Regeringen lægger op til at finansiere finanslov med milliardregning til arbejdsgiverne

FINANSLOV: Regeringen lægger op til at øge den arbejdsgiverbetalte sygedagpengeperiode med 10 dage, viser internt notat. Dansk Arbejdsgiverforening advarer.

Regeringen har tidligere begrundet en forlængelse af arbejdsgiverbetalt sygefravær med ønsket om at styrke arbejdsgivernes incitament til at sikre et godt arbejdsmiljø og forebygge sygefravær.
Regeringen har tidligere begrundet en forlængelse af arbejdsgiverbetalt sygefravær med ønsket om at styrke arbejdsgivernes incitament til at sikre et godt arbejdsmiljø og forebygge sygefravær.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Søren Elkrog Friis

Regeringen planlægger at hente en halv milliard kroner årligt til finansloven ved at forlænge den arbejdsgiverbetalte sygedagpengeperiode med 10 dage.

Det fremgår af et internt regeringsnotat fra 5. september, som Altinget er i besiddelse af.

Det vil sige, at arbejdsgivere med langtidssygemeldte medarbejdere fremover vil få en større udgift, hvis der kan skaffes flertal for forslaget ved de forestående finanslovsforhandlinger.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er langtfra begejstret over regeringens planer.

Det kan godt være, at man kan få et eller andet regnestykke til at hænge sammen nu og her, men på længere sigt svækker det Danmark.

Erik Simonsen
Underdirektør, DA

"Det vil være med til at sænke beskæftigelsen, fordi man øger omkostningen ved at have medarbejdere ansat. Så det kan godt være, at man kan få et eller andet regnestykke til at hænge sammen nu og her, men på længere sigt svækker det Danmark," siger underdirektør Erik Simonsen.

V: Den helt forkerte vej
I dag refunderer staten sygedagpenge til arbejdsgiveren, når en ansat har været sygemeldt i mere end 30 dage. Fremover vil arbejdsgiveren først blive refunderet efter 40 dage, hvis det står til regeringen.

Ifølge notatet, som følger op på et møde i regeringens koordinationsudvalg, forventes tiltaget at lette statens budget med 500 millioner kroner årligt, eller 1,7 milliarder kroner i perioden 2020 til 2023 (indfasning i 2020 vil kun medføre besparelse på 200 millioner kroner).

Læs også

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har ingen kommentarer, da oplysningerne stammer fra et internt regeringsdokument.

Venstre forholder sig dog stærkt skeptisk til regeringens planer: "I Venstre mener vi ikke, at det skal være dyrere at være dansker eller drive virksomhed i Danmark," siger beskæftigelsesordfører Hans Andersen.

Læs hele artiklen på Altinget Arbejdsmarked, hvor du får endnu mere baggrund og flere kommentarer.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik E. Simonsen

Vicedirektør og chef for beskæftigelse og arbejdskraft, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.scient.pol. (Aarhus Uni.)

Hans Andersen

MF (V), byrådsmedlem (V), Frederikssund Kommune, kommitteret for Hjemmeværnet
cand.merc.aud. (Handelshøjskolen i København 2000)

0:000:00