Anders Fogh om det første halve år i Nato: Jeg var dybt frustreret

PODCAST: Det var dybt frustrerende at gå fra at være statsminister i Danmark til at være generalsekretær i Nato og skulle få 28 lande til at enes. Det fortæller Anders Fogh Rasmussen i Altingets podcast Danske Statsministre.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Redaktionen

Klik her, og abonner på Danske Statsministre i iTunes. Find os på PodBean her.

Som statsminister kan man trække et land i den retning, man vil have. Som generalsekretær i Nato er det noget vanskeligere at få sine ideer gennemført, og den ændring kan være frustrerende.

Det fortæller tidligere statsminister, Anders Fogh Rasmussen, i Altingets podcast Danske Statsministre, der denne gang udkommer med en særepisode.

"Jeg skal ikke lægge skjul på, at det første halve års tid som Nato-generalsekretær var jeg dybt frustreret, fordi som statsminister er du vant til at have stor indflydelse på tingene," siger Anders Fogh Rasmussen og peger i den forbindelse på, at man, hvis minstrene ikke vil samme vej som statsministeren, kan fyre dem.

"Men det kan man jo ikke gøre som Nato-generalsekretær. Jeg kan jo ikke sige til Obama eller til Merkel: "Sorry. I må forlade foretagendet." Så jeg havde jo kun én ting: mine argumenter – og det anstrengte min tålmodighed i starten," tilføjer han.

"Det lykkedes, og jeg var meget tilfreds med det, vi opnåede. Når du leder dit land, kan du træffe en række beslutninger på egen hånd. Det kan du ikke i Nato. Alle dengang 28 lande – nu 29 – skulle være enige. Ellers kan du ikke rykke."

Du kan lytte til hele afsnittet med Anders Fogh Rasmussen herunder, hvor statsministeren fortæller om tiden før, han blev minister, sin tid som statsminister og tiden efter.

Klik her, og abonner på Danske Statsministre i iTunes. Find os på PodBean her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00