Dragsted i hårdt angreb på Radikale: De putter med deres asociale politik

INTERVIEW: Enhedslistens Pelle Dragsted frygter, at et godt radikalt valg ligesom i 2011 vil resultere i en borgerlig økonomisk politik og skuffe mange vælgere. Den radikale gruppeformand afviser kritikken og kalder Enhedslistens økonomiske politik for dybt uansvarlig.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Erik Holstein

Med meningsmålinger, der med under en uge til valget entydigt peger på nederlag til blå blok, begynder interessen at samle sig om fronterne internt i oppositionen.

På venstrefløjen er man i stigende grad begyndt at frygte, at et godt resultat til Radikale Venstre vil forhindre en ny økonomisk politik efter valget.

Hidtil er der holdt lidt igen, når det gælder de interne uenigheder i oppositionen, men med stigende radikal tilslutning, tager Enhedslistens strateg, Pelle Dragsted, nu bladet fra munden:

”Vi må forhindre en gentagelse af Thorning-tiden, hvor den blå økonomiske politik fortsætter, fordi Radikale kræver det,” siger Pelle Dragsted med henvisning til, at Radikale Venstre i 2011 fik trumfet igennem, at Thorning-regeringen skulle ”videreføre den borgerlige regerings økonomiske politik i bred forstand”.

Jeg frygter, at Radikale får fremgang på grund af deres udlændingepolitik, hvorefter de bruger fremgangen til at gennemtvinge en asocial økonomisk politik. Som de gjorde sidst, de havde magt.

Pelle Dragsted
MF for Enhedslisten

”Sker det, vil mange mennesker igen føle sig skuffede over, at den forandring, de forventede, ikke blev til noget. Det vil være et kæmpe svigt.”

Fejet under gulvtæppet
Pelle Dragsted mener, at Radikale indtil videre har ”puttet med deres asociale politik" under valgkampen:

”I valgkampen har Radikale hidtil fokuseret på udlændinge, mens de har fejet deres højredrejede økonomiske politik ind under gulvtæppet. Det betyder, at mange fejlagtigt opfatter Radikale som et socialt og venstreorienteret parti,” siger Dragsted og tilføjer:

”Jeg frygter, at Radikale får fremgang på grund af deres udlændingepolitik, hvorefter de bruger fremgangen til at gennemtvinge en asocial økonomisk politik. Som de gjorde sidst, de havde magt og blokerede for at hjælpe de tusindvis af mennesker, der røg ud af dagpengesystemet.”

EL: R mangler finansiering
Enhedslisten, SF, Alternativet og Radikale har en fælles ambition om at bekæmpe fattigdom i børnefamilier. Men ifølge Dragsted anviser Radikale ingen finansiering:

”Det er det som det eneste parti sluppet afsted med i medierne. Det eneste, Radikale har peget på, er forslaget om at sætte pensionsalderen op og få mere udenlandsk arbejdskraft.”

Dragsted er imod at sætte beløbsgrænsen ned for udenlandsk arbejdskraft, fordi han frygter, det vil føre til pres på de danske lønninger og kan føre til flere danskere på overførselsindkomst. Han støtter i stedet socialdemokraternes forslag om at droppe nogle af den borgerlige regerings skattelettelser:

”Men problemet er, at Radikale ikke vil være med til at annullere de skatterabatter, Løkke har givet til de allerrigeste danskere. Derfor kommer der til at mangle finansiering til minimumsnormeringer og forbedringer for de fattigste danskere.”

Dragsted henviser til, at den radikale gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen, i et interview med Altinget har afvist at støtte socialdemokraternes plan om at rulle en række skattelettelser tilbage.

Kontant advarsel
Radikale Venstre kan få en nøglerolle i dronningerunderne efter valget, og i Enhedslisten har man hæftet sig ved, at Radikale har talt ret positivt om dannelsen af en SV-regering:

”Kommer der en SV-regering, får Lars Løkke (V) vetoret, og så vil fattigdomsydelserne og den uambitiøse klimapolitik fortsætte. Så vil det være forbi med mange af de håb, vælgerne har – og som også er årsagen til, man ser et så stort flertal til venstre,” siger Pelle Dragsted, der slutter af med en kontant opfordring:

”Hvis man ønsker en borgerlig økonomisk politik kombineret med en anden udlændingepolitik, så skal man stemme radikalt. Men ønsker man en solidarisk økonomisk politik, hvor dem oppe i toppen kommer til at bidrage mere, så skal man ikke stemme på Radikale Venstre.”

”Jeg satser naturligvis på, at man stemmer på Enhedslisten. Men hvis man ikke vil det, håber jeg meget, at de progressive vælgere stemmer på partier som SF og Alternativet i stedet for Radikale.”

Udenlandsk arbejdskraft
Den radikale gruppeformand Sofie Carsten Nielsen afviser blankt, at partiet kun profilerer sig på udlændingepolitik under valgkampen:

”Jeg synes ikke, jeg laver andet end at tale om økonomisk politik i min storkreds. Men økonomien handler meget om, hvordan man skaffer flere mennesker på arbejdsmarkedet. Og de kommer også fra andre lande, så på den måde hænger tingene sammen,” siger Sofie Carsten Nielsen og tilføjer:

”Vi er nødt til at sikre os arbejdskraft, hvis vi skal finansiere alt det, vi gerne vil. Det vil lægge milliarder i skattekassen, hvis vi kan få besat de stillinger, hvor man står og skriger på arbejdskraft.”

Vil ikke brandbeskatte
Den radikale gruppeformand erkender, at der er store uenigheder om skattepolitikken:

”Vi ønsker først og fremmest en ansvarlig økonomi, og så kan man ikke brandbeskatte alle. Men vi vil gerne være med til at hæve afgiften for virksomhedsarvinger og lave flere grønne afgifter,” siger Sofie Carsten Nielsen.

Til kritikken af den radikale optræden i dagpengesagen anes en smule fortrydelse hos den radikale gruppeformand:

”Vi stemte også for den dagpengeløsning, der heldigvis blev fundet til sidst. Men det var virkelig ærgerligt, at vi ikke fik de idéer før. ”

Sofie Carsten Nielsen peger på, at Radikale og Enhedslisten trods stridighederne er enige om et af valgkampens hovedtemaer:

”Vi ser meget anderledes på den økonomiske politik end Enhedslisten. Jeg synes, deres politik er dybt uansvarlig. Men vi er enige om, at der skal være færre fattige børn. Det synes jeg, vi skulle samarbejde om i stedet for at bekæmpe hinanden,” siger den radikale gruppeformand.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling, Aarhus Universitet 2016

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00