Debat

Støjberg: Flygtningestrømmen må ikke skabe nye ghettoer

DEBAT: Flygtninge skal ikke klumpes sammen i landsbyer, men fordeles i hele landet, så de kan bo blandt almindelige danskere og lære om danske normer og værdier. Det skriver udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V).

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Inger Støjberg (V)
Udlændinge-, integrations- og boligminister

I 2016 skal omkring 17.000 flygtninge ud at bo i de danske kommuner. Mange vil også få deres familie hertil, så vi står overfor en meget stor integrationsopgave.

Flygtningene skal så hurtigt som muligt i arbejde. Det er hovedvejen til en god integration. De skal i gang med at lære dansk, og deres børn skal i skole. Og så skal flygtningene hurtigst muligt have et sted at bo. Det er forudsætningen for at få hverdagen til at fungere.

Flygtninge skal ikke koncentreres i ghettoer
Men det er ikke ligegyldigt, hvor de mange flygtninge kommer til at bo. Det er helt afgørende, at de ikke bliver koncentreret i ghettoer, for det skaber en dårlig kontakt til det danske samfund og øger risikoen for parallelsamfund. Der er store sociale problemer i vores ghettoer, og dobbelt så mange beboere som i andre almene boligområder føler sig truet og chikaneret.

Det er helt afgørende, at flygtningene kommer ud at bo blandt helt almindelige danskere, så vi undgår nye ghettoer, for det har vi ikke råd til.

Inger Støjberg (V)
Udlændinge-, integrations- og boligminister

Det er også en af grundene til, at regeringen ikke kunne støtte forslaget fra Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti om at etablere flygtningelandsbyer. Flygtninge skal ikke klumpes sammen i landsbyer, men fordeles i hele landet, så de kan bo blandt almindelige danskere og lære om danske normer og værdier. Og så de kan komme ud på arbejdsmarkedet og bidrage som alle andre.

Men heldigvis har kommunerne en lang række redskaber til at sikre boliger til flygtninge i hele landet. Med topartsaftalen får kommunerne i alt en milliard kroner til at løse opgaverne. Der er blandt andet afsat 640 mio. kr. til at etablere små almene familieboliger med en billig husleje, som kommunerne har mulighed for at målrette til flygtninge. Boligerne kan ligge sammen med ganske almindelige almene familieboliger i helt almindelige boligafdelinger. Det er meget væsentligt for integrationen.

Vi har ikke råd til ghettoer
Aftalen giver også mulighed for at etablere bofællesskaber i almene familieboliger. Vi sænker kravene, så der fremover kan etableres bofællesskaber for kun to personer. Kommunerne kan selv beslutte, at bestemte boliger skal udlejes som bofællesskaber til flygtninge, og kommunerne har også anvisningsret til boligerne. Det er en rigtig god mulighed for at udnytte vores almene boliger så optimalt som muligt og for at sprede flygtninge i forskellige boligafdelinger.

Jeg er enig med de Radikale i, at vi skal være kreative og forsøge at inddrage alle tænkelige muligheder. At udnytte tomme boliger ligger lige for. De skal selvfølgelig ikke rives ned, hvis de kan anvendes til flygtninge. Samtidig må jeg også sige, at nogle af forslagene er mindre realistiske. Containerboliger på private grunde har jo mest symbolsk karakter og vil næppe yde et afgørende bidrag til at løfte opgaven.

Regeringen har lyttet til kommunernes ønsker, og de får nu en stor pose penge til at etablere flere boliger til flygtninge. Det er helt afgørende, at flygtningene kommer ud at bo blandt helt almindelige danskere, så vi undgår nye ghettoer, for det har vi ikke råd til.

Dokumentation

Fra 12. april og en måneds tid frem sætter By- og boligdebatten fokus på flygtningeboliger.

Følg debatten her.

Boligdebatten på Altinget: by og bolig har til formål at fokusere og styrke den boligpolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: by og bolig derfor eksperter, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for boligområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00