Folketinget lukker Riskærs smuthul: Her er de nye regler for vælgererklæringer

NY AFTALE: Folketingets partier er blevet enige om en ny aftale for indsamling af vælgererklæringer. Fremover skal indsamlingen foregå på en offentlig portal på internettet.

En ny aftale skal lukke det smuthul, som Klaus Riskær Pedersen benyttede til at indsamle vælgererklæringer. 
En ny aftale skal lukke det smuthul, som Klaus Riskær Pedersen benyttede til at indsamle vælgererklæringer. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Samtlige partier i Folketinget er nået til enighed om at ændre reglerne for danske partiers indsamling af vælgererklæringer.

Det oplyser Økonomi- og Indenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Fremover vil det blive sådan, at nye partier skal indsamle de nødvendige 20.000 vælgererklæringer på en offentlig portal på internettet, der kommer til at ligne den, som Folketinget i dag har for borgerforslag.

Her vil borgere kunne se en oversigt over partierne, støtte dem med deres NemID og bekræfte støtten efter den syv dage lange eftertænksomhedsperiode.

Selvfølgelig skal der være plads til nye partier, men der skal kun være plads til de partier, der arbejder ærligt og redeligt.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA)
Økonomi- og indenrigsminister

Dagsaktuelle tal for indsamlingen vil også være offentligt tilgængelige på hjemmesiden.

Læs også

Lukker smuthul
Den nye aftale kommer umiddelbart efter, at partierne Klaus Riskær Pedersen og Stram Kurs omgik reglerne ved at se bort fra eftertænksomhedsperioden.

Det gjorde de ved at lede støtterne direkte til muligheden for at bekræfte deres støtte. Men det smuthul bliver altså nu lukket:

”Vi kan ikke leve med, at partier med kreative metoder skyder genvej til en plads på stemmesedlen og dermed potentielt en plads i Folketinget. Selvfølgelig skal der være plads til nye partier, men der skal kun være plads til de partier, der arbejder ærligt og redeligt,” siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i en pressemeddelelse.

12 partier er opstillingsberettigede til det kommende folketingsvalg. 

Se alle ændringer i artiklens faktaboks. 

Dokumentation

Det siger de nye regler
Folketingets partier er blevet enige om en ny aftale med nye vilkår for indsamlingen af vælgererklæringer. 

Her er ændringerne i proceduren:

  • Som noget nyt fastsættes det i lovgivningen, at indehaveren af et partinavn skal have valgret til Folketinget henholdsvis Europa-Parlamentet.

  • Som noget nyt skal det fulde navn på en af de ansvarlige personer, der står bag partiets indsamling af vælgererklæringer, og kontaktoplysninger på partiet offentliggøres, hvilket vil ske direkte på portalen.

  • Som noget nyt vil det være tilladt for nye partier via deres eventuelle hjemmeside, sociale medier, ved e-mail-invitationer med videre at linke til den nye portal, således at partierne kan lede vælgerne ind til det første skridt i proceduren, det vil sige det skridt, hvor vælgerne første gang skal bekræfte deres støtte til det pågældende parti.

  • Som noget nyt vil de dagsaktuelle tal for partiernes indsamling af vælgererklæringer blive gjort offentligt tilgængelige, hvilket vil ske direkte på portalen.

  • Der fastsættes en overgangsordning, hvor de vælgererklæringer, der er indsamlet efter den hidtidige procedure, kan regnes med i partiernes indsamling af vælgererklæringer. Det skal desuden sikres, at vælgerne fortsat kun kan afgive vælgererklæring til ét parti ad gangen, uanset om en vælgererklæring er afgivet i det nye eller det gamle system.

Kilde: Forligsaftale om en ny procedure for indsamling af vælgererklæringer


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00