skal udvikle sig. Det er her, at tilbudspligten kommer på banen.

Tilbudspligten i lejeloven skal som bekendt sikre, at lejere, som bor i ejendomme, som deres udlejere vil sælge, skal tilbydes at købe udlejningsejendommen som en andelsboligforening. Lejerne skal kunne købe ejendommen til samme pris, som ejeren kan opnå ved salg til anden side.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Dermed minimerer man risikoen for, at private investorer køber ejendommen og renoverer den fra sokkel til tagryg, så de på ny kan fastsætte huslejen, som i værste fald risikerer at blive så høj, at folk med almindelige indtægter ikke har råd til at bo der.

Det handler om et stærkt lokalsamfund
Hvis dette er tilfældet, så udvikler byen sig i den forkerte retning, og vi risikerer byområder, hvor naboerne ligner hinanden i alt for høj grad. Vi skal i stedet sikre velfungerende lokalsamfund, der inviterer indenfor og bruger byens mangfoldighed som en styrke.

Det handler om at bygge stærke lokalsamfund, hvor mennesker med forskellige indkomster og boligbehov lever side om side. Vi skal gøre, hvad vi kan, for at det er muligt at samle os på kryds og på tværs.

Kristian Würtz, medlem af Socialdemokraterne og rådmand for Miljø og Teknik i Aarhus Kommune

Det handler om at bygge stærke lokalsamfund, hvor mennesker med forskellige indkomster og boligbehov lever side om side. Vi skal gøre, hvad vi kan, for at det er muligt at samle os på kryds og på tværs.

Stor forskel i Aarhus
Undersøgelser har vist, at Aarhus er den by, hvor der er størst forskel på det rigeste og fattigste sogn. Borgerne i Risskov tjener cirka 3,3 gange så meget som borgerne i Gellerup.

Den udvikling vil jeg gerne have udjævnet, så vi får en by, hvor også sygeplejersken, politibetjenten og rengøringsmedarbejderen sammen med deres familier, kan finde en bolig i lige netop det område af byen, hvor de ønsker at bo. Ganske almindelige aarhusianere skal kunne bo i hele Aarhus.

Derfor er det vigtigt, at vi bevarer tilbudspligten i lejeloven, og det er ligeledes vigtigt, at rammerne er så tilpas snævre, at det ikke er muligt at finde smuthuller og omgå reglerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00