Debat

SF: Udsatte tvinges væk fra storbyerne

DEBAT: Ved at nedsætte de sociale ydelser tvinger regeringen kontanthjælpsmodtagerne til at flytte til billige boliger i Udkantsdanmark. Det er asocialt og usolidarisk, mener boligordfører Jacob Mark (SF).

Ingen af os vinder, hvis det lykkes at jage de arbejdsløse væk fra der, hvor arbejdspladserne er. Det mener boligordfører Jacob Mark (SF).
Ingen af os vinder, hvis det lykkes at jage de arbejdsløse væk fra der, hvor arbejdspladserne er. Det mener boligordfører Jacob Mark (SF).Foto: Folketinget
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Mark (SF)
Boligordfører

Mens regeringens ønske om at udflytte statslige arbejdspladser har fyldt medierne, så har regeringen ikke haft travlt med at gøre opmærksom på, at den er ved at udflytte kontanthjælpsmodtagere. De bliver tvunget væk fra jobmuligheder i de store byer og sendt i favnen på Låsby Svendsen´er i halvdøde landsbyer rundt omkring i Udkantsdanmark.

Denne udflytning sker gennem en giftig cocktail af nedsatte sociale ydelser og en boligpolitik, der gør det umuligt for byer som København og Århus at bygge nye billige boliger. Det betyder, at der ikke fremover vil være boliger i de store byer, som mennesker på overførselsindkomst kan betale. Udviklingen har været i gang længe. Men speederen bliver trykket i bund lige nu.

Det betyder, at udgifterne til at hjælpe disse mennesker – som ofte har boet hele deres liv i København – ender hos kommuner som Lolland, der har lave boligpriser. Det er uretfærdigt for Lolland, der i forvejen har sit at slås med. Og endnu værre; Det tvinger arbejdsløse væk fra jobmulighederne i de store byer.

Konfronteret med at deres politik vil få kontanthjælpsmodtagere til at flytte til billige boliger i udkanten, holdt regeringen lav profil.

Jacob Mark (SF)
Boligordfører

Vi skal stille krav, men...
Boligpriserne er jo netop lave på Lolland, fordi der mangler arbejdspladser. Mens tidligere industriarbejdspladser på for eksempel Lolland i stort omfang er lukket, så opstår de fleste nye arbejdspladser omkring de store byer. Det er en af grundene til, at kommunerne i Københavnsområdet oplever så stor tilflytning.

Konfronteret med, at deres politik vil få kontanthjælpsmodtagere til at flytte til billige boliger i udkanten, holdt regeringen lav profil. Men Liberal Alliance havde skam en løsning klar. De vil give mennesker i Udkantsdanmark en mindre ydelse. De blå partier vil altså først gøre arbejdsløse fattigere - og når de er nødt til at flytte væk fra steder hvor der er job, fordi de ikke har råd til huslejen, så er svaret at gøre dem endnu fattigere? Det kunne ikke engang Molboerne have fundet på.

Vi har en lang og stolt tradition i dette land for at hjælpe arbejdsløse i job gennem rådgivning og uddannelse. Ja, vi skal stille krav til de arbejdsløse. Det gør vi også. Men vi gør det for at hjælpe dem. Ingen af os vinder, hvis det lykkes at jage de arbejdsløse væk fra der, hvor arbejdspladserne er.

Skævheden stiger
Danmark bliver mere skævt i disse år. Ikke fordi København og andre store byer ikke vil tage deres del af sit sociale ansvar, men fordi regeringen gør det umuligt for dem. Den tidligere regering sikrede, at kommunerne i de store byer kan stille krav om alment boligbyggeri i lokalplanerne. Den mulighed er et afgørende redskab til at sikre en fornuftig byudvikling. Men det er et redskab, regeringen vil tage fra os.

Jeg håber, at regeringen og ikke mindst DF vil besinde sig. En ting er at flytte statslige arbejdspladser ud af de store byer. Men at flytte mennesker, der har brug for vores hjælp, væk fra arbejde og ud i kommuner, der har store problemer i forvejen, er ikke bare asocialt og usolidarisk. Hvis man rent faktisk mener alle ordene om, at vi skal have flere i arbejde og færre på overførselsindkomster, så er det også den helt forkerte politik.

Dokumentation

Fra 18. maj og en måned frem sætter By- og boligdebatten fokus på særligt udsatte boligområder.

Følg debatten her.

Boligdebatten på Altinget: by og bolig har til formål at fokusere og styrke den boligpolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: by og bolig derfor eksperter, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for boligområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

0:000:00