Hvem forlader Venstre? Kortuddannede, kvinder og ældre siver fra partiet

VÆLGERE: Venstre taber især kvindelige, kortuddannede og ældre vælgere, viser en ny analyse af partiernes vælgere. Pandemien og utydelig ledelse har gjort de nu tidligere Venstre-vælgere utrygge, vurderer forsker og kommentator. 

En stor del af Venstres tilbagegang i målingerne skyldes tabet af ældre, kvindelige og kortuddannede vælgere, viser ny analyse. 
En stor del af Venstres tilbagegang i målingerne skyldes tabet af ældre, kvindelige og kortuddannede vælgere, viser ny analyse. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Vælgerne reagerer på coronavirussen ved at stå sammen om regeringen. Det betyder ikke nødvendigvis, at de pludselig er blevet socialdemokrater, men de støtter op om regeringen i kampen mod den ydre fjende

Kasper Møller Hansen
Valgforsker og professor

Siden covid-19 kom til Danmark i begyndelsen af marts, har Venstres opbakning blandt vælgerne taget et solidt dyk.

I Altingets seneste Risbjergsnit for september måned stod partiet til blot 17,3 procent af stemmerne. Det er 5,4 procentpoint lavere end i det samme snit for marts og 6,1 procentpoint lavere end resultatet ved folketingsvalget i 2019.

Men flugten er ikke ligeligt fordelt på tværs af vælgerkorpset. Det er tværtimod særligt kvinder, kortuddannede og den ældre del af befolkningen, der har valgt at se bort fra Venstre.

Dokumentation

Om analysen

Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Analysen er baseret på i alt 9.828 interviews foretaget af Kantar Gallup i perioden 1/7-20 til 30/9-20 og foretaget af Epinion i perioden 1/9-20 til 30/9-20. Analysen er justeret for døde og nye vælgere og er desuden vægtet op mod valgresultatet ved FV19, demografi og seneste snit af meningsmålingerne.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde. Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen "Professor Kasper Møller Hansen for Altinget.dk på baggrund af interviews gennemført af Kantar Gallup og Epinion".


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00