Analyse af 
Rasmus Nielsen

Hvem bliver S-buddet på en ny folketingsformand?

KOMMENTAR: S-gruppen bør satse på et yngre medlem til Folketingets Præsidium efter Auken - en med format til at blive Folketingets formand.
Rasmus Nielsen

Tidligere minister Henrik Dam Kristensen (52) er et sympatisk bud på et nyt præsidiemedlem.

Rasmus Nielsen
Chefredaktør, Altinget.dk

Efter tidligere miljø- og energiminister Svend Aukens fuldstændig statsmandsagtige bisættelse mandag er banen fri til diskussion af, hvem den socialdemokratiske folketingsgruppe på sit sommergruppemøde torsdag-fredag på LO-Højskolen i Helsingør skal vælge som nyt medlem af Folketingets Præsidium.

Valget rækker ud over partikredsen, for personen står til at blive formand for hele Danmarks folketing, hvis flertallet tipper næste gang. Derfor burde diskussionen foregå offentligt i en bred kreds, men det sker næppe. Der er for lille interesse for, hvem der får lov at sætte sig på præsidie-taburetterne. Og hvem der står med mulighed for at få den prestigefyldte og forgyldte formandspost, der burde være meget mere end en kransekagefigur.

For generelt har Folketinget for svage formænd. Den nuværende, Thor Pedersen (V), har selv meddelt sig som en overgangsfigur, fordi han - nu hvor valget lader vente på sig - ikke genopstiller. Den forrige, Christian Mejdahl, var ordentlig og lun, men flyttede ingen hegnspæle. Ingen af dem gør/gjorde en forskel. De var for slappe over for regeringen, hvor Folketinget bestandigt skal sætte sig i respekt over for ministrene. F.eks. når det gælder kvalitetsbetonede, fuldstændige svar - til tiden.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00