V-ordfører om nyt boligfradrag: ”Hvis vi ikke lykkes, vil der komme yderligere pres på boligmarkedet”

Venstre vil hjælpe førstegangskøbere ind på boligmarkedet og samtidig undgå at sætte yderligere skub i prisudviklingen. Økonomer kalder prisstigninger uundgåelige, og boligordfører Heidi Bank erkender, at boligpriserne vil stige, hvis kun dele af udspillet kan realiseres. 

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Julie SchønningDaniel Bue Lauritzen

"Mere frihed og flere muligheder for boligejerne," skriver Venstre i et nyt udspil på boligområdet, der gennem otte forslag skal sikre, at flere kan blive boligejere.

”Det handler om at hjælpe danskerne med at opfylde deres drømme," præsenterede en smilende Jakob Ellemann-Jensen på gårsdagens pressemøde.

Udspillet indeholder både planer for støjbekæmpelse, tiny houses og flere muligheder for at bo på landet, men mest centralt står forslaget om en økonomisk håndsrækning til førstegangskøbere i form at en fradragsberettiget opsparingskonto.

Venstre vil nemlig give de danskere, der ikke tidligere har ejet en bolig, et skattefradrag på én krone for hver fire kroner, der spares op på en konto øremærket boligkøb. Hvis pengene ikke bliver brugt på boligkøb, skal det beløb, der svarer til fradraget, tilbagebetales.

Hvad forslaget vil betyde for boligpriserne, er der dog flere, der udtrykker bekymring for.

Isoleret set vil fradraget nemlig føre til stigende boligpriser, vurderer flere økonomer, herunder Cepos-økonomen Mads Lundby Hansen og direktør i Boligøkonomisk Videnscenter, Curt Liljegren.

"Alt andet lige vil det stimulere prisen sammenlignet med en situation, hvor man byggede mere og ikke gav den ordning, Venstre foreslår," siger Curt Liliegreen til Berlingske.

Læs også

Balance mellem fradrag og nybyg

Venstre vil imidlertid forhindre, at fradraget fører til stigende boligpriser ved samtidig at skabe et større udbud af ejerboliger.

Målsætningen lyder, at der skal opføres mindst 122.000 nye ejerboliger over de næste ti år.

Det skal ske ved at afsætte 100 millioner kroner årligt til at støtte kommuner, hvor der bygges flere ejerboliger end den historisk gennemsnitlige boligvækst, og hvor man har kortere sagsbehandlingstid for ejerboligprojekter.

Samtidig skal kommunerne have mulighed for at kræve, at nye boligbyggerier skal opføres med henblik på at blive til ejerboliger.

Boligordfører Heidi Bank (V) forventer, at støttepuljen og ændringer i planloven sikrer, at der bygges nok nye ejerboliger til, at det nye fradrag ikke vil sende boligpriserne ikke stiger unødigt.

Heidi Bank, hvad sker der med boligpriserne, hvis I ikke lykkes med at få opført flere nye ejerboliger?

"Hvis vi ikke lykkes, vil der komme yderligere pres på boligmarkedet, men jeg har da en forventning om, at kommunerne vil benytte sig af den her mulighed. De har jo selv efterspurgt det. Hvis nogle kommuner ikke vil gøre det, så må vælgerne forsøge at påvirke lokalpolitikerne," siger ordføreren. 

I Københavns Kommune er boligpriserne allerede steget en del. Har du tiltro til, at også eksempelvis Københavns kommune vil prioritere ejerboliger, så fradraget til førstegangskøbere ikke kommer til at betyde endnu højere boligpriser?

"Vi ser ikke boligpolitik som et område, hvor der burde være de store uenigheder. Vi må være bredt politisk enige om, at vi skal have et blandet boligmarked. Jeg kan jo ikke forstå, hvis Socialdemokratiet eller Enhedslisten i København synes, at det er bedre, at det er investorer, der ejer boligerne, end hvis det er private mennesker, der ejer deres egen bolig."

Hvilken betydning vurderer I, at det vil få for kapitalforvalteres villighed til at investere i boliger, når man med jeres forslag giver kommunerne større mulighed for at regulere lokalplanerne?

"Der har været et stigende marked, og det vil stadig være en god forretning at investere i ejerboliger. Så kan investorer godt drømme om et endnu højere afkast, men der ønsker Venstre en balance, hvor det skal komme borgerne til gode, at de kan eje deres egen bolig."

Læs også

Et udspil at gå til valg på

Kort inden sommerferien indgik Venstre sammen med regeringen og flere andre borgerlige partier en aftale om planloven. Her blev partierne enige om at nedsætte et udvalg, der skal komme med anbefalinger til, hvordan man kan fremme opførelsen af nye ejerboliger.

Heidi Bank, hvorfor venter I ikke på resultatet af det udvalgsarbejde, I har været med til at igangsætte, inden I selv præsenterer en samlet plan?

"Allerede under de forhandlinger var vi klar til at gå længere, men socialdemokratiet ønskede at parkere spørgsmålet."

Så for dig at se var det ikke nødvendigt at nedsætte en ekspertgruppe?

"Nej, det var jo en måde at udskyde noget, som kunne være besluttet i juni. Det omkring ejerboliger har ikke fyldt meget i den Socialdemokratiske bevidsthed, hvor man er mere optaget af almene boliger."

På pressemødet mandag blev der flere gange spurgt ind til finansiering af planen. Her henviste partiet til en endnu ikke fremlagt reform af beskæftigelsesindsatsen.

Finansieringen vil blive præsenteret inden det forestående folketingsvalg, lover Heidi Bank.

"Vi er Venstre. Vi går ikke til valg uden at have vist vores økonomiske politik," siger hun. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Heidi Bank

MF (V), valgt MF 2019-22
bank, ejendomsmægler, valuar og studier i teologi

0:000:00