Debat

V: Andelsboliger skal være billige

DEBAT: Høje renter og ekstraudgifter til administration i andelsforeningerne trækker priserne på andelsboliger op på et unødigt højt niveau. Det er en skam, skriver Venstres boligordfører Louise Schack Elholm.

I følge Louise Schack Elholm, boligordfører for Venstre, undergraver dyre lån og store udgifter til administration andelsboligens position på boligmarkedet.
I følge Louise Schack Elholm, boligordfører for Venstre, undergraver dyre lån og store udgifter til administration andelsboligens position på boligmarkedet.Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Louise Schack Elholm
Venstres boligordfører

Andelsboligen spiller en vigtig rolle på det danske boligmarked. Det er der flere grunde til. 

Nogle er glade for det fællesskab og den samhørighed, der ofte følger med i en andelsboligforening, som man ikke altid får som boligejer. Andre sætter pris på den høje grad af selvbestemmelse og beboerindflydelse, man får som andelshaver i forhold til at være lejer. Og endelig er der dem, der bor i andelsbolig, fordi det simpelthen bare er et billigt alternativ til ejerboligen. Det kan eksempelvis være studerende, der gerne vil bo nær deres uddannelsesinstitutioner, eller unge familier, som endnu ikke har råd til en ejerbolig. De kan i stedet købe en andelsbolig og alligevel få opfyldt deres boligdrømme.

Dyre lån rammer andelshavere
Desværre er det i dag unødvendigt dyrt at bo i andelsbolig. Det skyldes blandet andet, at andelsboliglån er betydeligt dyrere end realkreditlån til en ejerbolig. Ofte er renten på andelsboliglån på helt op til 8 procent, mens et realkreditlån visse steder kan fås helt ned til to procent. Det er en kilde til stor hovedpine for andelshaverne, og det er på tide, at vi gør noget ved det.

Det er ærgerligt, når politiske tiltag gør andelsboligen dyrere end nødvendigt, for en af de gode ting ved andelsboligen er netop, at den er et billigt alternativ til ejerboligen. Det er vigtigt, at vi hele tiden holder os det for øje.

Louise Schack Elholm
Boligordfører for Venstre

En mulig løsning er at give bankerne ret til at købe andelsboliger på tvangsauktion, hvis banken har ydet lån til andelsboligen. Det vil give bankerne større sikkerhed, og dermed vil andelsboliglånene blive billigere. 

I dag kan bankerne ikke overtage andelsboliger på tvangsauktion, fordi de fleste andelsboligforeninger har bopælspligt i deres andelsboliger. Og selv i de andelsboligforeninger, hvor der ikke er bopælspligt, har banken ikke en tilstrækkelig sikkerhed, da andelsboligforeningen jo altid bare kan vælge at genindføre bopælspligten.

Nye krav giver ekstraudgift til administration
Andelsboliglånene er ikke det eneste, der gør andelsboliger dyrere end nødvendigt. Sidste år indførte regeringen nye krav til oplysninger ved salg. De nye regler betyder, at der skal udfyldes et nøgleoplysningsskema udarbejdet af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter ved salg. Regeringens hensigt med de nye krav var at sikre mere gennemsigtighed ved køb og salg af andelsboliger. 

Kravene medfører dog ikke overraskende en ekstraudgift til andelsboligforeningerne. Mange andelsboligforeninger er nødt til at hyre en ekstern administrator for at være sikker på at leve op til de nye regler, og dem som allerede har en administrator kommer til at betale for den ekstra arbejdstid.

Ministeren for by, bolig og landdistrikter har da også erkendt i et svar på et spørgsmål, jeg stillede, at de nye krav kommer til at koste andelsboligforeningerne. Ministeren skød på ni millioner kroner i 2014, men Ejendomsforeningen Danmark mener, at omkostningerne til at udfylde skemaerne snarere bliver astronomiske 145 millioner kroner. 

Andelsboligen burde være et billigt alternativ
Den slags tiltag er med til at gøre andelsboligen dyrere end nødvendigt. Det er ærgerligt, for en af de gode ting ved andelsboligen er som sagt netop, at den er et billigt alternativ til ejerboligen.

Det er vigtigt, at vi hele tiden holder os det for øje.

Læs mere om Venstres Andelsboligoplæg 2014

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00