Dansk Folkeparti trækker vælgere tilbage fra Socialdemokratiet

VÆLGERVANDRING: Dansk Folkepartis frafaldne vælgere er vanskelige at holde på for Venstre og Socialdemokratiet: Siden årsskiftet er mange vendt retur til Dansk Folkeparti, viser ny analyse af partiernes vælgervandringer.

Dansk Folkeparti henter stemmer tilbage fra Socialdemokratiet og Venstre efter en regulær vælgerlussing i efteråret oven på anklager mod DF's Morten Messerschmidt om svindel med EU-midler, viser ny analyse.
Dansk Folkeparti henter stemmer tilbage fra Socialdemokratiet og Venstre efter en regulær vælgerlussing i efteråret oven på anklager mod DF's Morten Messerschmidt om svindel med EU-midler, viser ny analyse.Foto: Ritzau/Tariq Mikkel Khan
Morten Øyen

Dansk Folkeparti har tidligere kørt lidt på frihjul i værdipolitikken og i forhold til samspillet med regeringen. Nu er partiet mere presset.

Kasper Møller Hansen
Professor i statskundskab, Københavns Universitet

Dansk Folkeparti trækker i stor stil efterårets frafaldne vælgere tilbage fra Venstre og Socialdemokratiet.

Fakta
Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.
Analysens tabeller kan ses nederst på siden og må kun gengives efter aftale med Altinget.

Tabellerne skal læses lodret
Nettovandringer mellem to partier beregnes som, hvor mange vælgere der går fra det ene parti til det andet, minus hvor mange der går den modsatte vej. Vandringerne er justerede, så de passer både med valgresultatet i 2015 og med Altingets gennemsnit for hvert kvartal.

Der er endvidere taget højde for forekomst af sofavælgere, førstegangsvælgere og sidstegangsvælgere. Dvs. andel, som er død el. udvandret siden valget. Der antages uændret valgdeltagelse.

0,1 procent svarer til en vælgerudveksling på 4.100 stemmer.

Interviews foretaget af TNS-Gallup i perioden 1/4-17 til 1/7-17. I alt er det 10.968 interviews med i analysen.

Det viser en ny analyse af vælgervandringer siden folketingsvalget i 2015, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af næsten 11.000 Gallup-interviews.

I efteråret fik Dansk Folkeparti en solid kæberasler af sine vælgere oven på anklager om svindel med EU-midler i den såkaldte MELD & FELD-sag. Siden har partiet været på jagt efter at hente de mere end 140.000 tabte vælgere retur, som partiet tabte på få måneder. 

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00