Analyse af 
Erik Holstein

Drama om finansloven efter kommunalvalget

ANALYSE: Kommunalvalget har blokeret for finanslovsforhandlingerne, der genstarter onsdag formiddag. Fronterne er trukket skarpt op mellem regeringen og Enhedslisten.
Finansminister Bjarne Corydon (S): Hans opgave er ikke blevet lettere efter Enhedslistens storsejr.
Finansminister Bjarne Corydon (S): Hans opgave er ikke blevet lettere efter Enhedslistens storsejr.Foto: Stig Stasig
Erik Holstein

Selvom tidsfristen begynder at nærme sig, har finansforhandlingerne mellem Enhedslisten og regeringen ligget fuldstændig stille den sidste uge. Positionerne er meget fastlåste, og partnerne beskylder gensidigt hinanden for at have ladet kommunalvalget blokere for forhandlingerne.

Enhedslisten mener, at regeringen har forsøgt at skyde det politiske opgør om finansloven til efter kommunalvalget, fordi en højprofileret strid om minimumsrettigheder til ældre havde været katastrofalt for S og SF op til valget. Omvendt mistænker regeringspartierne Enhedslisten for ikke at ville lukke en aftale inden valget, fordi man ville bruge konflikten til at høste stemmer.

Tilliden mellem parterne er helt i bund, og der kan i de næste dage forventes et regulært drama, hvor udfaldet ikke længere er 100 procent sikkert, selvom et forlig mellem regeringen og EL er mest sandsynligt.

Minimumsrettigheder i centrum
EL har renonceret på kravet om 8.000 ekstra velfærdsarbejdere i kommunerne, men partiet står fast på to andre krav, der begge har snæver forbindelse til nogle af opgørene under kommunalvalget.

Kravene går på minimumsrettigheder for ældre i kommunerne og sociale klausuler, der skal sikre, at arbejde udført for kommuner og regioner sker til danske løn- og arbejdsvilkår.

Det sidste punkt volder ikke de helt store problemer, men der er principielle uenigheder om minimumsrettigheder til ældre. Her har Socialdemokraterne skiftet holdning, siden de selv turnerede med velfærdsrettigheder.

Som altid er der et element af teatertorden i de afsluttende forhandlinger om finansloven, men der er en reel risiko for, at regeringen fejllæser, hvor Enhedslistens smertetærskel går. Det kan føre til et definitivt sammenbrud af forhandlinger, selvom afstanden mellem parterne nøgternt set ikke berettiger det.

De personlige stemmer til kommunalvalget vil ikke være talt endnu, før dramaet mellem regeringen og dens støtteparti går ind i sin afgørende fase.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00