Ugen i dansk politik: Officiel undskyldning og ophævelse af forældelsesfrister

OVERBLIK: Folketinget skal stemme om en officiel undskyldning til de såkaldte Godhavnsdrenge. Der skal også stemmes om stramninger for ægtefællesammenføringer. Og sidst på ugen går Folketinget på vinterferie.

Endnu en uge i dansk politik skal skydes i gang, og lad os bare hoppe ud i det.

Mandag
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) gæster Det Udenrigspolitiske Selskab. Emnet er 'Retningen for Danmarks udenrigspolitik anno 2018', og han skal blandt andet tale om terror, Nordkoreas atomtrussel, cyberkriminalitet og propaganda.

Enhedslisten og ingeniørforeningen IDA inviterer til konference på Christiansborg med overskriften 'Brint frem for biomasse i energisystemet?'. En række oplæg vil diskutere det spørgsmål, og til sidst vil der være paneldebat.

Som følge af SE og Hør-sagen har medlem af Europa-Parlamentet Morten Helveg Petersen (R) stævnet to tidligere chefredaktører på Se og Hør, tys-tys-kilden og Aller Media. Han kræver 250.000 kroner i erstatning for overvågning af sit dankort.

Kronprins Frederik drager mod øst, når han skal deltage i den olympiske komités (IOC) 131. session, der finder sted i Pyeongchang i Sydkorea.

Danske Regioner og Lægeforeningen holder fælles konference om værdibaseret sundhed. Her skal der diskuteres, hvordan klinisk arbejde kan understøttes af det værdibaserede, så patienter får mere værdi.

Dronning Margrethe inviterer til audiens på Christiansborg Slot, hvor modtagere af ordner og medaljer kan møde hende.

Kunst og kultur bliver i stigende grad brugt i sundhedssektoren. Derfor inviteres der til konference om emnet i Musikkens Hus i Aalborg under overskriften 'Kultur kan give sundhed'. Gæsterne inkluderer kulturminister Mette Bock (LA), folketingspolitiker Flemming Møller Mortensen (S), regionspolitiker Ole Stavad (S) Formand for Regional Udvikling (RN) og overlæge Per Thorgaard, Aalborg Universitetshospital. Hele herligheden styres af moderator Clement Kjersgaard.

Sidst, men ikke mindst, afleverer det gastronomiske ekspertteam sine ti anbefalinger til, hvordan dansk gastronomi bør understøttes i fremtiden til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K). Det sker – selvfølgelig – i Snapstinget på Christiansborg.

Tirsdag
Der er møde i folketingssalen, hvor der blandt andet skal stemmes om stramninger for ægtefællesammenføring. Et andet forslag, der skal behandles, drejer sig om en officiel undskyldning til tidligere beboere på de 19 børnehjem beskrevet i Godhavnsrapporten fra 2011.

Der ét samråd i dag:

  • Uddannelsesminister Søren Pind er kaldt i lukket samråd om kvaliteten i pædagoguddannelsen, hvor han skal oplyse, hvordan han vil få uddannelsens kvalitet til at stige.

I Randers Kommune har tre byrådsmedelmmer lagt sag an mod kommunen, fordi et byrådsflertal fratog dem posterne som udvalgsformand.

EU-kommisionen fremlægger strategien for EU-udvidelse i Vestbalkan. Landene Montenegro og Serbien kan blive medlemmer inden 2025.

Innovationskonsortiet BioFactory inviterer til konference om udnyttelse af indholdsstoffer i planter til medicin og fødevarer.

Onsdag
Der er møde i folketingssalen, hvor ministrene vil svare på spørgsmål.

Der er et enkelt samråd:

Folketingets Undervisningsudvalg holder åben høring om, hvordan man tiltrækker og fastholder elever til erhvervsuddannelserne.

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) gæster Københavns Lufthavn, hvor den nye sikkerhedskontrol åbner.

Torsdag
Der er møde i folketingssalen. Forslaget om ophævelse af forældelsesfrister for gerningsmandens strafansvar i sager om seksuelt misbrug af børn skal tredjebehandles. Desuden behandles et forslag, der vil afskaffe politikernes mulighed for både at sidde i byråd og i Folketinget – de såkaldte dobbeltmandater.

Også i dag er der kun et enkelt samråd:

  • Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) skal i samråd om regeringens planer for byggeriet af Storststrømsbroen

Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde, men dagsordenen er endnu ukendt.

Tænketanken Cepos inviterer til konference om en ny energiaftale. Finansminister Kristian Jensen (V) er hovedtaler, og andre gæster inkluderer Lars Gårn Hansen, miljøøkonomisk medlem af Det Økonomiske Råds Formandskab, Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi, Peter Birch Sørensen, formand for Klimarådet, og Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos.

Der er 150 virksomheder i den danske forsvarsindustri. De vil gerne vide, hvilken betydning det nye forsvarsforlig får for dem. Derfor inviteres der til konference i Industriens Hus i København, hvor blandt andet De Konservatives forsvarsordfører Rasmus Jarlov, viceforsvarschefen Max A.L.T. Nielsen og chefen for Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse Flemming Lentfer er gæster.

Fredag
Rockwool Fonden holder konference under overskriften 'Øget beskæftigelse kalder på reformer, der virker'. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), professor Nina Smith, direktør i DI Karsten Dybvad og direktør i AE Lars Andersen er blandt gæsterne.

Landbrugsstyrelsen holder konference om præcisionlandbrug. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) møder op og vil diskutere med Maria Reumert Gjerding (EL) og Martin Merrild (Landbrug & Fødevarer).

Det er også i dag, Folketinget går på vinterferie.

Weekenden
Der er ikke de store politiske arrangementer på tapetet denne weekend.

Dog kan man være med i fejringen af 100-årsdagen for Stormen på Børsen, hvor bevæbnede arbejdsløse stormede Børsen i København. Det markeres ved en demonstration i arbejdernes fodspor fra Jagtvej 69 til Børsen.

Forrige artikel #Hvad-vil-S: Billigere, spredte og flere små almene boliger #Hvad-vil-S: Billigere, spredte og flere små almene boliger Næste artikel Efter boliganalyse: Ole Birk afventer ny kommuneplan Efter boliganalyse: Ole Birk afventer ny kommuneplan
Ny bog advarer mod energivenlige vinduer

Ny bog advarer mod energivenlige vinduer

KULTURARV: Bygningskultur Danmark kommer med en række anbefalinger til energieffektiviseringer, der ikke går på kompromis med bevaringsværdige bygningers æstetik i ny guidebog.