Debat

Samfundet kan lære af boligsektoren

DEBAT: Borgerne og det offentlige skal samarbejde og yde hvert sit, hvis velfærdssamfundet skal overleve. Andre sektorer kan lære af boligsektoren, hvor man har haft succesfuldt samarbejde mellem det offentlige og borgerne i årevis, mener boligforsker Birgitta Gomez Nielsen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Birgitta Gomez Nielsen 
Forsker, Anvendt Kommunalforskning

I England har premierminister Cameron lanceret ideen om Big Society. Det handler om, at civilsamfundet - altså borgere, frivillige og foreninger - skal indgå i et nært samarbejde med det offentlige om at udvikle og drive produktionen af velfærdsydelser i samfundet.

I Danmark diskuteres det også, hvorvidt ideen om samproduktion mellem borgere og det offentlige kan være en måde at sikre fremtidens velfærd på. I det lys er boligsektoren et område, der kan udgøre en inspirationskilde, for netop i boligsektoren er der en stærk tradition for samarbejde mellem borgere, myndigheder, foreninger og interesseorganisationer. Traditionen går langt tilbage, men her følger et par aktuelle eksempler:

Forenklinger og lektiecaféer
Lektiecaféerne i de udsatte boligområder er et godt eksempel. Her er der landet over opstået et samarbejde mellem for eksempel frivillige fra Ungdommens Røde Kors, boligorganisationer og beboere. Lektiecaféerne er efterhånden en veletableret institution, der indgår i mange boligsociale helhedsplaner. De boligsociale helhedsplaner er i sig selv et eksempel på et veludviklet samarbejde også af finansiel art mellem boligorganisationer og kommuner.

Fakta

Birgitta Gomez Nielsen er ansat forsker ved Anvendt Kommunalforskning.

Hun har i sin ph.d.-afhandling undersøgt, hvordan øget markedsorientering og effektivisering gennemføres uden store offentlige reformer. Arbejdet har taget udgangspunkt i dansk boligpolitik i perioden 2001-2009.

Hun arbejder med strategi og instrumenter inden for studier af besparelser og tiltag, der angår øget markedsorientering i velfærdsstater.

Hun forsker i statslig og kommunal boligpolitik, privatisering, effektivisering og offentlig styring.


Kilde: AKF

Forenklingen af lejelovgivningen for de private udlejningsboliger er et andet eksempel. Ad flere omgange har interesseorganisationerne, der repræsenterer henholdsvis de private udlejere og lejerne mødtes for at blive enige om et udkast til en forenkling, de kunne præsentere for politikerne. Processen har en del år på bagen.

Processen er et godt udgangspunkt for refleksion i forhold til, hvordan styringen af sådan et samarbejde kan foregå. Hvem har eksempelvis ansvaret for at få processen i gang, når den går i stå, og hvad er de fælles mål? Indtil videre er der endnu ikke opnået enighed om en forenkling af reglerne, til trods for at der tilsyneladende er en bred enighed blandt både eksperter og lægmænd om, at den nuværende regulering er aldeles kompleks.

Eksemplerne fra boligsektoren illustrerer, at samproduktion af service mellem offentlige myndigheder og civilsamfundet er et must, når komplekse problemstillinger skal håndteres.

Birgitta Gomez Nielsen
Forsker ved AKF

Borgerne inddrages også i at finde løsninger på konkrete problemer. Det gælder for eksempel i spørgsmålet omkring det stigende antal udsættelser af lejere. Her iværksættes indsatser, der bevæger sig fra inddragelse af den enkelte borger helt op til ministeren Carsten Hansen (S). En anden problemstilling er de mange tomme boliger i landområderne, hvor både kommuner, boligselskaber, staten og foreninger i fremtiden bliver nødt til at samarbejde om at skabe fælles løsninger.

Boligsektoren kan inspirere
Eksemplerne fra boligsektoren illustrerer, at samproduktion af service mellem offentlige myndigheder og civilsamfundet er et must, når komplekse problemstillinger skal håndteres. Men de illustrerer også, at samproduktion langt fra er et "quick fix." Det kræver, at nogle påtager sig en rolle som guvernør for samproduktionen, og guvernøren skal have kapacitet til at skabe det fælles fodslag, der binder relationer, proces og resultat sammen på tværs af skellet mellem offentlige myndigheder og civilsamfund.

Det er ganske sjældent, at eksempler fra boligsektoren er på dagsordenen i debatten om fremtidens velfærd. Det er imidlertid ikke potentialet, der mangler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00