Analyse af 
Erik Holstein

EP-valg er uden afsmitning på folketingsvalg

ANALYSE: Resultatet af europaparlamentsvalget er uden betydning for Løkkes og Thornings kamp om Statsministeriet. Men et parti som Radikale har brug for et godt EP-valg.
Bookmakerne risikerer økonomisk ruin, hvis de sætter odds på næste folketingsvalg efter resultatet af valget til Europa-Parlamentet.
Bookmakerne risikerer økonomisk ruin, hvis de sætter odds på næste folketingsvalg efter resultatet af valget til Europa-Parlamentet.Foto: Colourbox
Erik Holstein
Foto: Colourbox
Fakta

I juni 1994 satte Socialdemokratiet bundrekord med kun 15,8 procent af stemmerne ved valget til Europa-Parlamentet, det dårligste landspolitiske resultat for Socialdemokratiet i mands minde. Men fire måneder senere scorede partiet 34,6 procent af stemmerne ved folketingsvalget, rigeligt til at Poul Nyrup Rasmussen (S) kunne fortsætte som statsminister.


Kilde: Altinget.dk
Ved valget til Europa-Parlamentet d. 7. juni får vælgerne for første gang lejlighed til at tage stilling til et Venstre med Lars Løkke Rasmussen som formand. Derfor vil valgresultatet udløse en sand lavine af analyser af, hvor stærkt den nye statsminister står rustet til næste valg. Men at se EP-valget som generalprøve på folketingsvalget vil være en total misforståelse.

Før man drager vidtgående indenrigspolitiske konsekvenser af EP-valget, vil det være særdeles illustrativt at studere sammenhængen mellem Socialdemokratiets valgresultater til Folketinget og til Europa-Parlamentet gennem de sidste 15 år. Eller rettere: den manglende sammenhæng.

Omvendt strømpil
Kigger man isoleret på liste As resultater siden 1994 - hvor der i juni var EP-valg og i september folketingsvalg - er der nærmest tale om en omvendt strømpil. I juni 1994 satte Socialdemokratiet bundrekord med kun 15,8 procent af stemmerne ved valget til Europa-Parlamentet, det dårligste landspolitiske resultat for Socialdemokratiet i mands minde. Men fire måneder senere scorede partiet 34,6 procent af stemmerne ved folketingsvalget, rigeligt til at Poul Nyrup Rasmussen (S) kunne fortsætte som statsminister.  

Omvendt i 2004, hvor S fordoblede stemmeandelen siden det forrige EP-valg - til 32,6 procent af stemmerne. I 2004 var Nyrup EP-spidskandidat, og efter han var blevet væltet som S-formand, fik han spandevis af sympatistemmer ved EP-valget. Men det smittede på ingen måde af på resultatet af folketingsvalget i februar 2005, hvor den nye S-leder Mogens Lykketoft indkasserede et katastrofalt nederlag med kun 25,8 procent af stemmerne.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00