2020-forlig giver DF flere fjender end venner

MENINGSMÅLING: Opfattelsen af Dansk Folkeparti er blevet mere negativ i vælgerkorpset som følge af forliget om efterløn og pension. Men kun hver ottende af DF's egne vælgere er utilfreds.
Tilbagetrækningsreformen er den hidtil sværeste øvelse for DF-leder Pia Kjærsgaard. Danskernes bedømmelse af hendes kunstneriske præstation vil afgøre, om Løkke har en chance ved valget.
Tilbagetrækningsreformen er den hidtil sværeste øvelse for DF-leder Pia Kjærsgaard. Danskernes bedømmelse af hendes kunstneriske præstation vil afgøre, om Løkke har en chance ved valget.
Erik Holstein

DF's deltagelse i forliget var en krisehjælp til regeringen, men det er ikke megen goodwill, DF får af VK-vælgerne på den konto.

Jørgen Goul Andersen
Professor i statskundskab, Aarhus Universitet

Dansk Folkeparti er blevet den helt store skydeskive for venstrefløjen og fagbevægelsen, efter partiet lagde de afgørende stemmer til forliget om en senere tilbagetrækningsalder. Og vælgerne er heller ikke synderlig begejstrede for DF's rolle, viser en ny meningsmåling fra A&B Analyse, udført for Altinget.dk

DF kan glæde sig over, at 16,1 procent af danskerne har fået "en mere positiv holdning til DF" som følge af forliget. Men mere end dobbelt så mange - 33,4 procent - har nu fået "en mere negativ holdning" til DF. Flertallet - 50,5 procent - lader ikke forliget om en afkortning af efterlønsperioden og en hurtigere forhøjelse af pensionsalderen påvirke deres holdning til DF.

Kraftigst reaktion fra modstanderne
Når meningsmålingen falder negativt ud for DF, hvis man kigger på vælgerkorpset som helhed, skyldes det, at modstanderne af forliget i højere grad lader det påvirke deres opfattelse af DF, end tilhængerne gør.

Således er det omkring hver tredje vælger fra regeringspartierne, der har fået en mere positiv holdning til Dansk Folkeparti efter forliget. Men størstedelen af VK-vælgerne lader ikke 2020-aftalen mellem Venstre, Konservative, De Radikale og Dansk Folkeparti påvirke holdningen til regeringens faste støtteparti.

Dokumentation
Spørgsmålet lød: Påvirker det din vurdering af Dansk Folkeparti, at partiet deltager i et forlig, der forkorter efterlønsperioden og hæver pensionsalderen i et hurtigere tempo end hidtil planlagt?
 Alle 
Forliget gør min holdning til DF mere positiv 16,1% 
Forliget gør min holdning til DF mere negativ33,4% 
Påvirker ikke min holdning 50,5% 

 EL SF LA KDKDF 
Forliget gør min holdning til DF mere positiv   1% 1% 19% 34%  33%31% 27% 
Forliget gør min holdning til DF mere negativ 65% 51% 65% 16% 10%  11% 6% 12% 
Påvirker ikke min holdning til DF  35% 48%34% 65% 56%  56% 63% 61% 

 

 Rød blok Blå blok 
Forliget gør min holdning til DF mere positiv  3,4% 30,2%
Forliget gør min holdning til DF mere negativ 55,4% 8,9%
Påvirker ikke min holdning til DF  41,2% 60,9%

A&B målingen er foretaget på nettet fra torsdag d. 12/5 til tirsdag d. 17/5.
Den er baseret på 1094 politisk repræsentativt udvalgte respondenter.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00