Analyse af 
Erik Holstein

Løkke fik hovedrolle i partilederdebat

Løkke viste igen sin styrke i søndagens partilederdebat, men også Mai Villadsen, Morten Messerschmidt og Marianne Karlsmose fik markeret sig godt. Rent politisk lagde Mette Frederiksen op til, at nye reformer skal være grundlaget for en bred regering over midten, og hun var meget tilbageholdende med angreb under hele debatten.

Mette Frederiksen (S) og Jakob Ellemann-Jensen (V) er de mest sandsynlige bud på en statsminister efter valget. Men det var Løkke, debatten centrerede sig om.
Mette Frederiksen (S) og Jakob Ellemann-Jensen (V) er de mest sandsynlige bud på en statsminister efter valget. Men det var Løkke, debatten centrerede sig om.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Det er muligt, at han i en kort periode var rystet, og vildt irriteret var han i hvert fald for få dage siden.

Men selvom det skarpe lys på Moderaternes langsigtede plan om at afskaffe folkepensionen har været en alvorlig sten i skoen for Lars Løkke Rasmussen (M), var han søndag aften tilbage i fin form under DR's store partilederdebat.

Nu lå flere af aftenens temaer også godt til Løkke, ikke mindst sundhed, som den tidligere sundhedsminister har en enorm viden om. Og som i andre debatter brugte Løkke tilmed sin autoritet som tidligere statsminister til at korrekse ordstyreren og tiltage sig ordet uden for nummer. 

Det så man i fuldt flor, da statsminister Mette Frederiksen (S) havde erklæret sig åben for strukturændringer i sundhedsvæsnet, og DR's Kaare Qvist var sprunget let og elegant videre i debatten. Det blev for meget for Løkke:

"Med al respekt synes jeg, vi skøjter noget hurtigt afsted. Statsministeren sagde til mig, at vi godt kunne blive enige om at lave strukturændringer i sundhedsvæsnet. Og så går du bare videre! Jeg kunne da godt tænke mig at høre om det. Så statsminister, er der en vilje til at organisere det her anderledes? Det synes jeg da er et interessant spørgsmål," bemærkede Løkke.

Det blev dog klart, at det kun er på det rent overordnede plan, der er enighed mellem den nuværende og den tidligere statsminister om sundhedsreformer, således er socialdemokraterne på ingen måde tilhængere af Løkkes fortsatte planer om at nedlægge regionerne og lave "èt samlet dansk sundhedsvæsen".

Outsidere udnyttede chancen
Den ellers fredsommelige debat tog fart, da Kristendemokraternes Marianne Karlsmose stemplede ind med hårde tacklinger mod Løkke:
"I giver jo ikke regionerne den nødvendige økonomi til at løfte opgaven. Stigningen i regionernes midler er langt lavere end stigningen af patienter," lød det fra Karlsmose, der også mindede om, at Løkke havde pålagt sygehusene besparelser, da han sad med magten.

Karlsmose udnyttede dermed fint sin ekstremt spinkle chance til at markere sig, noget der ellers ikke er lykkedes særlig godt for KD i valgkampen.

Morten Messerschmidt, hvis parti hører til kategorien udryddelsestruede arter, gjorde også en god figur i debatten. DF har markeret sig som partiet, der overgår alle andre med inflations-hjælpepakker, og Messerschmidt kritiserede igen de andre partier for først at sætte elafgiften ned ved årsskiftet og i det hele taget være for langsomme i optrækket. Den linje har et lille, men trofast publikum, og målingerne tyder mere og mere på, at DF har fundet en vej ud af den akutte, livtruende krise.

Også Frie Grønnes Sikandar Siddique fik markeret sig med et par skarpe indlæg.

Villadsen mere offensiv
Aftenens andet tema var klima og her var det Enhedslistens Mai Villadsen, der gik i struben på Løkke:
"Sidst Løkke var statsminister, gjorde hans regering privatfly og de mest forurenende biler billigere, I fyrede Klimarådets formand og lavede en kulsort landbrugspakke. Jeg er bange for, at det kommer til at gentage sig, hvis blå blok og Løkke kommer til magten," tordnede Villadsen.

Enhedslisten er ikke rigtig slået igennem i valgkampen, og retorikken har været for pæn for et socialistisk fløjparti, men søndag aften slog Mai Villadsen mere pågående toner an. Det er i 11. time, efter Enhedslisten igen har smidt stemmer i selve valgkampen.

Fredningstid
Det var bemærkelsesværdigt ved debatten, at såvel Mette Frederiksen som Venstres Jakob Ellemann-Jensen og Konservatives Søren Pape Poulsen holdt igen med angreb på Løkke, som de ellers alle er gået i kødet på i den forløbne uge. Det kan kun ses som et resultat af, at de tre statsministerkandidater ikke vil lægge sig for meget ud med Løkke i en situation, hvor han ser ud til at få de afgørende mandater.

Spørgsmålet er dog, om det er den rigtige strategi. Lars Løkke Rasmussen er så garvet i Christiansborg-gamet, at han ikke bliver personligt fornærmet af politiske angreb. Om Løkke peger på den ene eller anden afgøres af, hvilke poster han tilbydes - og hvilken politik han kan få igennem.

Særligt socialdemokraterne har meget at vinde ved at gå i kødet på Løkke. I målingerne står Løkke lige nu til 15-16 mandater, og heraf kommer rundt regnet fire fra Radikale og to fra Socialdemokratiet, i alt seks mandater, der er gået fra rød blok. Hvis Mette Frederiksen kan få bare tre af dem over stregen igen, har hun chance for at bevare et rødt flertal. Det udgangspunkt vil gøre hendes position i regeringsforhandlingerne meget, meget stærkere. 

Det er det gode ved dig, Lars. Det er altid dig, der træffer alle de gode beslutninger, og det er alle os andre, der ødelægger det. Det er altså også træls for dig!

Inger Støjberg
Formand, Danmarksdemokraterne

Danmarksdemokraternes Inger Støjberg gjorde en bleg indsats i debatten, men der var heller ingen af de på forhånd definerede emner, der passede særlig godt til hende. Hun fik dog et effektfuldt stød ind på sin gamle chef, da Løkke havde beklaget sig over, at han ikke var i stand til at gennemføre reformer, sidst han sad i regering. Her slog Støjberg til med ætsende sarkasme:

"Det er det gode ved dig, Lars. Det er altid dig, der træffer alle de gode beslutninger, og det er alle os andre, der ødelægger det. Det er altså også træls for dig, det kan jeg da godt forstå!"

Mette F. uden kant
Jakob Ellemann-Jensen gjorde en udmærket figur, men stod alligevel i skyggen af Løkke, som Ellemann opfordrede til at "komme hjem" til blå blok - når det nu er der, han kan få gennemført det meste af sin politik.

Den hårdt prøvede Søren Pape lignede en mand, der ønskede, at valgkampen for længst var forbi. Men han var der, han stod op - og han gennemførte. Hvad der i sig selv er en bedrift i hans situation. 

S-formand Mette Frederiksen virkede heller ikke sprængfyldt med energi, og det lidt søvnige stilmæssige indtryk blev forstærket af det indholdsmæssige, hvor alle kanter var slebet af. Nu skulle der endnu engang appelleres til midtersamarbejde, og statsministeren sluttede af i en ganske anderledes tone end den, hun vandt valget på i 2019:

"Jeg er ikke i tvivl om, at det rigtige er at forsøge at danne en bred regering i Danmark. Og den regering skal have reformer som omdrejningspunkt. Det kræver reformer af vores økonomi, vores arbejdsmarked og af vores uddannelsessystem," sagde Mette Frederiksen med toner, man snarere forbinder med hendes udskældte forgænger Helle Thorning-Schmidt (S). 

Partilederne tager en sidste holmgang mandag aften, denne gang i TV 2.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00