Grundlovsmøde 2008, Altingets redaktørs indlæg

BAGGRUND: Altinget.dks redaktør Rasmus Nielsen bød velkommen til netavisens første store grundlovsmøde og introducerede partilederne.
"Med et smil og uden at tale grimt om nogen samlede han sit parti og fik det i regering - nu i tredje valgperiode," sagde Altinget.dks Rasmus Nielsen i introduktionen af Bendt Bendtsen (K).
"Med et smil og uden at tale grimt om nogen samlede han sit parti og fik det i regering - nu i tredje valgperiode," sagde Altinget.dks Rasmus Nielsen i introduktionen af Bendt Bendtsen (K).Foto: Iben Herrik/Altinget.dk
Altinget.dks grundlovsmøde 2008 fandt sted i haven ved den fredede vandmøllegård Lille Mølle uden for Nyborg på Fyn. Vi bringer hér Rasmus Nielsens talemanuskript.

 

12.00: Velkomst
Velkommen til Lille Mølle, en fredet vandmøllegård, hvis længer, som I ser dem, var 22 år gamle, da den første danske grundlov blev vedtaget i 1849. Helt tilbage i 1600-tallet hørte vandmøllen under den danske konge. Siden drev samme familie Lille Mølle gennem seks generationer - indtil Nationalmuseets entusiatiske møllefreaks overtog ansvaret.

Engang var møllen en samfundsakse. Samfundets værdier blev helt overvejende skabt på landet, og bønderne samledes til en dram i møllestuen, mens kornet maledes til mel og gryn. Mølleren rangerede lige under præsten - og ikke uden grund: Med tolderkoppen tog han af hver sæk sin andel - og en del heraf igen gik videre til kronen, dvs. Kongeriget. Jo, vandmøllen var datidens skattekontor. Nutidens spredte forsøg på offentligt-privat samarbejde blegner i støvet fra møllerne.

Tak til alle for at komme med til netavisen Altingets fest for folkestyret med fire partiledere. Vi bliver underholdt af Birgitte Lyregaards trio og en gruppe fra Musikkonservatoriets Børnekor - dirigeret af Bente Colding-Jørgensen - hjælper os med sangene. Mens vi mentalt går tilbage ad H.C. Andersens fynske spor, åbner koret med Hist, hvor vejen slår en bugt.

 

Kl. 12.05 Intro Bendt Bendtsen
Grundlovsfestens overskrift er "Folkestyret og værdierne". Ytringsfrihed, Muhammed-tegninger, dommere med eller uden tørklæde - og aktuelt og dramatisk: Fører Danmark en så såkaldt "aktiv" udenrigspolitik, at den har medskyld i terror? Må religionen gives en mere hjertelig plads i samfundsdriften - eller skal religion holdes helt væk fra politik, fordi ingen jo "står over eller ved siden af Folketinget?"

Fire af landets absolut førende værdi-politikere er klar til talerstolen i dag. (...)

De fynske vælgere valgte ham i Folketinget fra 1994. Med et smil og uden at tale grimt om nogen samlede han sit parti og fik det i regering - nu i tredje valgperiode. Vicestatsminister, økonomi- og erhvervsminister, Konservatives formand Bendt Bendtsen.

 

Kl. 12.20: Intro Pia Kjærsgaard
Derhjemme i familien taler vi jo sådan set meget politik. Vores næste taler var det første politikernavn, mine sønner kunne huske. De var dengang bare tre år. Hun er en levende legende i dansk politik. En hel del hylder og beundrer hende  -  mange kan ikke snuppe hende. Kåres jævnligt som landets mest magtfulde kvinde. Efter et årti i Folketinget stiftede hun i 1995 sit eget parti. Det fangede en strømning i store dele af folket - og hun stod fast på sine værdier. En stram udlændingepolitik - fordi Danmark er dansk. Hendes parti går frem ved hvert valg - velkommen til formanden for Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard.

 

Kl. 12.35: Intro Villy Søvndal
Vi på Altinget.dk udgiver otte netaviser om dansk politik. Kritisk og uvildigt, for vi har som journalister ikke selv noget redaktionelt ståsted. Men vi har en pris, Ting-Prisen, der gives for god kommunikation. Den fik Pia Kjærsgaard sidste år, og forrige gang gik den til den næste taler, der længe var undervurderet. For han var da vist for søvnig?

Han indkasserede ved novembervalget en kolossal valgsejr til sit parti - og en massiv fremgang fortsætter i meningsmålingerne. Han tog hele foråret den politiske dagsorden med skarpe værdipolitiske meldinger mod Hitz-But-Tahir, ligesom han i et interview med os fortrød sin gamle kritik af Jyllands-Postens satiriske tegninger. I bund og grund er den hyggelige piberyger fuldstændig den samme, som da han var den evigt socialt indignerede skolelærer i Kolding Byråd. Bare lidt smartere at se på - næsten så strømlinet som en ministerbil - de kalder ham rockstjernen. Så velkommen on stage - SF's formand Villy Søvndal.

 

Kl. 13.50: Intro Naser Khader
Han er født i Damaskus i 1963. Men mere dansk end de fleste inden for landets åbne grænser. Kender I fotoet af ham, hvor han står med udstrakte arme foran Dannebrog? Heldigvis er han robust bygget, for hvor har han været en hård tur igennem det sidste år. Som radikal darling fik han at vide, at han kunne gå på vandet, hvis han dannede sit eget parti.

Det gjorde han så, og nåede da også et par revler ud. Men så blev der hurtigt dybt. Hans medaktive meldte ud i øst og vest, og den ene partimedstifter smækkede med døren. En anden i den lille nye folketingsgruppe, hvis mandat ellers gjorde partiet interessant for flertals-dannelsen på Christiansborg, lavede også mytteri.

Men han står endnu - og afskriv ikke mandens vælgertække, næste gang det gælder. For værdipolitik, der er i den grad kan føre pennen i stemmeboksen, er lige ham. Velkommen, stifter og leder af Ny Alliance Naser Khader.

 

Kl. 14.00: Afrunding
Ja, den sang giver gåsehud hver gang, uanset om det et nytårsaften, landsholdskamp - eller grundlovsfest.  Vi nærmer os afslutningen på det officielle program, men ingen fest uden en lille overraskelsens ekstranummer. Lad os få "de politiske syngepiger" fra Sydfyn på scenen.

(DSR)

Og hermed tak til alle, fordi I kom. Haven er åben en times tid endnu. Og Birgitte Lyregaards trio vil igen underholde os.  Vi slutter som vi begyndte - med gruppen fra Musikkonservatoriets Børnekor. Fortsat rigtig god grundlovsdag!

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nielsen

Formand for Alrow Media, udgiver af Altinget i Danmark, Norge og Sverige samt Mandag Morgen
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1983)

0:000:00