Klima blev valgkampens vigtigste tema

NYHED: Klimaproblematikken toppede hos vælgerne i EP-valgkampen, men også udlændingepolitik, økonomisk krise og den generelle holdning til EU havde betydning for valgresultatet.
Klimaspørgsmålet var vigtigt for flest vælgere i en EP-valgkamp, der var meget fragmenteret.
Klimaspørgsmålet var vigtigt for flest vælgere i en EP-valgkamp, der var meget fragmenteret.Foto: www.colourbox.com
Erik Holstein

Det er ikke kun kandidaterne til Europa-Parlamentet, der har manglet fælles valgtemaer frem til søndagens valg. Også vælgerkorpset har været meget spredt i dets prioriteringer af valgtemaer. En ny meningsmåling fra A&B Analyse udført for Altinget dk viser således, at en hel række meget forskelligartede temaer alle har mødt næsten lige stor interesse blandt vælgerne.

I målingen fra A&B Analyse har respondenterne haft mulighed for at sætte kryds ved op til tre ud af syv valgtemaer, der var blandt de fremtrædende i EP-valgkampen. Og lidt overraskende er spørgsmålet om en mulig optagelse af Tyrkiet i EU det emne, der har haft mindst interesse i vælgerkorpset. Kun 13,6 procent ser dette emne som et af de tre væsentligste spørgsmål, måske fordi mange kandidater har understreget, at det ikke er noget aktuelt spørgsmål.

S-SF-temaer slog an
Klimadagsordenen - spørgsmålet om den globale opvarmning - var det tema, der havde størst appeal hos vælgerne. 44,3 procent ser det som et af de tre vigtigste temaer. Netop klima var topprioriteret hos S og SF i valgkampen, og det ser ud til at have medvirket til SF's kanonresultat.

Dokumentation

Spørgsmål: Hvilke politiske temaer er mest afgørende for din stemmeafgivning ved europaparlaments-valget 7. juni?

 

1. Klimaspørgsmål

 44.3%

2. Mere eller mindre magt overført til EU

35.3%

3. Den økonomiske krise

35.0%

4. Udlændingepolitik

33.2%

5. Fødevaresikkerhed

30,7%

6. Arbejdsmarkedforhold

29.6%

7. En mulig tyrkisk optagelse i EU

13,6%

Meningsmålingen fra A&B Analyse er udført på nettet på basis af 1.200 repræsentativt udvalgte respondenter i de sidste fem dage.

Grafik: Morten Aastrup


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00