Udkantsminister dropper udkantskommission

YDEROMRÅDER: I modsætning til, hvad S-SF tidligere har annonceret, bliver der ikke nogen udkantskommission, fortæller landdistriktsminister Carsten Hansen (S). I stedet har han søsat en visionsgruppe med musikanter og bonderøve.
Foto: Colourbox
Lasse Lange

Socialdemokraterne og SF's 100 millioner-kroners-kommission til udkantsdanmark bliver ikke til noget, fortæller minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S).

"Det var et forslag, der kom før valget, ikke et regeringsforslag. Vi må erkende, at vi har overtaget et håndværkertilbud fra den forrige regering, og der er simpelthen ikke råd. Udkantskommissionen bliver ikke til noget," siger Carsten Hansen til Altinget | Kommunal.

Før valget meldte Socialdemokraterne og SF ellers ud, at "en ny regering vil nedsætte en kommission til regional udvikling". Planen blev lanceret i maj 2010 i et fælles udkantsudspil, der skitserede S-SF-planer for yderområdeinitiativer for en halv milliard kroner om året, hvoraf 100 millioner skulle gå til at udmønte udkantskommissionens forslag.

Decimeret politik
2010-udspillet har titlen "Aktiv hjælp til yderområderne", fylder fire sider og sætter tal på en række konkrete udkantsinitiativer, der skulle gennemføres, når regeringsmagten skiftede hænder.

Fakta

Ministerens visionsgruppe
Gruppen skal præsentere sit bud på en vision for Danmarks landdistrikter og yderkanter år 2030 til efteråret.

  • Søren Hermansen (formand), miljø-ildsjæl, Samsø
  • Susanne Hovmand-Simonsen, godsejer, Lolland
  • Mikael Ryberg Kristensen, sangskriver, Vendsyssel
  • Frank Erichsen, tv-vært, Djursland
  • Marianne Jørgensen, forfatter, Selde i Midt-Vestjylland
  • Niels Hausgaard, entertainer, Hundelev i Nordjylland
  • Lasse Helner, sanger, Svendborg
  • Lars Møller, kommunaldirektør, Holstebro, Midtjylland
  • Pia Bech Mathiesen, direktør, Danfoss Universe, Sønderjylland

Kilde: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter

"Aktiv hjælp til yderområderne" er også titlen på det afsnit om udkantsdanmark, som der blev plads til i det regeringsgrundlag, Socialdemokraterne og SF sammen med Radikale præsenterede, da de tre partier overtog regeringsmagten efter folketingsvalget sidste år. Afsnittet er fire linjer langt og sætter ikke tal på en eneste investering på udkantsområdet.

Hvor mange af planerne fra 2010 bliver til noget?

Det er ærgerligt, at kommissionen bliver lagt i mølposen. Vi syntes, at det var en god ide med en kommission, da den blev foreslået, og det synes vi stadigvæk.

Steffen Damsgaard
Formand for Landdistrikternes Fællesråd

"Man kan godt forestille sig, at der er nogle af dem, der bliver til noget," siger Carsten Hansen.

Kan du nævne et konkret initiativ fra 2010-udspillet, som bliver til noget?

"Nej."

Bonderøve og musikanter
Mens udkantskommissionen, der skulle analysere den regionale udvikling og poste 100 millioner kroner om året i tiltag vedrørende økonomi, vækst og offentlig service for at sikre en positiv befolkningsudvikling i udkantsområderne, er droppet, har landdistriktsministeren nedsat en ‘visionsgruppe' med deltagelse af DR2's bonderøv, Frank Erichsen, og den lune troubadour Niels Hausgaard.

Men gruppen skal, i modsætning til den nu skrinlagte kommission, ikke formulere konkrete forslag, der skal omsættes i politiske initiativer, fortæller Carsten Hansen. Den skal blot bidrage til debatten.

"Visionsgruppen skal komme med nogle visioner og friske ideer. Og så skal den bidrage til debatten på en positiv måde, så det ikke bare handler om ‘den rådne banan'. Som Niels Hausgaard siger: 'Der er faktisk ret meget luksus i udkantsdanmark med de store vidder og sådan'," forklarer Carsten Hansen.

I modsætning til den nu droppede udkantskommission, der skulle dele 100 millioner kroner ud om året, følger der ikke penge med visionsgruppen.

"Faktisk får deltagerne ikke engang penge for at stille op," fortæller Carsten Hansen.

Skal denne her bonderøvsgruppe uden penge erstatte 100 millioner-kroners-kommissionen?

"Nej. Det er to forskellige ting. Visionsgruppen skal komme med ideer og inspiration. Men da visionsgruppen kommer til at bidrage til den generelle debat, kan det sagtens være, at der er nogle af dens forslag, der bliver til noget."

Udkantsformand er skuffet
At udkantskommissionen, der skulle udpege udkantsinvesteringer for 100 millioner kroner om året, ikke bliver til noget, skuffer formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard (V):

"Det er ærgerligt, at kommissionen bliver lagt i mølposen. Vi syntes, at det var en god ide med en kommission, da den blev foreslået, og det synes vi stadigvæk," siger Steffen Damsgaard.

"Selv om ministeren siger, at der ikke er råd, så ser vi gerne, at man nedsætter en kommission, der kan komme med løsningsforslag, som man så kan føre ud i livet, så snart pengene er der."

Også Venstres landdistriktsordfører, Birgitte Josefsen, der i sidste uge hev Carsten Hansen i samråd, kritiserer ministerens kursskifte:

"Jamen, det er jo karakteristisk for denne her regering: Løftebrud på løftebrud. Jeg er sådan set ligeglad med, om der kommer en kommission. Jeg vil bare se noget handling. Indtil videre er der rent ud sagt ikke sket noget som helst fra Carsten Hansens side," siger hun.

 

Dokumentation

"Aktiv hjælp til yderområderne", S-SF-udspil, 2010
I udspillet foreslår de to nuværende regeringspartier at bruge i alt 500 mio. kroner årligt på en "fortsat udvikling af hele Danmark".

  • 100 mio. kroner til nye initiativer i yderområderne på baggrund af anbefalinger fra en udkantskommission
  • 100 mio. kroner til at støtte etableringen af biogasanlæg
  • 75 mio. kroner til omlægnings- og etableringsstøtte til virksomheder og iværksættere
  • 75 mio. kroner til at støtte omlægning til økologisk landbrug
  • 50 mio. kroner til at sikre en fornuftig uddannelsesdækning i hele landet
  • 50 mio. kroner til at sikre højhastighedsinternet til hele landet
  • 25 mio. kroner til støtte til etablering af lægehuse til praktiserende læger i yderområder
  • 25 mio. kroner til renovering og nedrivning af faldefærdige boliger

Det skrev S-SF om kommissionen:

"En ny regering vil nedsætte en kommission til regional udvikling. Kommissionen skal analysere den regionale udvikling og udarbejde forslag til spredning af økonomi, vækst og offentlig service, så også udkantsområderne får en positiv befolkningsudvikling."

"Herunder kan bl.a. indgå forslag til tiltag, der både kan sikre nøglemedarbejdere i hele landet og sikre flere statslige arbejdspladser uden for de store byer."

"Der afsættes 100 mio. kroner årligt til nye tiltag i yderområderne på baggrund af kommissionens anbefalinger."

---

"Aktiv hjælp til yderområderne", regeringsgrundlaget, 2012
"Nogle af de yderste egne af Danmark er præget af stagnation og tilbagegang. Der skal også skabes en positiv udvikling i yderområderne."

"Det er samtidigt afgørende for udviklingen i yderområderne, at landbrugets økonomi stabiliseres, så erhvervet fortsat kan bidrage til beskæftigelsen i udkantsområderne."


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Hansen

Selvstændig public affairs-rådgiver, formand Odense Zoo, fhv. minister (S), fhv. MF
vvs-montør

Birgitte Josefsen

Fhv. MF (V)
Sygeplejerske (Vendsyssel Sygeplejeskole 1974)

0:000:00