Karsten Lauritzen bliver ny gruppeformand for Venstre

ROKADE: Venstre har valgt en afløser for Jakob Ellemann-Jensen, som har trukket sig fra posten som gruppeformand for at hellige sig arbejdet som partiformand.

Venstre udpeger Karsten Lauritzen som ny gruppeformand.

Det har partiets folketingsgruppe besluttet på et gruppemøde tirsdag.

Den 36-årige nordjyde og tidligere skatteminister overtager posten fra Venstres Jakob Ellemann-Jensen, som i sidste uge annoncerede, at han trak sig for at fokusere på sit arbejde som partiformand.

Den nye gruppeformand har næsten 13 års erfaring som folketingsmedlem for Venstre med sig i bagagen. Han blev nemlig valgt første gang i november 2007, da han var 24 år og formand for Venstres Ungdom.

Karrieren som folketingsmedlem nåede nye højder, da han efter folketingsvalget i 2015 blev udnævnt skatteminister. Ministeriet har gennem årene været præget af en del ministerskift, men Lauritzen forblev på posten gennem hele regeringsperioden frem til valget i 2019.

Efter Venstres formandsskifte fik han posten som gruppenæstformand. Den post går nu til Preben Bang Henriksen. Derudover laver en Venstre en yderligere rokade, hvor Lars Chr. Lilleholt overtager Tommy Ahlers plads i gruppebestyrelsen.

Ny gruppeformand er på Støjberg-linjen
En listig magtspiller. Sådan lyder Altingets politiske kommentator Erik Holsteins beskrivelse af den nye gruppeformand.

“Han er sluppet gennem Venstres giftige magtkampe uden at få en masse fjender, og han er ret vellidt i Venstre-gruppen,” siger Erik Holstein, der tilføjer, at Lauritzens stil er et meget godt udgangspunkt for en gruppeformand:

”Personligt har Karsten Lauritzen en stil, der på en gang er målbevidst og venlig og selvironisk.”

Blandt andet slap Karsten Lauritzen gennem Venstres formandsopgør i 2014, hvor han var blandt de medlemmer af folketingsgruppen som på et gruppemøde krævede Lars Løkke Rasmussens (V) afgang efter talrige bilagssager.

Men selvom han i den sag stod på Kristian Jensens side, er han ikke politisk set enige med Kristian Jensen-fløjen i partiet.

”Når det gælder udlændingepolitik og EU står han snarere på Støjberg-linjen,” siger Erik Holstein.

Forrige artikel Støjbergs alternative virkelighed Støjbergs alternative virkelighed Næste artikel Martin Rossen forlader statsministeren Martin Rossen forlader statsministeren
Frank Jensens problemer er først lige begyndt

Frank Jensens problemer er først lige begyndt

ANALYSE: Oprørerne mod Frank Jensen har ikke styrke til at vælte ham endnu. Men nedslidningen er i gang på flere fronter, og spørgsmålet er, hvor længe partiet og han selv tror på, at overborgmesteren faktisk kan vinde valget i 2021.