Analyse af 
Erik Holstein

DF tabte kampen om midten

ANALYSE: For blot et par år siden var Dansk Folkeparti ved at overtage Radikales rolle som et fordelingspolitisk midterparti, der kunne samarbejde til begge sider. I dag er DF's forhold til Thorning præget af direkte konfrontation, og afstanden til Løkke er øget efter Venstres liberalistiske, EU-positive drejning.
DF-ledelsen i velmagtsdagene. I dag minder situationen mere om 2001, men det kan på længere sigt give DF gode muligheder for at markere sig.
DF-ledelsen i velmagtsdagene. I dag minder situationen mere om 2001, men det kan på længere sigt give DF gode muligheder for at markere sig.Foto: Altinget/Henrik
Erik Holstein

På EU-området nærmer DF sig mere og mere en position som et regulært modstanderparti, og der kan være store potentialer i at opsamle den hastigt voksende borgerlige EU-skepsis.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget|Christiansborg

Sproget i DF-leder Pia Kjærsgaards ugebrev var lige så hidsigt, som da Nyrup (S) og Lykketoft (S) var ved magten. Den nye regering havde med finansloven opført sig "latterligt", brugt en argumentation, der var "en direkte hån", indført "et stalinorgel af afgifter" - og så minder Thorning (S) i øvrigt om "Komiske Ali".

Man kan ikke påstå, at Pia Kjærsgaard har taget det afslappet, at den nye regering har indgået en finanslov, hvor DF for første gang i ti år er sat uden for indflydelse.

Kjærsgaard har åbent erkendt abstinenser ved synet af Enhedslistens folk på vej ind og ud af Finansministeriet. Men det er mere end det. Det er også en dybfølt frustration over, at finansloven og andre aftaler ruller en række af DF's gevinster fra de sidste ti år tilbage, såsom grænseaften, den kriminelle lavalder på 14 år, pointsystemet og starthjælpen. Det har ikke gjort vreden mindre, at DF aldrig blev indbudt til realitetsforhandlinger. 

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00