Kommentar af 
Søren Søndergaard

DF's tidligere pressechef: 3F-sagen udstiller politikeres latterlige ageren på sociale medier

Da flere politikere hurtigt viste støtte til 3F-formanden Per Christensen – for derefter at ændre mening – understregede det en kedelig tendens, som svækker befolkningens tillid til politikerne, skriver Søren Søndergaard.  

Omtalen vedrørende 3F-formanden Per Christensens dobbeltliv bevidner, at der er en udbredt 'på i en fart'-tendens blandt politikerne. Og det svækker befolkningens tillid, mener Søren Søndergaard.
Omtalen vedrørende 3F-formanden Per Christensens dobbeltliv bevidner, at der er en udbredt 'på i en fart'-tendens blandt politikerne. Og det svækker befolkningens tillid, mener Søren Søndergaard.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Søren Søndergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Man bliver meget træt, når politikere og andre hurtige meningsmagere kaster sig lynhurtigt ud i et glødende forsvar for forhenværende 3F-formand Per Christensen, allerede før de har læst historien om ham – uden at ane en pind faktisk – men fordi de vil "på" i en fart og vise deres sympati og fremstå empatiske og demonstrere deres evne til at have meninger. Om alt.

Og endnu mere træt bliver man så, når nogenlunde samme flok – med forskelligheder – mere eller mindre trækker i land. Suk. Stort suk.

Jeg har bevidnet flere yngre politikere i årevis måle hinanden på, hvem der oftest var på TV 2 News

Søren Søndergaard

Jeg er kæmpe fan af danske politikere, det danske folkestyre og Folketinget. Vi skal som danskere i Danmark i det hele taget være glade for, at vi har hjemme i Danmark – det meste fungerer jo, for det meste, fremragende. Fra telefoni og energiforsyning over sygehusvæsen til arbejdsmarkedet og, ja, de danske havne, der er verdens sjettemest effektive.

Okay, politikerne sjasker til tider med lovgiveriet, og det sker ofte i et tempo, der er latterligt. Og ja, de tænker sig ikke altid nok om, men handler på stemningen. Det første er en konsekvens af det sidste.

For stemningen, øjeblikket og trangen til at høre sig selv hele tiden tager føringen for politikerne.

I "gamle dage" var det på Ritzau-rullen og i TV Avisen, hvis man var meget heldig. Så blev det TV 2 News, der var indikatoren på, om man var "på," og dermed i egne øjne en succes som håbefuld, fremadstormende politiker.

Okay, politikerne sjasker til tider med lovgiveriet, og det sker ofte i et tempo, der er latterligt. Og ja, de tænker sig ikke altid nok om, men handler på stemningen. Det første er en konsekvens af det sidste

Søren Søndergaard

Jeg har bevidnet flere yngre politikere i årevis måle hinanden på, hvem der oftest var på TV 2 News – og i hvor lang tid ad gangen. Flere af dem har i dag toppositioner i politik som ministre og i partiledelserne.

Midt i det hele voksede sociale medier som Facebook, Twitter og Instagram sig som et uhyre, med uhæmmet vokseværk, store og slagkraftige.

Man måtte, selv med et kommunikativt konservativt gemyt som mit, erkende, at der var skabt nye kommunikationsmotorveje, og især politikere, i mindre udstrækning partier, nødvendigvis måtte agere proaktivt og offensivt hér.

Inger Støjbergs enestående succes som værdikriger i de seneste ti af hendes 20-årige, midlertidigt afbrudte, folketingskarriere, taler sit tydelige sprog som hands-on-dokumentation for, hvordan effektiv ageren på SoMe kan booste og fastholde en politikerkarriere. Fremragende beskrevet i den politiske redaktørs portræt her i Altinget for få uger siden.

Læs også

Men politikernes ageren på Facebook, Twitter og Instagram er latterlig. Når man scanner platformene, skulle man tro, at hunde – jo mindre, jo bedre, synes at være trenden – er det mest saliggørende i politik.

Jo jo, jeg arbejdede i halvandet årti for et parti, der opfandt posten som dyrevelfærdsordfører, tog dyrevelfærd politisk alvorligt, og hvis formænd var endog meget hundeglade. Det var og er de oprigtigt, og at der så også er stemmer i dyrevelfærd, er jo rigtig godt.

Der er langt over en halv million hunde i Danmark, så det siger sig selv, at politikere med hund taler direkte til et velvoksent vælgerpublikum. Det frister, og det er der ikke noget galt i.

Men det har taget overhånd. Optagetheden af hundens liv, gøren og laden er blevet politisk underholdning på sociale medier i et grinagtigt omfang.

For en ordens skyld: Jeg har intet imod hunde, selv om jeg ikke selv har en. Jo større, jo bedre. Jeg er vokset op med parader af colliehunde i to årtier. Men altså; en hund er en hund. Politik er politik. Hvis Altinget har ret i, at "politik har aldrig været vigtigere", så er politikeres hunde åbenbart virkelig vigtige. Dét er latterligt.

Værre, meget værre, er imidlertid politikeres trang til lynhurtige meldinger på deres SoMe-platforme

Søren Søndergaard

Værre, meget værre, er imidlertid politikeres trang til lynhurtige meldinger på deres SoMe-platforme.

Jeg har i årevis – også længe før jeg forlod Christiansborg og igen kom ud i den virkelige verden – været virkelig træt af politikeres og journalisters gensidige klogeågeri på Twitter.

Stedet, hvor man bekræfter hinanden, og nok så meget sig selv, i, at man er vaks, hurtig i roen, kvik i replikken, er med, hvor det sner.

Og med vid, bid og indsigt i få ord lige kan spidde alt fra den amerikanske præsidents tweets, store kriser og statsministerens makrelmadder. Smart i en fart.

Også her opfører medier og politikere i uudtalt fælles forståelse en fjollet kædedans, der ikke tilfører værdi. Om en "demokratisk samtale" er der ikke tale. Det er ren visen sig frem. Kommentarerne i trådene er som oftest endnu mere fladpandede, selv om man i grunden ikke troede det muligt.

Helt galt gik det for flere politikere og andre meningsmagere, da de forleden – som vanligt – havde alt for travlt med at melde ud, komme "på", demonstrere overskud og empati.

De hurtigste, både ministre af rette partifarve og politikere, skyndte sig at omklamre 3F-formand Per Christensen, da han selv på Facebook lige ville bringe til torvs, at der i dagbladet B.T. kom en lidt træls historie fra privatsfæren.

Sympatien for endnu en person, der nu igen-igen var forfulgt af emsig presse for private forhold, slog sig straks sammen om fagforeningsbossen.

Det er ikke ekstremt mystisk, at befolkningens tillid til politikere ofte ikke er høj. Det er en skam

Søren Søndergaard

Folketingsmedlem Jan E. Jørgensen fra Venstre – et parti, der ikke ellers nødvendigvis står hverken 3F eller Per Christensen nært – nåede endda at yde venlig juridisk rådgivning om at hyre advokater og sætte B.T. på plads.

Da han efterfølgende havde læst historien, skal det retfærdigvis siges, at han trak noget så eftertrykkeligt i land, at der ingen tvivl var om, at politikeren, nu oplyst, i dén grad mente det modsatte af tidligere.

Da historien i al sit mildest talt besynderlige omfang foldede sig ud i B.T. og siden i flere andre medier om utroskab, hemmelige kærester ved siden af kone og familie og et i det hele taget ekstremt dobbeltliv, følte jeg, at havde jeg læst det i en ferieroman, ville jeg have ment, at det var en pseudolitterær og fortænkt, træls omgang spildtidslæsning.

Da først alle fik læst hele den vilde historie, trak både politikere og andre mere eller mindre i land med støtten og sympatien. Som nævnt i enkelte tilfælde ledsaget af velrettede spark, hvor der før var ømhed og gode råd.

Det er ikke ekstremt mystisk, at befolkningens tillid til politikere ofte ikke er høj. Det er en skam. Jeg mener virkelig, at vi har velmenende, arbejdsomme og ukorrupte politikere, som mange lande kan misunde os.

Men trangen til at have foden på speederen både i lovgivningsprocessen, og når det handler om at komme først "på" – en barnlig "se mig, hør mig, jeg er handlekraftig"-tilbøjelighed – tager for ofte styringen.

Kære politikere. Stop jer selv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Christensen

Faglig sekretær, 3F Mølleåen, fhv. forbundsformand, 3F
tømrer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

0:000:00