Forstå valget: Her er ti centrale nedslag i et højdramatisk valg

Socialdemokratiet holder skansen i Nordjylland på trods af modstand fra en populær Inger Støjberg. Enhedslisten har tabt vælgere, mens Alternativet går frem. Selv i Viborg har Konservative mistet opbakning. Altinget dykker ned i valgresultatet. 

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Efter en sand valggyser er stemmerne blevet talt op for folketingsvalget.

Socialdemokratiet har fået det bedste valgresultat i 21 år, mens Venstre har fået det værste siden 1988.

Altinget guider dig gennem ti ting ved valget, som var særligt interessante. 

Valgkortet består af et rødt hav med få blå øer 

Næsten hele Danmark er blevet malet rødt efter tirsdagens valg. Der er kun otte valgkredse i Danmark, hvor et andet parti end Socialdemokratiet er blevet størst. Enhedslisten er størst i Indre By og Bispebjerg og på Vesterbro og Nørrebro. 

Venstre har trods tilbagegang fastholdt sin førerposition i to valgkredse i Vestjylland – Ringkøbing og Herning Nord – mens borgerne i de to valgkredse Rudersdal og Gentofte også har sat flest krydser ved liste V. 

Socialdemokratiet går frem i København og Omegnen ... 

Fortællingen om, at Socialdemokratiet har mistet grebet om vælgerne i hovedstadsområdet, skal muligvis reevalueres ovenpå tirsdagens valg.  

Partiet går nemlig frem i både København og Københavns Omegn og får et ekstra mandat i begge storkredse. 

… mens Enhedslisten mister vælgere 

Mens Socialdemokratiet nyder fremgang i København, har Enhedslisten mistet københavnske vælgere – og ét mandat. 

Tilbagegangen til Enhedslisten kan formentlig skyldes, at københavnerne i stedet er flokkedes om Alternativet. Partiet er gået tre procentpoint frem i hovedstaden i forhold til sidste folketingsvalg. Det betyder også, at to af Alternativets i alt seks mandater falder i København, hvilket er et mandat mere end i 2019. 

Derudover er det heller ikke utænkeligt, at Enhedslisten også har mistet vælgere til Frie Grønne, som ikke kom over spærregrænsen på landsplan, men fik 2,2 procent i København. 

I Nordjylland holder Socialdemokratiet skansen mod Danmarksdemokraterne ... 

Hverken minksagen eller Inger Støjbergs indtog i Nordjylland endte med at blive et afgørende problem for Socialdemokratiet på Mette Frederiksens hjemmebane. Partiet fastholder fuldstændig status quo i det nordjyske. Eller der er faktisk blevet plads til en fremgang på 0,1 procentpoint i forhold til 2019. 

På landsplan er fremgangen til Socialdemokratiet større, og set i det lys er status quo måske ikke en succes. Men det er blevet plads til syv mandater, og dermed genvalg til de mange ministre, som var opstillet i Nordjylland. 

… men Gade kunne ikke forhindre vestjysk vælgerlussing ... 

Venstre forsøgte at genvinde tabte vælgere i Vestjylland ved at sætte stemmeslugeren Søren Gade på stemmesedlen. På papiret ser det dog ikke ud til, at missionen er lykkedes. Venstre går 10,4 procentpoint tilbage i Vestjyllands Storkreds, og partiets tilbagegang på landsplan er 10,1 procentpoint. 

Men når man ser på Holstebro, hvor Gade var kandidat, kan noget tyde på, at V-profilen helt lokalt har haft succes. Her er Venstres tilbagegang ”kun” 6,2 procent. 

… og selv i Viborg forlod vælgerne Pape 

Valgkampens nedtur i meningsmålingerne kulminerede med et valgnederlag til Konservative, som endte på 5,5 procent og to færre mandater end i 2019. En tilbagegang, som også rammer Pape på hans egen hjemmebane. Konservative går 1,1 procentpoint tilbage i Vestjylland fra 9,2 i 2019 til 8,1 procent. 

Mønsteret går igen i Viborgs to kredse, hvor Konservative går 0,7 procentpoint tilbage i den vestlige kreds og et procentpoint i den østlige. Pape kan dog glæde sig over, at Konservative er blevet større end Venstre i begge valgkredse. 
Den konservative tilbage er mest markant i Københavns Omegn og Nordsjælland, hvor partiet har går henholdsvis 2,2 procentpoint og 3,5 procentpoint tilbage. 

Liberal Alliance er valgets ene comeback kid ... 

Målingerne holdt stik, og Liberal Alliance har med Alex Vanopslagh i spidsen vendt det lukningstruede liberale parti til et af valgets succesfortællinger. Partiet har fået det bedste valgresultat nogensinde, og det kommer især til udtryk i Østjyllands Storkreds, hvor Vanopslagh selv er på stemmesedlen. 

Her er partiet blevet det tredjestørste med 9,7 procent af stemmerne. Valgresultatet på landsplan endte på 7,9 procent. 
Derudover er Liberal Alliance også store i Nordsjælland, hvor partiet har fået 9,4 procent af stemmerne. 

… og Alternativet er det andet. Men de grønne partier går markant tilbage 

For en uge siden var det ikke givet, at Alternativet ville komme i Folketinget. Men det lykkedes for partiet, som endda har fået en lille fremgang. 

Men selvom det grønne parti har fået plads i Folketinget, er der samlet set færre mandater til de partier, som var med til at sætte klimaet på dagsordenen ved valget i 2019. 

Alternativet får seks mandater, mens SF, Enhedslisten og Radikale til sammen har fået 31 mandater. I 2019 fik de fire partier 48 mandater i alt. 

Kristendemokraterne har historisk nedtur ... 

Med 0,5 procent af stemmerne har Kristendemokraterne fået det ringeste valgresultat nogensinde i partiets levetid. Det kommer også til udtryk på de kanter, hvor partiet normalt har mere medvind end gennemsnittet. 

I Vestjyllands Storkreds er det blot 1,6 procent af vælgerne, som har sat kryds ved Kristendemokraterne. I 2019 var tallet 5,3 procent. Men det må gøre endnu mere ondt, når der zoomes ind på højborgen Ringkøbing-Skjern, hvor partiet dengang fik 16,4 procent. Denne gang endte resultatet på 4,2 procent. 

… og hos Moderaterne er spørgsmålet om deres optur ender som en maveplasker 

Som ventet er Lars Løkke Rasmussens nystiftede parti, Moderaterne, stormet ind i Folketinget.  
Vælgernes opbakning kan veksles til 16 mandater, og på valgaftenen var Løkke ikke sen til at kræve en ny regering. 

Men som de sidste stemmer blev talt op, pegede meget på, at Mette Frederiksen har sikret sig et rødt flertal med hjælp fra nord. Derfor er det langtfra sikkert, at de mange mandater bliver afgørende – og kan bruges til indflydelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00