Debat

Har flertallet ret?

DEBAT: Skal man vise, at de EU-skeptiske danskere tager fejl, kræver det en aktiv EU-politik med alt, hvad det indebærer. Det nytter ikke, at De Konservative slår krumspring, eller at regeringen venter på mirakler.
Foto: Facebook
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvad hjælper det med en dygtig og politisk årvågen europaminister, hvis der ikke eksisterer en offensiv plan for, hvordan Danmark skal håndtere tidens vigtigste spørgsmål: Vores tilknytning til et Europa, hvis rolle i det 21. århundredes globale magtkamp afgøres i dette årti..? 

Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europa-Parlamentet
Fakta
BLAND DIG!

Deltag i debatten- send dit indlæg til [email protected]
Af Morten Løkkegaard 
Medlem af Europa-Parlamentet (V)
 
Jeg har brugt noget af min we­ekend på at gå ombord i Rune Lykkebergs stærkt roste bog "Alle har ret". Ikke udpræget let læsning, må jeg indrømme, men utrolig vigtig for alle, der kærer sig om demokratiets dilemmaer.

Som EU-parlamentariker har man problemet tæt inde på livet: Europas krise kan kun løses med udvidet samarbejde. Men enhver, der læser avis - senest Berlingske forleden - kan notere sig, at flertallet af danskere er imod euroen og mere integration.

Et flertal, der tager fejl
Hvad stiller man som politiker op med en situation, hvor flertallet - forståeligt nok bekymret over krisens alvor og Sydeuropas svigt og forståeligt nok skeptisk over manglen på politisk lederskab - ender med at tage fejl..? (Nej, euroen er ikke problemet, men løsningen, forudsat et tættere finans-økonomisk samarbejde. Nej, Danmark klarer sig ikke bedre alene, men får selvfølgelig mere indflydelse ved at være med).

Konservative krumspring?
Jo, man kan gøre som de smerteligt ned-smeltende konservative: Forsøge - endnu engang - at jage folkestemningen i et fortvivlet, reaktionært krumspring. Det netop overståede landsmøde var et foreløbigt lavpunkt i den konservative dødedans, hvor man nu i snart et tiår forgæves har jagtet sin egen skygge - og er endt i en national-konservativ blindgyde, hvor diffus, populistisk EU-modstand åbenbart er dagens bedste tilbud til de sidste forvirrede loyale.

Per Stig Møller - partiets ubestridt bedste begavelse og chef-ideolog gennem årtier - nåede allerede inden landsmødet at kalde den nye EU-prioritering for en "misforståelse". Enhver, der følger læserbrevene i de landsdækkende aviser, kan forvisse sig om, at Møller ikke står alene med sin tristesse.

Mirakelløsning?
Man kan også gøre som regeringen: Stikke hovedet i den nærmeste busk og vente på mirakler. Ganske vist havde statsministeren sneget nogle linjer ind i sin åbningstale, hvor hun slog Danmarks europæiske engagement fast. Men hvad hjælper det, hvis det - som så ofte før - kun er ord..?

Hvis man bryder sit løfte om folkeafstemning om to af EU-forbeholdene i denne regeringsperiode..? Og hvad hjælper det med en dygtig og politisk årvågen europaminister, hvis der ikke eksisterer en offensiv plan for, hvordan Danmark skal håndtere tidens vigtigste spørgsmål: Vores tilknytning til et Europa, hvis rolle i det 21. århundredes globale magtkamp afgøres i dette årti..?

Hvad hjælper det med et "rugbrøds"- EU-formandskab, hvis man åbenlyst ikke ønsker at udfordre danskerne og deres EU-skepsis ved at deltage aktivt i det idé-udviklingsarbejde, som især tyskerne har inviteret til..? Føromtalte Per Stig Møller fik jo sagt det ganske præcist for nyligt: Den tidligere regering havde en Europa-politik, men ingen Europa-minister. Den nuværende regering har en Europa-minister, men ingen Europa-politik.

Aktiv EU-politik med alt, hvad det indebærer
Man kan også gøre som Venstre: Fægte med åben pande. Har Venstre da ikke samme problem med EU-skepsis internt..? Jo, alle de traditionelle JA-partier har naturligvis samme udfordring. Det gælder også i Venstre, hvor vi lejlighedsvis plet-bløder til Dansk Folkeparti og må slås med EU-skeptiske VU'ere, der ligesom KU har set muligheden for at gøre sig lækre i forhold til mainstream i moderpartiet.

Men, men... Allerede sidste år på Venstres landsmøde blev det slået fast, at Venstre ønsker Danmark helt og fuldt med i EU-samarbejdet. Med alt, hvad det indebærer. Inklusive folkeafstemninger, så alle får en chance for at tage reelt stilling til Danmarks fremtid. Vi vil i partiet arbejde aktivt for at overbevise danskerne.

Vi vil ikke stikke hovedet i busken - eller løbe efter folkestemningen. Vi ønsker en åben og bramfri debat, hvor perspektiverne ved et øget EU-samarbejde står 100 procent klart. En debat, hvor det også må fremgå umisforståeligt, hvad alternativet til EU er. I kroner og ører. I manglende indflydelse, manglende reel suverænitet. Som B-medlem.

Og så er vi tilbage ved Rune Lykkebergs bog om demokratiets begrænsninger. Hvordan håndterer man det faktum, at et flertal af danskerne tilsyneladende er parat til at lade grækerne hoppe i havet og smide euro-mønterne tilbage i smeltediglen..?

Ja, man kunne jo udvise politisk lederskab. Vise vejen og visionen - og så have tillid til argumentets styrke samt vælgernes dømmekraft. Det ville være at vise respekt for demokratiet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00