Pædofil iraker var afvist asylansøger

IRAKERE: Iraker, der blev dømt for seksuelle overgreb på et barn, kan alligevel betegnes som afvist asylansøger, afslører fortroligt svar i Folketinget.
Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen bad integrationsministeren bekræfte, at den pædofilidømte iraker Mustafa Ahmed ikke kunne betegnes som afvist asylansøger. Men det kan han faktisk, skriver integrationsministeren i sit svar til Schmidt-Nielsen.
Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen bad integrationsministeren bekræfte, at den pædofilidømte iraker Mustafa Ahmed ikke kunne betegnes som afvist asylansøger. Men det kan han faktisk, skriver integrationsministeren i sit svar til Schmidt-Nielsen.Foto: Anders Hein/Altinget.dk
Niels Th. Dahl

Den 39-årige iraker Mustafa Ahmed, der i 2008 blev idømt to et halvt års fængsel og efterfølgende udvisning af Danmark for seksuelle overgreb på en mindreårig, er at betegne som afvist asylansøger.

Det fremgår af et fortroligt svar fra integrationsminister Birthe Rønn Hornbech til Folketingets integrationsudvalg, som Altinget | Christiansborg er kommet i besiddelse af.

Dermed føjes der et nyt kapitel til striden mellem Venstres udenrigsordfører Søren Pind på den ene side og Enhedslisten og initiativet Kirkeasyl på den anden side.

Søren Pind havde nemlig på sin blog på Berlingske Tidende tidligere dette efterår skrevet, at de, der kæmpede for asyl til de afviste irakiske asylansøgere - således bl.a. Enhedslisten, Mogens Lykketoft, Poul Nyrup Rasmussen - dermed også støttede, at den pædofilidømte Mustafa Ahmed også skulle have opholdstilladelse i Danmark.

Den pågældende person betragtes ifølge Rigspolitiets opgørelse som en afvist asylansøger, idet hans opholdstilladelse på baggrund af asyl er bortfaldet som følge af en dom til udvisning for bestandig.

Birthe Rønn Hornbech (V)
Integrationsminister, i skriftligt svar til Folketingets integrationsudvalg

Afvist eller ej
Søren Pinds blogindlæg fik imidlertid både Kirkeasyl og Enhedslistens folketingsmedlemmer Line Barfod og Johanne Schmidt-Nielsen til i stedet at rette et modangreb mod Pind. De kaldte ham en "løgner", fordi den omstridte Ahmed nemlig er udvist ved dom og derfor efter deres mening ikke kunne betegnes som en afvist asylansøger.

Kirkeasyl slog fast på sin hjemmeside, at organisationens kampagne ikke vedrørte "personer, der er udvist ved dom" - og Johanne Schmidt-Nielsen bad efterfølgende i et spørgsmål i integrationsudvalget Birthe Rønn Hornbech "bekræfte, at den irakiske statsborger (...) ikke kan betegnes som en afvist asylansøger".

Det kunne Rønn Hornbech imidlertid ikke bekræfte, da hun afgav sit svar i sidste uge. Hun skriver således, at "den pågældende person betragtes ifølge Rigspolitiets opgørelse som en afvist asylansøger, idet hans opholdstilladelse på baggrund af asyl er bortfaldet som følge af en dom til udvisning for bestandig".

Schmidt-Nielsen: Pind vidste det godt
Johanne Schmidt-Nielsen fastholder imidlertid i dag trods svaret, at Søren Pind har talt mod bedre vidende i sit oprindelige blogindlæg:

"Den person, Pind henviser til, har ikke fået afslag på asyl. Han har derimod fået ophold og er derefter blevet udvist ved dom på grund af en kriminel handling. Han tilhører dermed en helt anden gruppe mennesker end de afviste asylansøgere, som både jeg og Kirkeasyl har kæmpet for," siger hun og fortsætter:

"Det er muligt, ministeren vil gøre det til et definitionsspørgsmål, om han kan kaldes afvist asylansøger eller ej. Men det var helt tydeligt for enhver, at Søren Pind på sin blog mistænkeliggjorde Kirkeasyl ved at sige, at denne mand var en af dem, de kæmpede for, selv om han vidste, at det ikke var rigtigt," siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Søren Pind kalder derimod Enhedslistens og Kirkeasyls skelnen mellem to slags afviste asylansøgere for en "strategisk tilbagetrækning":

"Det kom nemlig først, da det blev afsløret, at der var kriminelle iblandt dem, de kæmpede for - f.eks. talsmanden for irakerne i kirken, der er dømt for narkokriminalitet. Så forsøgte de at lave en mærkelig skelnen mellem forskellige former for afviste asylansøgere. Det er efter min mening det rene hykleri," siger han.

Billede af ikke-pædofil iraker
Johanne Schmidt-Nielsen er fortsat fortørnet over, at Søren Pind på sin blog også havde linket til et billede af en iraker, der imidlertid ikke var den pædofilidømte Mustafa Ahmed, men derimod en anden afvist irakisk asylansøger. Anklagen afvises imidlertid af Søren Pind:

"Jeg har overhovedet ikke hævdet, at manden på billedet var dømt for pædofili. Jeg har henvist til et link på nettet, som nogle hævdede var den pågældende. Det samme gjorde TV 2 i øvrigt. Og så snart jeg blev gjort opmærksom på, at det ikke var pædofili, manden var dømt for, fjernede både jeg og TV 2 linket," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

0:000:00