Er han privatperson eller statsminister? Løkke siger: Stol på mig!

ANALYSE: Grænsen mellem privatpersonen Løkke og statsministeren Løkke er nu helt vandtæt. Sådan har det ikke altid været, og det er Løkkes svaghed i sagen om storfiskerne.

DER SVÆVEDE et sært paradoks i luften i værelse 2-080 på Christiansborg, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag var i samråd i sagen om sit forhold til en såkaldt kvotekonge.

Statsministerens vigtigste budskab på samrådet var, at der går en knivskarp skillelinje mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen og privatpersonen Lars Løkke Rasmussen.

“Jeg har ligesom alle andre mennesker ret til et privatliv. Hvem jeg spiser med privat, hvem jeg besøger privat, hvem jeg bruger min fritid med, det er privat."

Og netop derfor har Folketinget heller ikke krav på at vide særlig meget om Lars Løkke Rasmussens relation til storfiskeren John-Anker Hametner Larsen. Den er nemlig i alt væsentligt privat, måtte man forstå.

Paradokset er selvsagt, at lige præcis Lars Løkke Rasmussen gennem sin karriere har haft en mere flydende grænse mellem rollen som politiker og privatperson end de fleste.

Gennem årene er offentlige penge eller partikassens penge ganske ofte gået til at betale alt fra cigaretter og øl til tøj, taxature og hotelophold for Lars Løkke Rasmussen. Grænsen mellem den folkevalgte Rasmussen og den private Rasmussen har i de tilfælde været ganske svær at definere.

Men nu er der, måtte man forstå på onsdagens samråd, vandtætte skotter mellem de to.

DET BETYDER også, at skiftet mellem den ene og den anden rolle kan ske meget pludseligt.

Som Berlingske påpegede, skete skiftet for eksempel i januar 2016 i løbet af en kort gåtur i Thyborøn.

Først holdt statsminister Lars Løkke Rasmussen et møde på cirka en time med lokale fiskere.

Men da han efterfølgende spadserede over til et såkaldt torskegilde, som en af de samme fiskere havde arrangeret, forvandlede han sig til privatpersonen Lars Løkke Rasmussen. Ved torskegildet blev der samlet penge ind til Løkkefonden, som privatpersonen Lars Løkke Rasmussen har stiftet.

For at gøre det endnu mere kompliceret havde statsministeren travlt med at understrege, at der ikke er tale om en privat fond. Der er tale om en velgørende fond, og derfor har den ingen relevant forbindelse til hverken privatpersonen eller statsministeren Lars Løkke Rasmussen, heller ikke selv om det er hans hustru, der for tiden leder den.

Pointen med den knivskarpe skelnen er åbenlys: ved at gøre det meste af sit forhold til fiskerne i Thyborøn til en privat affære og ved at skille Løkkefonden ud og placere den i en helt tredje boks, slipper statsminister Lars Løkke Rasmussen for åbenhed omkring relationen. 


LARS LØKKE RASMUSSEN var mødt velforberedt op til samrådet. Han refererede flere gange til Statsministeriets egne jurister og forklarede tålmodigt forskellen på den private Rasmussen og ministeren Rasmussen.

Og danskerne lærte, at statsministeren faktisk ganske ofte forvandler sig til privatperson.

Det sker for eksempel, hver gang han ytrer sig eller læser på sin egen facebookside.

Hvis siden havde været en officiel side for statsministeren, ville alt indhold skulle journaliseres, og alle henvendelser ville skulle besvares. Det lader sig ikke gøre. Så når Lars Løkke Rasmussen lægger en video op fra sin tur til de baltiske lande eller skriver et opslag om det seneste møde i regeringens disruptionråd, så er det altså teknisk set privatpersonen Lars Løkke, der skriver om, hvad statsministeren Lars Løkke går og foretager sig.

Men mon ikke en del af de 193.417 følgere på siden læser med, netop fordi privatpersonen bag siden også er statsminister?


ELLER TAG STATSMINISTERENS embedsbolig, Marienborg.

På samrådet onsdag ville Socialdemokratiet gerne vide, om den såkaldte kvotekonge fra Thyborøn havde boet der, måske endda ligefrem med sin familie?

Men det ville statsministeren ikke svare på. Marienborg er nemlig i sin tid doneret til den siddende statsministers private brug, og privatpersonen Lars Løkke skal selvsagt ikke redegøre for, hvilke gæster han har til middag eller overnatning.

Dybest set betyder det, at statsministeren påberåber sig ret til at kalde sig selv for privatperson på ethvert givet tidspunkt, hvis han ikke lige er på officiel rejse, i ministermøde eller sidder i Folketinget. 

Juridisk giver det sikkert mening, men det er ikke åbenlyst, alle danskere er helt opmærksomme på, hvordan de skal kende forskel på de to versioner af Lars Løkke Rasmussen. 

Det er heller ikke sikkert, at andre offentligt ansatte ville slippe afsted med at bortforklare potentielle interessekonflikter med hensynet til privatlivets fred.

Og det forekommer slet ikke oplagt, at storfiskeren fra Thyborøn i sin kontakt med Lars Løkke Rasmussen helt har kunnet se bort fra det faktum, at hans bekendte også var statsminister. Måske har det forhold også spillet en rolle for beslutningen om at donere mere end en million kroner til Løkkefonden.


PARADOKSET ER KLART: Lars Løkke Rasmussen, som traditionelt har haft svært ved at skelne klart mellem politikeren og privatpersonen, er pludselig blevet meget nidkær med netop den skelnen.

Det paradoks er også hans åbenlyse svaghed i sagen om de såkaldte kvotekonger.

For med den manglende åbenhed om, hvor tæt relationen mellem Løkke og storfiskerne egentlig er, har statsministeren kun ét argument for, at alt er i orden, nemlig: "Stol på mig".

Det argument ville stå stærkere, hvis Løkkes skelnen mellem privatpersonen og ministeren havde været skarp gennem hele hans karriere.  

 

Jakob Nielsen er chefredaktør på Altinget.

Du kan følge ham på Twitter her.

Forrige artikel Radikale på jagt efter en ny rolle Radikale på jagt efter en ny rolle Næste artikel Mette Frederiksens plan kan ændre asylpolitikken radikalt Mette Frederiksens plan kan ændre asylpolitikken radikalt
 • Anmeld

  Steffen Rasmussen · Guitarist

  Kronede dage

  Tja, det hele omkring statsministeren er til fortolkning, - f.eks. når han cykler til Paris med cykelklubber, hvem er det så de cykler med, statsministeren eller Lars Løkke Rasmussen; for sæt der snakkes politik undervejs...., og hvad med cyklerne, er de mon sponsoreret gratis, det ender med, at hele feltet kommer under mistanke.
  Men cykelbranchen har kronede dage...

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Dobbelt uskyldig eller?

  Så vises det atter at LLR har udover statsminister posten også har sær vilkår,for udførelsen hvilke andre statsministere, har haft det før ham, , og hvem har aftalt disse,,, på vore vegne og dermed har ansvaret for at Danmark kun har en deltids statsminister gælder det også hans aflønning betingelser og øvrige forhold,,, såee hvornår er han statsminister og hvornår er han fri af disse forpligtigelser i løbet af et døgn og gennem hele hans stats minister periode som Max er 4 årig.
  Hvad er det så timetallet han har været statsminister han får efterbetaling,dagpenge m.m. For eller er det fuldtids ansættelse der kun tæller?? 😊
  Svar hvis der er nogen der både kan og tør. TAK PÅ FORHÅND

 • Anmeld

  Helle Walther

  statsminister er du 24 timer i døgnet. Basta.

  Og stol på mig, må desværre siges, at det viser erfaringen er svært. Dog som forhandler holder han ord, siger hans kolleger. Men som personen Løkke, som politiker i bred forstand er tilliden væk. Han er sikkert både hyggelig og rar i selskab, men dømmekraften er noget han ikke magter at håndterer ordentligt. I min optik en fejl han blev statsminister, da Fogh gik andre veje. og en fejl, han sidder på DF nåde, det giver dem magt, han er deres marionet. Det holder ikke.

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Ambitioner

  Nu er han kun støttet af både vælgerne og dé støtter han har i venstres gruppe, så at kun beskylde ham alene for at være utroværdig og manipulerende, er noget de ér fælles om.
  Han har trods alt været statsminister siden de vandt valget.
  Eller rettere fandt flertallet der ønsker denne politik
  Og mange af venstre vælgerne kender ham og tilsvarende gør ft gruppen fra venstre. Samt den blå blok og én Stor del af de vælgere der har stemt på ham og venstre.
  Og som bla dé helt fraværende protester bare på emnet om han er en fuldt ansat statsminister eller halvtids statsminister, er indtil han vælges indefra også Deres ansvar.
  Så det er ikke som de apatiske journalister skildre det hans valg, men måske også hans personlige udnyttelse for at ingen hverken fra medierne eller i venstre og reg +støtte partiets tør, vil sætte ham på plads.
  Da alle ved og lige som ham ikke tager ansvaret for deres både individuelle eller samlede personlige udnyttelser, Ala minister bilerne.osv, som vi ser for fuldt blus og udnyttelser uanset hvad de kræver for at besidde altså akkurat som LLR s udnyttelse af hans statsminister post på ukendt hel eller halvtid, og via dette bedrag også mulighederne for en gratis konto Ala sommerhus etc INKL halvtids arbejde job.
  Men til absolut fuld løn for halvtid osv
  Desværre er Danmarks statsminister mere statsminister aflønning for HAM personligt end for danskerne da vi ikke alle er bekendte af ham og helt ikke ønsker at være dét med en sådan bedrager og manipulatør i bedste udførsel uden at blive væltet, modsat golden Boy hos dansk folkebedrags forenings ledelse.
  Hvor Morten Messersmidt ikke"formår at manipulere på sne niveau og derfor bliver opdaget eller afsløret af egne partifæller der også opdages i deres bedrag

 • Anmeld

  Jørgen Jørgensen

  For Løkke gælder intet økonomisk incitament.


  I det øvrige samfund gælder følgende incitament:

  For de rige: Flere penge.

  For de fattige : Færre penge.

  Løkke er helt uden for samfundet,

  men det synes dog helt sikkert at heller ikke færre penge gør indtryk.

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Jørgensen

  Hvornår har LLR været plaget af manglen, så hvor har du den viden fra??
  Samt i hvilket tilfælde har LLR været på bare et folkeligt "niveau" med den ødselhed, han benytter, hvor alle andre betaler for hans forbrug, selv for en enkelt pakke cigaretter, husker han bilagets aflevring til embeds standene i EU, som tilbage betalte hans personlige udlæg for en enkelt pakke cigaretter.
  Den har han heller ikke råd til som med lånet af sommerhuset og hans forbrug af tøj, for slet ikke at nævne skoene, som han heller ikke kender priserne på

  Og sørme ikke kender de ubekendte der giver ham frit ophold i sommerhuse, og samtidigt støtter for hans beskidte sociale manipulering, med de børn der rammes af hans iver, for at fratage deres forældre muligheden for at kunne fungere, som ansvarlige forældre, grundet den nidkærhed fra hans politiske "visioner og gode håndværks udførelser , kun vendt direkte mod alle vi forsvarsløse," i hans visionære politiks dårlige håndværks sort blå politiske egoismer.
  Kun til ham og de ubekendte bekendtes, fritagelse fra at betale skat, som flertallet af vi borgere endda har tjent på fuldt lovlig vis, Som Anvendes og betaler hans og støtterne til ham, med de skatter yderligere som de ubekendte, men bekendte som skattely borgere og kvote opkøbere, samt af de midler de er fritaget for skattebetalingerne og for at betale til vort samfunds opretholdes.
  Så de kan låne ham deres sommerhus ,som de har råd til at låne til ham som betaling. for hans gode håndværk udførte "tjenester" til kun dem osv etc.

 • Anmeld

  Jørgen Jørgensen

  ..............men det synes dog helt sikkert at heller ikke færre penge gør indtryk,


  så derfor er der måske alligevel en chance for at "Flere Penge" gør et indtryk,

  ikke på statsministeren, det er ganske vist,

  men måske på privatisten Løkke,

  hvilket jo er en samme person.

  Men stammer Løkke slet ikke fra Jorden?

  Men istedet fra hele 2 andre planeter med samme navn?

  Løkke Rasmussen planeterne.!

  Dem hvorfra den gode skelneevne kommer til de frændeløse jordboere.


Tiden efter Løkke spøgte på Venstres landsmøde

Tiden efter Løkke spøgte på Venstres landsmøde

ANALYSE: Diskussionen om den næste Venstre-formand dominerede et landsmøde, der ellers skulle have kittet partiet sammen. Den dag, Løkke går af, risikerer Venstre et formandsopgør, der samtidig bliver en sprængfarlig kamp mellem forskellige værdipolitiske linjer.