Bykonger trodsede prognoserne

MÅLINGER: De stærke borgmesterkandidater trodsede prognoserne ved kommunalvalget. Det viser professor Risbjerg i evalueringen af sin egen kv-prognose baseret på landspolitisk afsmitning.
Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Af Søren Risbjerg Thomsen
Altinget.dks valgekspert

Afvigelserne fra kommunalvalgsprognosen baseret på landspolitisk afsmitning, som blev publiceret i Altinget.dk den 13. november, viser et interessant mønster i lokalpolitikkens betydning.

Selvom prognosen ikke ramte landsresultatet helt præcist viser den for det første en kraftig effekt af landspolitikken på den måde, at prognosen korrekt forudsagde om et parti gik frem eller tilbage ved kommunalvalget. For det andet viser afvigelserne fra prognosen i de enkelte kommuner de steder, hvor lokalpolitikken fik afgørende betydning.

Tabel 1 Kommunalvalg 2013 sammenlignet med prognose

Tabel 1 viser, at de partier, som viste fremgang eller tilbagegang i prognosen for KV13, også faktisk havde fremgang eller tilbagegang for landet som helhed. Den største fejl blev begået for Konservative, som spåedes en tilbagegang fra 11,0 til 5,5 pct., men faktisk kun gik tilbage til 8,5 pct.

Tabel 2 viser de 10 mest positive og de 10 mest negative afvigelser for Konservative i de enkelte kommuner.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00