Holstein: Klogt af LA at afvige kamikaze-kursen

FINANSLOV: Det havde været selvmord for Liberal Alliance at stå fast på kravet om at lande tre aftaler over weekenden, siger Altingets politiske kommentator. Men LA's pistol er ikke lagt i skuffen endnu.

Det er Liberal Alliance, der har givet sig i første omgang. Og det er klogt af dem.

Sådan lyder analysen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter at regeringen og Dansk Folkeparti fredag aften indgik en aftale om næste års finanslov – vel at mærke uden samtidig at have en skatteaftale på plads.

Holstein kalder det dog samtidig for en håbløs timing, at LA allerede inden finanslovsforliget havde ventileret en ny trussel.

Det var urealistisk, at regeringen kunne forhandle både en finanslov, en skatteaftale og en udlændingeaftale på plads over weekenden, som finansminister Kristian Jensen (V) og Liberal Alliance ellers havde meldt ud, at de ville.

”Liberal Alliance afveg fra kamikaze-kursen. Nu har parterne i det mindste fået en mere realistisk frist til at få tingene på plads, i stedet for at det hele eksploderer over weekenden. Det er klart et tilbagetog for LA, men det er et klogt tilbagetog,” siger Erik Holstein.

”Så sent som fredag eftermiddag løb LA’erne rundt på Christiansborgs gange og sagde, at nu havde de fået nok. De kunne ikke rokke sig en millimeter mere, og hvis ikke skatteaftalen kom sammen med finansloven, blev der valg. Det var i sidste øjeblik, at LA kom ned fra det træ,” lyder vurderingen.

LA's trussel er ikke afmonteret
Men partiet har ikke definitivt afmonteret truslen. For kommer der ikke en skatteaftale, inden finansloven skal til tredjebehandling, ligger der stadig en implicit trussel fra Anders Samuelsen og kompagni om at vælte spillet.

"I den situation vil partiet ikke lade finansloven komme til tredjebehandling. Liberal Alliance har sænket pistolen, men de har ikke taget patronerne ud,” siger Erik Holstein.

"Problemet med den nye LA-melding er timingen. Den kom allerede inden pressemødet om finanslovsforliget, og det betød, at hele pressemødet druknede i den nye trussel. Det var helt syret og en håbløs timing."

Den nye tidsfrist hedder "inden jul", og det gør en stor forskel for det videre forløb, at der nu er et par uger at gøre godt med frem for to dage. Det er ikke helt urealistisk, at parterne kan nå at lande aftaler om skat og udlændinge med den forlængede tidsfrist, vurderer Erik Holstein:

”Når de ekstra ti dage er så vigtige her, skyldes det, at der helt reelt er meget kringlede juridiske ting, der skal afklares i forbindelse med asylstramningerne. Selv eksperter på området er i tvivl om, hvor meget man kan stramme på nationalt plan, og hvor meget der er bundet af konventionerne.”

Og skulle det alligevel vise sig, at regeringen ikke når at lande de to andre aftaler inden jul, betyder det ikke nødvendigvis, at Liberal Alliance forlader regeringen, lyder analysen. 

”Det vigtige for Liberal Alliance er, at forhandlingerne er i en god gænge, og at de føler sig sikre på, at de ikke bliver snydt for den skattereform, der er så livsvigtig for dem,” siger Erik Holstein.

Sundhed, ældre og grænsekontrol til DF
Hvis man ser på finansloven isoleret, er det primært Kristian Thulesen Dahl og hans partifæller, der kan glæde sig. De har fået indrømmelser på både ældre, sundhed og øget grænsekontrol. Flere ressourcer til politiet er en mærkesag for flere partier, særligt Konservative og Dansk Folkeparti.

”Og så er der boligjobordningen, der er en mærkesag for DF. Det er nationaløkonomisk helt uden mening i en situation, hvor alle slås for at få fat i en håndværker, men det er vigtigt for mange DF-vælgere,” siger Erik Holstein.

Liberal Alliance fremhæver, at to skatteelementer nu er flyttet ind i finansloven og dermed er på plads på forhånd. Skatten på fri telefon på arbejdspladsen bliver fjernet, og det samme gør udligningsskatten på indtægter fra pensionsopsparing.

Forrige artikel Her er hovedpunkterne i Finansloven 2018 Her er hovedpunkterne i Finansloven 2018 Næste artikel Partier stopper medlemsflugt Partier stopper medlemsflugt