DI: Krisen lige så slem som 30'erne

KRISE: Verdenshandlen er faldet lige så meget på et halvt år som under den store depression i 30'erne, skriver DI Indsigt.
Rasmus Nielsen

Siden krisen for alvor tog til sidste sommer, er verdenshandlen faldet lige så meget på et halvt år som under den store depression i 1930'erne. I Danmark er eksportfaldet det største siden anden verdenskrig. Det internationale samfund arbejder på højtryk for at modgå finanskrisen og forhindre, at protektionistiske tiltag giver en gentagelse af 1930'ernes krise. Dengang faldt verdenshandlen med 70 pct. på tre år, noterer Dansk Industri.

Dansk eksport er ramt af det største tilbageslag siden anden verdenskrig. Men det er ikke kun Danmark, der er hårdt ramt. Siden juli 2008 er verdenshandlen faldet med knap 25 pct. på bare et halvt år. Dermed er krisen i verdenshandlen på nuværende tidspunkt af samme størrelsesorden som i det første halve år under den store depression fra oktober 1929 til april 1930.

Dengang blev faldet i handlen fulgt af en lang række protektionistiske tiltag, hvilket i høj grad forværrede situationen. I juni 1930 forhøjede USA for eksempel knap 900 toldrater med den såkaldte Smoot-Hawley lov, hvorefter en lang række europæiske lande svarede igen med samme mønt. Resultatet blev et fald i verdenshandlen på næsten 70 pct. på bare tre år, skriver DI Indsigt.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00