Styrelsesdirektør fratræder efter budgetskred

STYRELSE: Gyrithe Saltorp er fratrådt sin stilling som direktør i Bygningsstyrelsen efter milliardstore budgetoverskridelser af opførelsen af Niels Bohr-Bygningen. Samtidig flyttes igangværende projekter til Vejdirektoratet.

Kiki Qvistgaard

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet fratager Bygningsstyrelsen ansvaret for flere anlægsprojekter og udlåner relevante medarbejdere fra styrelsen til Vejdirektoratet efter milliardstore budgetoverskridelser i forbindelse med opførslen af Niels Bohr Bygningen.

Samtidig er Bygningsstyrelsens direktør, Gyrithe Saltorp, fratrådt sin stilling.

Det skriver Transport-, Bygnings- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

Niels Bohr Bygningen, der liger på Jagtvej i København, skulle have været leveret til Københavns Universitet (KU) i slutningen af 2016, men ligger i dag tom, ufærdig og efterladt hen.

En rapport fra konsulentfirmaet Ernst & Young har vist, at Bygningsstyrelsen ikke har reageret i tide på projektets udfordringer. Det betyder, at byggeriet er blevet fordyret med 1,3 milliarder kroner. Projektet var godkendt til et totalbudget på 1,6 milliarder kroner, men løber altså nu op i 2,9 milliarder kroner.

"Alvorlig læsning"
Rapporten konkluderer endvidere, at "der ikke i Bygningsstyrelsen er tilvejebragt det nødvendige styringsmæssige grundlag for fremadrettet på betryggende vis at kunne styre større byggeprojekter. Dette gælder både i forhold til Niels Bohr-projektet og i forhold til andre projekter," skriver Transport-, Bygnings- og Boligministeriet i pressemeddelelsen. 

"Ernst & Youngs rapport er alvorlig læsning, og der er behov for en hurtig og resolut styrkelse af styringen af statens byggeprojekter. Derfor overflyttes anlægsprojekter fra Bygningsstyrelsen til Vejdirektoratet midlertidigt," udtaler transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i pressemeddelelsen.

Formålet med den midlertidige forflytning af projekter og medarbejdere er at forbedre Bygningsstyrelsens fremtidige projektstyring og styrke gennemførelsen af Bygningsstyrelsens igangværende anlægsprojekter. 

Skandaleramt byggeri
Det skandaleramte Niels Bohr-byggeprojekt var normeret til at stå færdig ved årsskiftet 2016/2017. I februar valgte Bygningsstyrelsen at fyre det spanske entreprenørselskab Inabensa, som blandt andet stod for ventilationssystemet i huset. Ifølge Bygningsstyrelsen var der "væsentlige svigt" i kvaliteten af Inabensas arbejde.

Disse svigt var medvirkende til projektets fordyrelse og Transport-, Bygnings- og Boligministeriets beslutning om at få foretaget en ekstern granskning af byggeriet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gyrithe Saltorp

Adm. direktør, Vilhelm Lauritzen Arkitekter
cand.jur. (Københavns Uni. 1993)

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

0:000:00