Analyse af 
Erik Holstein

Dansk Folkepartis anden bølge

ANALYSE: Thulesen er kommet sikkert fra start, og med en kombination af velfærdsløfter og udlændingepolitik trækker DF nu igen vælgere over midten. Svækkelsen af S og SF og Venstres nye linje forærer DF nye muligheder for at stabilisere sig på et højere niveau.
DF-formand Kristian Thulesen Dahl har ikke Pia Kjærsgaards karisma, men hans kompetence anerkendes bredt. Poltisk har nedsmeltningen i S og SF givet ham gunstige muligheder fra starten af sin formandsperiode.
DF-formand Kristian Thulesen Dahl har ikke Pia Kjærsgaards karisma, men hans kompetence anerkendes bredt. Poltisk har nedsmeltningen i S og SF givet ham gunstige muligheder fra starten af sin formandsperiode.Foto: Pressebillede, Dansk Folkeparti
Erik Holstein

Glansrollen og spotlyset ved de årlige finanslovsforhandlinger er væk, partiets særstilling i forhold til en regering er i den grad forsvundet, og den mangeårige partistifter er gået af som leder. Og så går partiet frem. Det er ikke lige den udvikling, der står beskrevet i de politiske lærebøger, men det ikke desto mindre præcis, hvad der er sket for Dansk Folkeparti de seneste måneder.

Det var ellers med en vis spænding, man i DF forberedte overdragelsen af formandsposten fra partistifter Pia Kjærsgaard til gruppeformand Kristian Thulesen Dahl. Formandsskiftet var yderst velforberedt, men et nyt parti er ofte meget afhængig af en karismatisk partistifter, og det er langt fra en selvfølge, at vælgerne følger med ved det første lederskifte. Specielt ikke når efterfølgeren er en mere traditionel politikertype uden samme folkelige gennemslagskraft.

Dæmper forventningen
I Dansk Folkepartis top er man da også decideret overrasket over udviklingen. DF-ledelsen havde egentlig foretrukket en mere gradvis fremgang, og internt gør man alt for at nedtone forventningerne, så der ikke danner sig en overoptimistisk holdning om, at 15-16-17 procent er partiets naturlige niveau. Man er udmærket klar over, at det kan være farligt, den dag vinden vender.    

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00