DF's receptions-løvinde slog til igen

JUBILÆUM: Folketingets formand kaldte Pia Kjærsgaard en polemisk debattør, da hun i dag markerede, at hun er den længst valgte kvinde i Danmark.
"Jeg holder tit fest, for jeg elsker nemlig at blive festet for," sagde Pia Kjærsgaard, som blev underholdt af sangerinden Dorthe Kollo.
"Jeg holder tit fest, for jeg elsker nemlig at blive festet for," sagde Pia Kjærsgaard, som blev underholdt af sangerinden Dorthe Kollo.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Rasmus Nielsen

Endnu engang kaldte Dansk Folkeparti sammen til stor reception for partimoderen Pia Kjærsgaard. Hun fejrer 30 år som medlem af Folketinget - den klart længstvalgte kvinde.

Kunne Christiansborgs største rum, Fællessalen, blive fyldt endnu engang, nu hvor Pia Kjærsgaard ikke længere er partiformand? Ja, det kunne den - 200 personer opholdt sig til stadighed i omkredsen af dagens hovedperson.

Folketingets formand Mogens Lykketoft (S) var indlagt til at holde tale - hun og han sidder i Præsidiet sammen, men med klart brud på protokol og etikette var han henvist til at tale som nr. to. Han sneg negative ord ind i sin tale:

"Du er en af de skarpeste og mest polemiske debattører herinde," sagde Lykketoft, men skyndte sig også at føje venligheder til:

Fakta

Pia Kjærsgaard:

Født 23. februar 1947, datter af farvehandler Poul Kjærsgaard og husmoder Inge Munch Jensen.

Medlem af Folketinget fra 10. januar 1984, Fremskridtspartiet, fra 1995 Dansk Folkeparti.

Politisk leder af Fremskridtspartiet 1985-1994. 

Medstifter af Dansk Folkeparti 6. oktober 1996, partiformand 1995-2012. 

Modtager af Ting-Prisen fra Altinget.dk 2007. 


Kilde: Folketingets håndbog

"Som værdipolitisk ordfører tegner du stadig en stor del af den offentlige debat. Din rejse i dansk politik har budt på flere op- og nedture end for de fleste. Turbulens og succes. Dansk Folkepartis fremgang kan i meget høj grad tilskrives din person."

Den danske sang-legende Dorthe Kollo kom fra Tyskland og sang, akkompagneret af Henrik Krogsgaard, en satirisk sang skrevet af en anden af Folketingets næstformænd, lejlighedssang-digteren Bertel Haarder (V). Den morede folk sig over, før de nød Dorthe Kollos følsomme fremførelse af en af Pia Kjærsgaards yndlingssange, "Der er stjerner nok på Himlen", med slet skjult henvisning til Kjærsgaards kristne livssyn.

Du er en af de skarpeste og mest polemiske debattører herinde.

Mogens Lykketoft (S)
Formand for Folketinget

Selv sagde hun da også: "Om vælgerne og Vorherre vil, så vil jeg også gerne fejre mit 40 års jubilæum herinde."

Tavsheden sænkede sig, mens hun udbrød dette løfte - eller denne trussel hørt med nogens øren.

Blandt de fremmødte fra andre partier var økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), kulturminister Marianne Jelved (R), fhv. statsminister Lars Løkke Rasmussen og fhv. udenrigsminister Per Stig Møller (K). Socialister var ikke dem, der prægede scenen. 

Den første taler? Ja, ud over dagens velkomst ved Peter Skaarup var det efterfølgeren som partiformand, Kristian Thulesen Dahl, der holdt en personlig og veloplagt tale, så tilhørerne fik den oplevelse med hjem, de kom for.

"Du har altid bestemt, Pia! Som f.eks., da du udnævnte dig selv til politisk ordfører for Fremskridtspartiet ved at ringe til BT. Du har været vant til at gøre det hele selv, som da du som dit første kontor på Borgen fik Glistrups - og måtte fjerne marcinpanbrødspapir og gamle undertrøjer, før der var rent nok til at gå i gang."

Fotograferne filmede og knipsede - Dansk Folkeparti er vist danmarksmester i at arrangere billedbegivenheder for medierne. 

Hvis Pia Kjærsgaard skal blive den længstsiddende politiker på Tinge, skal hun sidde 21 år endnu. Hun fylder til orientering 67 år til februar.

Indtil videre går turen til aften til restaurant Italiano med de rød-hvide duge ved Københavns Domkirke, hvor 30 fra familien med børn og børnebørn samt partitoppen med ægtefæller er inviteret ud. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00