Gratis guld

KLUMME: Regeringen må midt i gældskrisen søge efter det gratis guld. Liberaliseringer, som kan føre til engangs-værdistigninger, der virker som opium for folket, skriver Altinget.dks chefredaktør.
Foghs og Bendtsens resultat med størst betydning for danskernes pengepung var indførelsen af afdragsfrie lån, en slags gratis guld, mener Rasmus Nielsen.
Foghs og Bendtsens resultat med størst betydning for danskernes pengepung var indførelsen af afdragsfrie lån, en slags gratis guld, mener Rasmus Nielsen.Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk

Af Rasmus Nielsen 
Chefredaktør

"EN GRATIS OMGANG" i politik er en kendt frase. Det betyder typisk, at et parti foreslår noget, det udmærket godt ved, der ikke er flertal for - eller som allerede, ukendt for offentligheden, er besluttet. Eller det kan være en politiker, der soler sig i en tv-sofa eller i et dameblad.

Finder der rigtigt gratis omgange, hvor politikerne som alkymisten håber at udvinde gratis guld?

Ja, spørg bare Anders Fogh Rasmussen (V). Hans epoke huskes for skattestoppet, der navnlig på boligområdet bidrog til boligejernes markante formueløft i midt-nullerne. Og hans måske allerstørste politiske betydning, som i den grad avlede gratis guld, var indførelsen af afdragsfri lån i efteråret 2003. Villaejerne nord for København kunne årligt lægge omkring en million skattefrie kroner til deres formue, og de stemte uden tøven gerne på den glade giver i februar 2005 og igen i november 2007, hvor det gratis boligguld strålede mere end nogensinde.

Lovgiverne kan skabe engangs-værdier til deres vælgere, uden at de skal sænke skatter og afgifter, men kan gøre det alene ved at liberalisere de regler, deres forgængere engang har stillet op.

Rasmus Nielsen
Chefredaktør

DET ER INTERESSANT, at lovgiverne kan skabe engangs-værdier til deres vælgere, uden at de skal sænke skatter og afgifter, men kan gøre det alene ved at liberalisere de regler, deres forgængere engang har stillet op. Det er sådan noget, retsstatsfolk hader - at samfundsskabte værdier kapitaliseres. Men Retsforbundet behøver man vist ikke tage hensyn til...

Eksempel: Der var boligmangel i København, og udlejerne var samtidig stiktossede over, at huslejen var frosset fast, så deres ejendomsværdier stod i stampe. Hvad gjorde de politiske alkymister? Liberaliserede reglerne, så gamle tørrelofter under de københavnske tage kunne indrettes til boliger. De unge blev glade for at få en spændende bolig, og udlejerne gned sig i hænderne med bladguld, fordi de mange ekstra kvadratmetre sendte værdierne mod himlen.

Enhver landmand drømmer om at udstykke marker - gerne tæt på kysten - til parcelhusgrunde. For pludselig er sort muld det pureste guld-muld.

Det gratis guld er modsat old gold i Nationalbankens kælder karakteriseret ved, at det kun cashes ind én gang. Så er det væk. Nu, hvor Thorning-regeringen midt i en europæisk gældskrise fattes penge, har Fogh så mon glemt noget gratis guld, hun kan fyre af for at vinde næste valg? Noget gratis guld, der bliver opium for folket?

Det må jo undersøges. Hvis der ikke allerede ligger et internt ministernotat à la følgende, så kunne det komme:

"STATSMINISTERIET

Kære Bjarne og Thor,
(cc: Carsten)

Der er hul i kassen, vi kan ikke  indfrie vores valgløfter, og vi er alvorligt bagud i meningsmålingerne. Vi kan ikke rigtig skaffe penge i vælgerlommerne ved at sænke skatter og afgifter.

Jeg er optaget af projekt "Gratis Guld", som en sjov kommentator kaldte det forleden på nettet.

Fogh bestak boligejerne med afdragsfrie lån, så deres formuer eksploderede. Det var jo derfor, han huggede magten fra os både i 2005 og 07.

Kan I ikke finde nogle knapper, vi kan liberalisere, så det udløser engangsværdier, som kommer store dele af vælgerne til gode? Primært LO-medlemmer, dem med typehuse fra 70'erne? Men også offentligt ansatte funktionærer? Det er ikke dem på overførselsindkomst, der skal have gratis guld - det er Villy og jeg helt enige om.

I skal få jeres embedsmænd til at lave et idékatalog over emner. Jeg tror desværre ikke, at det er muligt yderligere at liberalisere realkreditten. Branchen er jo tværtom ved selv at stramme op. Men er der ikke andre muligheder? Kan man liberalisere lejeloven, så både udlejere og lejere engangsagtigt bliver glade? Gerne lejerne her og nu, mod at udlejerne får fordele om 8-10 år, som de kender allerede nu?

Kan vi slippe af med den EU-fjendske sommerhusundtagelse, så mine tyske venner kan komme og trække priserne op på danske sommerhuse? Kan vi liberalisere arealanvendelsen - især langs vandet i Udkantsdanmark - så det både skæpper i kommunernes kasse og i borgernes? Evt. kunne vi koble det sammen med at sænke grundskyldspromillen fra 34 til 25 eller 17 (regn på det) - det vil isoleret føre til stigende huspriser i mange kommuner. Hvor og hvor meget - regn på det. Kan I ikke se det for jer? Nogle kommuner får lidt mindre ind i jordskatter - men de vælgere, der skal stemme på os igen, får et stort formueløft.

Sæt tankerne fri - jeg er åben for ideer, men kom med dem senest 1. september, for vi skal i gang i god tid inden valget i 2015.

Lad i første omgang dette projekt blive mellem os i S og SF. De Radikale er så fromme (på nær kirkeministeren), at Margrethe bare vil stikke en kæp i hjulet. Og Frank Aaen må intet få at vide, før vi er sikre på, at Venstre stemmer for. Han går altid agurk, når røde partier vil liberalisere samfundsværdier og fordele dem på vælgerne.

Dbh
Helle"

STATSMINISTEREN FÅR FORHÅBENTLIG et fyldigt idékatalog, for der er brug for gratis guld. Ikke mindst i udkantsområderne. På Bornholm er så mange huse til salg, at ejendomsmæglerne ligefrem er blevet enige om at pille alle til salg-skilte ned, i håb om at det pirrer efterspørgslen. De foreslår også, at skellet mellem sommerhuse og helårshuse udviskes, så de usælgelige, tomme og mørke helårshuse kan købes til "deltids-bolig" af folk "ovrefra" - uden bopælspligt. Det vil sætte gang i håndværket og dagligvarehandlen.

Hér er mæglerne inde på noget rigtigt gratis guld, hvor politikerne én gang kan løfte boligværdierne. Nå ja, 1998- og 2011-valgene blev afgjort på så små marginaler, at alene dette skud opium for folket langs Vestkysten og det øvrige Udkantsdanmark kan afgøre næste valg.

Gratis guld er som tis i bukserne. Det er kynisk - for næste generation politikere må samle op. Og det er et generationstyveri til skade for vælgernes mindreårige børn. Men det virker. Bare spørg Fogh.

PS: Gratis guld i små mængder findes også ved at sælge statens ejendomme. Men det batter som bagateller og kan gå så vidt, at borgeren føler, at hans stat sælger ud af "arvesølvet". Kulturstyrelsen har for nylig givet tillladelse til, at en del af det historiske forsvarsanlæg Kastellet i København med huse på sælges til højestbydende. Det salg burde få Folketingets Finansudvalg til at stejle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00