Sådan vil blå blok styrke konkurrencen i byggeriet

DOKUMENTATION: Regeringen og de øvrige borgerlige partier er blevet enige om en konkurrencepakke, der skal styrke produktiviteten og væksten i samfundet. Se her, hvilke tiltag der er planlagt på byggeriets område.
Jørgen Skadhede
Regeringen har lavet aftale med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Kristendemokraterne om en såkaldt konkurrencepakke.

Den skal med en bred vifte af initiativer sikre øget produktivitet og vækst i samfundet. Nedenfor kan du læse, hvad partierne er blevet enige om på byggeriets område.

Byggeri
Bygge- og anlægssektoren beskæftiger ca. 170.000 fuldtidsmedarbejdere og tegner sig for cirka 5 pct. af den samlede værdiskabelse i økonomien. Produktiviteten i sektoren har været faldende de seneste årtier. Samtidig er prisniveauet ekskl. afgifter for det færdige byggeri i Danmark 10-30 pct. højere end i sammenlignelige lande som Sverige, Nederlandene, Tyskland, Storbritannien og Finland. For at styrke konkurrencen og fremme produktiviteten i byggeriet er parterne enige om følgende:

Bedre adgang til udenlandske byggevarer samt proaktiv markedskontrol
Der skabes lettere adgang til at anvende byggevarer, som er produceret i de øvrige EU-lande, ved at justere danske krav til byggevarer, så de stemmer overens med sammenlignelige lande. Som led heri tillades den tyske standard for stikkontakter på det danske marked. Samtidig gennemføres en proaktiv markedskontrol af, om byggevarer, der sælges på det danske marked, lever op til reglerne. Desuden udarbejdes oversigter over gældende standarder for den samlede pakke af materialer, som benyttes i en række gængse byggearbejder, fx tagarbejde. Formålet er at gøre det lettere for virksomhederne at finde de billigste materialer, som lever op til kravene.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00